Artiklar från 2008 – till idag
Eva Meyer-Keller & Sybille Müller: Cooking Catastrophes.
I Cooking Catastrophes (26/8, Nybohovs festlokal) frammanar Eva Meyer-Keller & Sybille Müller med hjälp av professionella kockar en vision av den kris som hotar jordens ekologiska systen. Med tanke på det massiva intresset för matlagning är det helt logiskt med en performance genomförd av matlagare. Det vill säga inte ett geggande med livsmedel på mer eller mindre äckliga sätt utan tillagning av ätbara rätter.
Så fort jag kommer in i Nybohovs festlokal inser jag att det är en perfekt plats för en dystopisk supé. Lokalen är just så depressiv som bara kollektivlokaler i flerfamiljs- hus kan vara. Den skulle kunna beskrivas som en korsning mellan en konsumrestaurang och en personalmatsal, ett ställe helt befriat från något som skulle kunna associeras med ordet ’fest’.
I motsats till lokalen och de foton av katastrofer som täcker väggarna är performancen så professionellt genomförd att till och med jag, trots att jag lätt blir äckelmagad, kunde förmå mig att provsmaka det mesta efteråt.
Vid ett tillfälle spred sig visserligen en soptunnestank genom lokalen. Men när doften visade sig komma från lika eleganta som delikata surströmmingssnittar (som verkligen inte smakade som de luktade) förändrades känslan av äckel till en känsla av välbehag.
Dessutom försvann doften i samma stund som burken och spadet avlägsnades.
Därigenom blev performancen en träffsäker bild av hur vi (åskådarna) via olika medier får oss serverade en rentvättad och tillrättalagd bild av de katastrofer som drabbar andra delar av planeten. Oavsett om det handlar om sammanstörtande skyskrapor, översvämningar eller svältande barn. En bild som, mycket lätt får den verkliga händelsen att anta en fiktionsliknande karaktär. vilket gör att vi medvetet eller omedvetet kan distansera oss från de fruktansvärda händelserna. På så sätt blir katastrofen (trots livebilder i realtid) lika overklig som utspelade den sig i en film.
En insikt som ytterligare förstärktes när man efter stormen Irene kunde höra kommentarer i media som andades besvikelse snarare än lättnad när den inte innebar den stora katastrof som man väntat i New York.
Vad gäller föreställningen som behandlade frågor om hur man skall bemöta de etniska minoriteterna i England var den, trots att det var en förhandsvisning, just så perfekt som man förväntar sig från DV8, ett av världens ledande danskompanier.
Utifrån ett dokumentärt material bestående av intervjuer har Lloyd Newson tillsammans med kompaniet skapat korta laddade scener som belyser komplexiteten i att som människa befinna sig i skärningspunkten mellan olika kulturer och synsätt. Till exempel att vara queer i en fundamentalistisk religiös grupp. Utsökt tolkad av de skickliga dansarna och i en lika enkel som effektiv scenografi blev varje scen en personlig fråga till publiken.
Inne i kammaren kan man sätta sig ner på en av halmbalar uppbyggd sittplats och därifrån betrakta en stråle av vit sand som under de månader installationen befunnit sig på plats har skapat ett spetsigt sandberg. Suggestivt på gränsen till esoteriskt blev det när jag genom den semitransparanta skärm som avgränsade ingången från rummet såg diffusa gestalter närma sig samtidigt som lösryckta röster svävade genom luften.
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision