Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Anders Jörlén: Dansarens första jobb

Att bli yrkesdansare innebär en lång utbildning som ofta börjar redan före tioårsåldern. För dem som är fysiskt lämpade för yrket och har erforderlig talang, vilja och målmedvetenhet, sker någon form av examinering vid ca 18 år och man är "färdig" att ge sig in i en yrkeskarriär.

För många innebär det ofta ett träget letande efter uppdansningar – "auditions" – och otaliga kontakter med dansgrupper och fasta ensembler långt utanför det egna landets gränser. Konkurrensen är hård, särskilt med vår tids gränslösa arbetsmarknad och konkurrens från hela världen, eller åtminstone EU. Balettchefer och koreografer vill ju oftast ha dansare med viss erfarenhet.
Unga dansare som törstar efter jobb, här Laura Lamy, Solene Nusbaum, Mirjam Berg, Christian Bauch och Daniel Sjögren Larsson. Foto Focus Dance

Unga dansare som törstar efter jobb, här Laura Lamy, Solene Nusbaum, Mirjam Berg, Christian Bauch och Daniel Sjögren Larsson. Foto Focus Dance

Vad görs då för att underlätta sökandet?
De stora talangerna har naturligt nog lättare att slå sig fram och bli uppmärksammade till exempel vid tävlingar eller genom kontakter mellan lärare och teaterledare. Men andra behöver också tid att utvecklas, att pröva olika inriktningar och stilar inom dansen hos mer eller mindre nyskapande koreografer.

En del teatrar engagerar praktikanter under viss tid – om det ryms i budgeten. Vikariat är en annan väg till erfarenhet och eventuell fortsatt anställning. En utomordentlig möjlighet är de särskilda ungdomskompanier som byggs upp under de fasta ensemblernas vingar.  Där var Jiri Kyliàns Nederlands Dans Theater II en av föregångarna. NDT II har även varit språngbräda för unga koreografer som till exempel NDT:s nuvarande konstnärlige ledare Paul Lightfoot och svenskarna Johan Inger och Alexander Ekman.
Alexander Ekmans Cacti med Nederlands Dans Theater II. Fotograf de Buurman

Alexander Ekmans Cacti med Nederlands Dans Theater II. Fotograf de Buurman

Det finns även fristående projekt, mer eller mindre långvariga, till exempel Jeune Ballet de France, EU-projektet D.A.N.C.E. (Dance Apprentice Network Across Europe), Ballet Junior i Genève, IT Dansa i Barcelona och andra. I Norden genomfördes ett tvåårigt svensk-danskt projekt  (2008-2009) under ledning av koreografen Marie Brolin Tani, Unga Danskompaniet/Det Unge Dansekompagni), inriktat på nutida dans. Sedan hösten 2011 leder Marie Brolin-Tani Unga Fuse, ett nytt undgdomskompani inom SMOT, Smålands Musik och Teater, i Jönköping.

Virpi Pahkinens Tetractys med Unga Danskompaniet 2009. Fotograf Hans-Olof Tani

Virpi Pahkinens Tetractys med Unga Danskompaniet 2009. Fotograf Hans-Olof Tani

Eldsjälar
Tidigare har Conny Borg försökt starta ett ungdomskompani I Sverige, men det strandade, som så ofta, på bristen på offentligt stöd och villiga finansiärer.

Eldsjälar som Conny behövs – och finns – trots allt. I Uppsala driver paret Joseph Sturdy och Marie Larsson Sturdy  ett eget danskompani, Focus Dance, som även gör satsningar för unga dansare genom projektet The Greenhouse Dance project och  Focus Dance II (tidigare Nordic Youth Dance Company, som ligger på is då en annan eldsjäl, Sirkka-Liisa Forslund, tragiskt avled mitt i planeringsarbetet i januari 2011).

Focus Dance "räddade" projektet genom att gå in med egna medel och sätta igång samarbetet med Dalateatern där Focus Dance II – som består av dansare från Kungliga Balettskolan och talanger från andra länder som gjort audition – spelade nio föreställningar i oktober 2011.

Sommaren 2009 och 2010 genomförde paret Larsson-Sturdy The Greenhouse Dance Project, där man under ett par veckor anordnade klasser och olika workshops för klassiskt och modernt tränade dansare med redovisningar i form av några föreställningar på Riddarfjärdsteatern i liten skala. Ett försök som upprepades även i år med avslutande föreställningar i Uppsalas stora konsert och kongressbyggnad.

Resultatet – föreställningen Intro-Dance – var mycket lovande och särskilt intressant var att en grupp flickor från årskurs 9 i en lokal dansskola i Uppsala inkluderats. De fick känna på träning i en mer yrkesinriktad form och dela balettsal och scen med professionellt utbildade dansare. De klarade sig fint och med en väl anpassad koreografi fick de möjlighet att även framträda inför betalande publik.

Elever från dansgymnasium vid föreställningen i Uppsala. Foto Marie Larsson-Sturdy

Elever från dansgymnasium vid föreställningen i Uppsala. Foto Marie Larsson-Sturdy

Senast framträdde deras grupp Focus Dance på Ridarfjärdsteatern med Skiftande fokus, ett program ämnat för barn med både en underhållande tolkning av Kejsarens nya kläder och ett klassiskt grundat modernt stycke Cruel Whispers till musik av Arvo Pärt och i koreografi av Joseph Sturdy.

Ett exempel att följa
I 38 år, sedan 1973, har den amerikanske koreografen John Neumeier lett ett av världens främsta danskompanier: Hamburg Ballett. I den "rika" hansestaden har han fått möjlighet att bygga upp ett litet imperium med ett förnämt Ballettzentrum Hamburg John Neumeier, hem för både balettkompaniet och en av Tysklands främsta balettskolor som lockar dansare från hela världen.

För närvarande avslutar göteborgskan Vivian Koohnavard från Kungliga Svenska Balettskolan sin utbildning där med hjälp av ett stipendium från Carina Aris Minnesfond

Nu har Neumeier också lyckats övertyga förbundsregeringen att stötta ett nybildat ungdomskompani, Das Bundesjugendballett, med åtta unga dansare i åldern 18-23 år, fyra från den egna skolan och fyra antagna efter audition. De första åtta dansarna kommer ursprungligen från sju olika länder, bara en är född i Tyskland.

Som konstnärliga ledare under Neumeier själv har man valt Sverigebekante Kevin Haigen – han har gästat som pedagog och repetitör hos Kungliga Baletten – och fransmannen Yohan Stegli (31), en solist i Hamburg Ballett, som önskade gå nya vägar och slutade dansa efter säsongen 2010-11. Starten skedde i och med höstsäsongen 2011 och det skall bli intressant att se hur det utvecklas och förhoppningsvis blir bestående.

Bundesjugendballett i Hamburg. Fotograf Christiane Gundlach

Bundesjugendballett i Hamburg. Fotograf Christiane Gundlach

John Neumeier sade bland annat efter beslutet: “Nationella ungdomsbaletten innebär en betydelsefull länk mellan dansutbildning och ett professionellt danskompani. Med sin egen repertoar, som speglar kreativiteten, känslorna, medvetandet och idéerna hos den unga generationen, är ungdomskompaniet en idealisk förmedlare mellan ungdomskultur, konst och publik."

I original på engelska: "The National Youth Ballet establishes an important link between dance education and a professional ballet company. With their own repertoire, which reflects the creativity, feelings, awareness and ideas of the young generation, the junior company is an ideal mediator between youth culture, high art and the general public."

Annelie Liliemark och Levi Blad i Törnrosa vid balettskolans jubileumsföreställning på Operan i juni 2011. Fotograf Carl Thorborg

Annelie Liliemark och Levi Blad i Törnrosa vid balettskolans jubileumsföreställning på Operan i juni 2011. Fotograf Carl Thorborg

Förslag sänt till Sveriges regering
I sin rapport, som beställdes från Dans i Dalarnas Sirkka-Liisa Forlsund 2009, gällande att undersöka vad som händer mellan yrkesutbildning och yrkesliv och det glapp som tyvärr kan uppstå oavsett om man är en ung lovande talangfull dansare som ska in på arbetsmarknaden, säger Marie Larsson Sturdy: "det är svårt att få tillräckligt med danstid så att man kan utvecklas då arbetsmarkanden ser ut som den gör".

I rapporten, som senare skickades till bland annat regeringen, föreslogs att man skulle inrätta ett nationellt ungdomskompani för att motverka det gap som nu kan uppstå. Det återstår ännu att se om förslaget fallit i god jord.

Några elever från Kungliga Svenska Balettskolan som gått vidare under det senaste året:
Michelle Arrué – har kontrakt Ballet Junior de Genève
Levi Blad – är anställd vid Kungliga Baletten
Niklas Blomqvist – är anställd vid Peter Schaufuss Balletten i Danmark
Nicholas Krowicki – är anställd vid Kungliga Baletten
Annelie Liliemark – är projektanställd Kungliga Baletten
Hannah Ohlsson – gör praktik hos Norrdans
Daniel Sjögren Larsson – anställd ”Nordic”, Joseph och Marie Sturdy
Gisela Swarting – praktik Kungliga Baletten

Följande elever har sökt utomlands för ytterligare studieår;
(dessa skolor har ungdomskompanier eller utökad föreställningsverksamhet för 3:e-årselever)
Simon Aghed Luterkort – English National Ballet School, London
Sara Andrén – Rosella Hightower School, Cannes
Vivian Assal Koohnavard – Ballettschule des Hamburg Ballett
Jacob Christiansen- English National Ballet School, London
Rebecca Hartill – Balettelevskolan Budapest
Anton Rosenberg – Central School, London
Nikita Ruhl – Royal Ballet School, London

Anders Jörlén
16 jan 2011


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil