Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Bernice Coppieters – en internationell stjärna

Nyligen dansade Kungliga baletten Sverigepremiären på Altro Canto av Jean-Christophe Maillot, balettchef i Monte Carlo. Han introducerades i Sverige 2007 med Cendrillon, den originella version av Askungen som då dansades på Stockholmsoperan.

Den som under fem veckor i Stockholm iscensatt Altro Canto är Bernice Coppieters, "étoile" i  Les Ballets de Monte Carlo. Dansportalen fick glädjen att träffa den långa, säkra, smärta, charmerande, korthåriga stjärnan för ett samtal.

Bernice Coppieters. Fotograf Henk Van Cauwenbergh

Bernice Coppieters. Fotograf Henk Van Cauwenbergh

Välkommen tillbaka till Stockholm!
Tack! Förra gången jag var här, 2007, var också första gången jag fick förtroendet att själv göra en iscensättning, då av Jean-Christophe Maillots Cendrillon (Askungen). Det är betydligt mer snö nu, och det är roligt. Jag får inte se så mycket snö annars.

Du hamnade redan i unga år på rätt plats.
Ja! Efter utbildning i Antwerp Institute of Ballet vann jag 1988 ett pris vid Prix de Lausanne, och när jag dansat ett år med Kungliga Baletten i Flandern blev jag utnämnd till solist.

1991 blev jag så antagen vid Ballets de Monte-Carlo, och den ensemblen har jag blivit trogen.

Där hade nämligen en ung Jean-Christophe Maillot gjort succé som koreograf. 1992 utnämndes han till koreografisk rådgivare, och året därpå till balettchef.

Med detsamma när jag fick dansa i hans verk insåg jag att detta var vad jag ville ägna mig åt. Och så har det blivit. Han har skapat så fantastiskt mycket för mig. Han har riktigt skulpterat mig.

Du blev hans musa, och nu är Du en länk i dansens levande kedja.
Ja! Allt han har gett mig under åren får jag nu möjlighet att föra vidare till andra dansare. Det är härligt att medan man fortfarande dansar kunna kombinera båda sidor av yrket.

Samtidigt som man ger vidare ett verk, en stil, en del av en tradition, får man nämligen nya perspektiv på vad man själv gör på scenen, och det har man då möjlighet att tillämpa! Också det är en gåva. Nu sätter jag upp ungefär ett verk per år.

Bernice Coppieters i repetition med Nathalie Nordquist. Fotograf Hans Nilsson

Bernice Coppieters i repetition med Nathalie Nordquist. Fotograf Hans Nilsson

Du blev utnämnd till "étoile" redan vid 25 års ålder.
Åh, det var en minnesvärd afton. HKH Prinsessan Caroline gav mig utmärkelsen på scenen. Det var världens överraskning – ingen hade ens antytt något.

Därefter följde en period som hade sina svårigheter. Det är ett stort ansvar att i unga år få en hög utmärkelse, och jag ville göra mig riktigt förtjänt av den. Jag har nog alltid varit något av perfektionist, så jag ställde mycket stora krav på mig själv.

Då fick en kollega mig att inse något utomordentligt viktigt: Ställ inte så stora krav på dig själv att de blir en plåga. Krav – visst! Men se till att njuta av framgången och de möjligheter den ger, och att sätta värde på och finna tillfredsställelse i det arbete ni utför! Det har jag gjort mitt allra bästa för att tillämpa.

Bernice Coppieters i Faust. Fotograf Marie-Laure Briane

Bernice Coppieters i Faust. Fotograf Marie-Laure Briane

Nu något om Altro Canto!
I detta verk utgick Jean-Christopeh Maillot från barockmusik, och från uppslaget att det inte är så viktigt vem som bär kjol och vem som bär byxor. Den idén anammades med glädje av balettens kostymskapare Karl Lagerfeld – de är goda vänner sedan länge.

I Altro Canto stiger dansarna därför över könsrollernas gränser och blir i stället helt enkelt människor. För detta motiv utarbetade Jean-Christophe Maillot en stil som jag skulle vilja beskriva som "subtle" och "delicate" (ungefär nyansrik och förfinad).

Hur är det då att dansa i Les Ballets de Monte-Carlo?
Några fakta: vi är cirka 40 dansare, vi turnerar ungefär halva året, och har då alltid vår egen dirigent med oss. Flera av dansarna, 10 - 15 stycken, har varit med lika länge som jag, som en sorts järngäng. Likadant är det med administrationen: många har arbetat där mycket länge.

Som baletttchef har Jean-Christophe Maillot därför en i hög grad inarbetad och trygg omgivning., Han kan lita på att saker fungerar, så att han kan ägna sig åt att koreografera, och han är mycket produktiv.

I två år dansasde Nathalie Nordqvist och Joakim Stephenson i ensemblen. Det var roligt att träffa dem igen. En dansare från Stockholm fortsätter hos oss: Katarzyna Kucharska.   

I Monte Carlo bor bara ca 30.000 invånare, men kulturlivet är livaktigt. Till exempel invigdes år 2000 balettens nya scen, "Salle des Princes", i det nya, stora kongresscentrum som heter Grimaldi Forum. Där är vi inte beroende av att samarbeta med någon opera, och då blir t. ex. planering enklare.

När vi är på turné kommer många gästspel. T.ex. har både Pina Bauschs dansteater och Bolsjojteatern framträtt i Monte Carlo.   

Schéhérazade. Fotograf Marie-Laure Briane

Schéhérazade. Fotograf Marie-Laure Briane

De sista dagarna kom, som brukligt är, koreografen, Jean-Christophe Maillot, själv till Stockholm och gjorde de sista, viktiga finjusteringrna av sitt verk.

Två dagar efter premiären på Altro Canto i Stockholm reste de tu med Monte Carlobaletten på gästspel till Damaskus för att framföra bl. a. Maillots Schéhérazade. Bernice Coppieters dansar fortfarande. Det vore förstås en dröm att få se henne i den rollen.

Peter Bohlin
11 mars 2011

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil