Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Suvi Honkanen i sitt moderna verk Butterfly. Fotograf Cristian Hillbom

Suvi Honkanen i sitt moderna verk Butterfly. Fotograf Cristian Hillbom

Medaljregn över nordiska dansare i Grasse

Till balett-tävlingen i Grasse hade 124 dansare anmält sig. De nordiska deltagarna kom övervägande från Norge, som skickat åtta dansare i olika åldersgrupper, från Finland kom Suvi Honkanen och som svensk representant Frej Ruhl, som vann resan till Grasse på Stora Daldansen i juni.

Suvi Honkanen vann silvermedalj i proffsklassen (guldmedalj utdelades inte) samt staden Grasse pris. I klass "pre-professionnell" fick Frej Ruhl silvermedalj samt dansträning i München. I samma klass tävlade Martine Camilla Braenna från Norge som fick bronsmedalj. I klassen Etude fick Idun Sofie Baekken, Norge, silvermedalj samt dansträning i München. Kristine Moe, Norge i klassen Espoir fick ett 3 grads omnämnande samt pris för musikalitet.

Frej Ruhl i ffflow av Cilla Olsen. Fotograf Cristian Hillbom

Frej Ruhl i ffflow av Cilla Olsen. Fotograf Cristian Hillbom

Staden Grasse ligger vackert i ett kuperat berglandskap i Loiredalen, 12 km norr om Cannes. Staden klättrar på bergskanterna och serpentinvägarna slingrar sig upp mot centrum.

I Stora Daldansen är de tävlande i åldern 15-19 år, i Grasse deltar dansare redan från sjuårsåldern. Det stora flertalet dansare kom naturligtvis från Frankrike, men det var 22 utländska dansare från Belgien, Schweiz, Tyskland, Italien, Japan, Kanada, Ryssland samt Norge, Finland och Sverige.

Tävlingen pågår fredag till söndag, så det var tre intensiva dagar för oss alla. Ganska många föräldrar var också på plats, eftersom det var en stor grupp yngre tävlande.

I Grasse är tävlingen uppdelad i sju olika grupper. Den yngsta gruppen på 7-8 år är ”Débutant” (nybörjare). Nästa grupp är i åldern 9-10 år är ”Premiers Pas” (Första steget). Sedan följer ”Espoir” (Förhoppningar) för 11-12-åringar. Etude (studerande) för 13-14 åringar och Supérieur (Högre nivå) för dansare i 14-15-åringar. I gruppen ”Pré-professionnell” för 15-18 år, deltog Frej Ruhl. Högsta gruppen är ”Professionnell”, för dem som idag är dansare i ett kompani.

Martine Camilla Braenna från Norge tog brons i "Pré-professionnell". Fotograf Cristian Hillbom

Martine Camilla Braenna från Norge tog brons i "Pré-professionnell". Fotograf Cristian Hillbom

Men vad hände då med vinnaren från Stora Daldansen i juni - Ida Viikinkoski? Hon blev ju etta i juniorgruppen och hade fått pris samt resa till Grasse. Från i höst är Ida Viikinkoski antagen som elev på Parisoperan! Och de beviljade inte henne ledigt för att åka till Grasse. Mellan raderna sade de finska representanterna att det beslutet var ganska lätt för henne att acceptera.

Juryn var delvis känd även för en svensk publik. Juryns ordförande var Marc Ribaud, som var balettchef på Kungliga Operan fram till i somras. I juryn var även Marie-Louise Sid-Sylwander, tidigare dansare på Kungliga Operan mellan 1972 och 1996.

Eftersom det är så många deltagare var man tvungen att göra tävlingen mer rationell än i Falun. Där deltar cirka 40 dansare, här var det 124 som ville ta sig fram till prisbordet på söndagen.

Suvi Honkanen från Finland fick första pris för seniorer på StoraDaldansen i Falun. Nu blev hon etta i den professionella och högstaklassen i Grasse, samt även staden Grasse pris – den stora bucklan. Foto Cristian Hillbom.

Suvi Honkanen var anmäld till klassen ”Pre-professionnell” men tävlingsledningen i Grasse flyttade henne till ”Professionnell” eftersom hon har fått jobb i finska operabaletten från i höst och ansågs därför kvalificerad för den högsta klassen.

Dansportalen talade med Suvi, som blev bäst i den professionella klassen.

”Det är första gången som jag är här. Så fort tävlingen är över ska jag åka hem igen till Finland och fortsätta som aspirant på Operan, Vi ska göra Don Quijote i november. Jag gör både zigenare, bolero och täcker upp för andra dansare.”

På frågan hur hon såg denna tävling i jämförelse med Falun, blev svaret tydligt:
”Falun är bättre organiserat, det är inte så många dansare och naturligtvis inte så internationellt. Det är lättare i Falun eftersom här är det tre intensiva dagar med repetitioner och klass.”

Carl van Godtsenhoven, guld i klass Pré-Professionnell och Frej Ruhl, silver i samma klass. Fotograf Cristian Hillbom

Carl van Godtsenhoven, guld i klass Pré-Professionnelloch Frej Ruhl, silver i samma klass. Foto Cristian Hillbom

Vi träffade även guldmedaljören i ”pre-professionnell”: Carl van Godtsenhoven, som trots sitt nederländsk-klingande namn är fransman från Paris.

”Jag har varit här i Grasse nio gånger, första gången var jag 6 år.” Två gånger hade Carl inte möjlighet att åka till Grasse eftersom han var med i ett verk som sattes upp på Parisoperan. Nu är han sista års student på balettskolan.

”Min mormor har även varit min danslärare och min mor koreograferade första verket för mig när jag var 11 år.”

Carl är även uttagen till Prix de Lausanne i februari 2012. En dansare som vi ganska säkert kommer att få se mer av i framtiden.


Frej Ruhl kom på andra plats i samma klass där Carl van Godtsenhoven vann guldmedaljen. Det var en ung man som dansade i Grasse, i Falun i juni var Frej fortfarande en pojke.

”Jag har växt ganska mycket sedan i somras och Mats Wegmann har hjälpt mig att utvecklas som dansare, både tekniskt och konstnärligt,” säger Frej Ruhl till Dansportalen.

Ditt moderna bidrag var fint, berätta mer om det:

”Det är Cilla Olsen, min lärare på moderna linjen, som koreograferat det och jag fick lära mig det på endast ett par veckor. Men jag kände att jag lyckades- - -.”

Stycket heter ffflow och är specialkoreograferat för Frej.

”För det klassiska numret lämnade jag några förslag till Mats".

Där är också Youtube en källa
för Frej. ”Man ser så många dansare på nätet och det ger mig inspiration när jag väljer vad jag vill framföra.

Jag är rätt lugn av mig och när jag går in på scenen så tänker jag att nu ska jag visa dem vad jag kan!” säger Frej Ruhl med ett leende…

Dansportalen konstaterade att det lyckades Frej mycket bra med i Grasse och vi gratulerar till silverplatsen, samt 220 euro och stipendium till dansträning i München.

Alla klasser under ”pre-professionnell”, fick göra sitt första framträdande till samma inspelade pianostycke, visserligen en ny variant för varje klass, men till exempel i klass Etude med 37 dansare, gjorde alla samma variation till samma musik, det krävdes ganska gott humör för att ta sig igenom den första dagen.

Det höll på från kl 9 på morgonen fram till kl 23 på kvällen de första dagarna, men det var möjligt för de äldre att ta klass i en annan studio medan de yngre gick igenom sin variation på scenen.

Efter semifinalerna på lördagen hade cirka 50 dansare plockats bort av juryn. Varje dansare poängsattes där 20 poäng var högsta siffran. Varje klass jämfördes för sig vilket gjorde att även de yngsta fick höga poäng i sin klass. Juryn var noga med stödja de yngre och ge dem beröm för att de ställt sig på scenen och genomfört sin variation. I den allra yngsta gruppen valdes ingen bort inför finalen på söndag.

Redan en kvart över tio på söndag morgon hölls finalen för ”Debutants” och ”Premiere Pas”. Alla fick sina poäng och kunde sedan vänta in prisutdelningen som kom sist på söndagen efter alla finaler på eftermiddagen.

Finalen blev en fin avslutning på de tre dagarna och dansarna genomförde sina variationer med bravur. Med originalmusik och kostym blev det en tre timmar lång härlig föreställning som visade upp det bästa av en kommande generation av dansare.

Vi bjöds även på ett gästspel av Bohemia ballet från Prag, som gav ”Lunedda” i en koregrafi av Bérangére Andreo.

Cristian Hillbom
11 nov 2011

Frej Ruhl i ffflow. Foto Cristian Hillbom.


Nybörjarklassen (Débutant)

Tävlingens yngsta deltagare Suzie Pevel, hade inte fyllt sju år, men fick guld i Nybörjarklassen. Yngste manlige dansaren Vincent Vivel, hade fyllt sju år och fick även guld. Fotograf Cristian Hillbom
Debutant

Tävlingens yngsta deltagare Suzie Pevel, hade inte fyllt sju år, men fick guld i Nybörjarklassen. Yngste manlige dansaren Vincent Vivel, hade fyllt sju år och fick även guld. Fotograf Cristian Hillbom

Första steget (Premiers Pas)
Live Bergström (t v) från Norge tävlade i Första steget, som fransyskan Clara Pevel. Fotograf Cristian Hillbom
Pevel

Live Bergström (t v) från Norge tävlade i Första steget, som fransyskan Clara Pevel. Fotograf Cristian Hillbom

I Första steget fick Balthazar Glotain silver (t v) medan Xavier Grevin blev finalist. Fotograf Cristian Hillbom
Grevin

I Första steget fick Balthazar Glotain (t v) silver medan Xavier Grevin blev finalist. Fotograf Cristian Hillbom

Förhoppningar (Espoir)

Laurie Kokoreff-Brütt

Kristine Moe (t v) från Norge tävlade i Förhoppningar och fick pris för sin musikalitet. Laurie Kokoreff-Brütt fick brons och tävlade i samma klass. Fotograf Cristian Hillbom

Sofie Rutenbeck från Norge (t v) och Ava Sallusti, som fick ett 2 gradens omnämnande. Fotograf Cristian Hillbom

Younes Attoum (t v) fick en 2 gradens omnämnande och Simon Riccardi-Zani fick en 1 gradens omnämnande. Fotograf Cristian Hillbom.

Studerande (Etude)

Johanne Wien Pedersen (t v) från Norge fick guld i Etude-klassen. Antonin Jager hade tävlingens färgstarkaste kostym och fick bronsmedalj samt dansträning i Grasse. Fotograf Cristian Hillbom

Högre nivå (Supérieur)

Estelle Sallé (t v) fick brons och Luna Sallusti fick utöver bronsmedalj även dansträning i Lyon. Fotograf Cristian Hillbom

Pré-professionnell

Carl van Godtsenhoven fick guld i klassen pré-professionnell

, det moderna verket är koreograferat av hans mor. Fotograf Cristian Hillbom

Anna-Lena Uth, Tyskland, fick silvermedalj i klassen pré-professionnell. Fotograf Cristian Hillbom

Frej Ruhl, som är elev på Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm, fick åka till Grass efter att ha kommit på andra plats för juniorer på Stora daldansen i Falun i juni i år. Det moderna verket som Frej här repeterar i Grasse har koreograferats direkt för honom av Cilla Olsen som är lärare på moderna linjen. Fotograf Cristian Hillbom.

I väntan på prisutdelning...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil