Artiklar från 2008 – till idag
Laure Guilbert, till vänster, tar emot stipendiet ur Gun Románs hand. Fotograf Cristian Hillbom
Den franska dansforskaren Laure Guilbert har tilldelats det första forskningsstipendiet ur Stiftelsen Lilian Karinas fond för dansforskning. Hon får stipendiet för det högst kvalificerade projektet Den migrerande dansen.
Den franska titeln lyder La Danse Migrante, Exil et Diasporas des Milieux Chorégraphiques Allemand et Autrichien, 1933-1950. (Den migrerande dansen, Exil och diaspora* inom dansvärlden i Tyskland och Österrike 1933-1950).
*) Diaspora är en beteckning på personer eller folkgrupper som lever i förskingringen, d.v.s. utanför sitt hemland.
Boris van Dueren de Marvé, 1937-1998. Foto: Collection Lilian Karina
Stipendiet, som är på 70 000 kronor, instiftades till minnet av Boris van Duren de Marvé, en begåvad dansare, som under många år var en av Lilian Karinas närmaste medarbetare.
Motivering
Laure Guilbert, Doktor i historia och civilisation, har presenterat ett mycket stort forskningsprojekt, där hon studerar hur ett antal artister inom dansen, som alla flytt undan nazisterna, har påverkat dansområdet i sina nya hemländer.
Projektet följer samma uttalade forskningsriktning som Lilian Karina ägnat hela sitt liv åt. Laure Guilberts forskningsprojekt kombinerar en fullständig metodik med en elegant teori samtidigt med ett passionerat socio-politiskt synsätt som på ett kritiskt sätt granskar nazismens verkningar.
Lilian Karina. Foto Collection Lilian Karina
Stipendiet delades ut vid ett arrangemang på Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm den 17 november 2010, donatorns födelsedag. Stiftelsens ordförande, Gun Román – huvudlärare och lektor i modern och nutida dans vid Dans- och Cirkushögskolan – framhöll att det var extra roligt att man funnit en forskare som så nära anknyter till Lilian Karinas egen forskning. Pengarna kommer att gå till forsknngsresor i Israel och Australien, sade en glad Laure Guilbert vid mottagandet av stipendiet.
Lilian Karinas stiftelse bildades som en forskningsstiftelse för att främja kunskapen om danskonsten och hur den påverkats av de politiska omvälvningarna under 1900-talet – från ryska revolutionen, vidare till nazismen och inflytandet på europeisk dans från indiska, asiatiska, afrikanska och afro-amerikanska dansstilar. Lilian Karina formulerade själv ändamålet och reglerna för stiftelsen i ett tillägg till sitt testamente.
Stiftelsen erhöll nio mycket kvalificerade ansökningar från sju länder. Av de sökande var sex fil. doktorer, en doktorand, en Master of Science och en produktiv författare. Ansökningarna gällde forskningsprojekt i alla fem kontinenter.
Under sin vistelse i Stockholm besökte Laure Guilbert även Carina Aribiblioteket där hon gjorde en presentation av sitt forskningsprojekt och visade bilder ur sitt arkiv. Exemplet här nedan visar Julia Marcus (1905-2002) som var solodansös vid vad som nu heter Deutsche Oper i Berlin och hade särskilt stor framgång med dansade karikatyrer av samtida politiker. Laure Guilbert träffade henne många gånger, och de hade båda väldigt roligt när de gick igenom gamla fotografier i Julia Marcus stora samling.
Julia Marcus. Foto Julia Tardy-Marcus Collection
Laure Guilbert
fil dr och föreläsare, studerade historia och litteratur vid Universitetet i Lille och Institutet för politiska studier i Paris. Hon doktorerade i ämnet Historia och civilisation vid Europeiska Universitets-Institutet i Florens. Hennes avhandling har publicerats under titeln Danser avec le Troisième Reich – Les danseurs modernes sous le nazisme (Att dansa med det Tredje Riket – De moderna dansarna under nazismen).
Hon har undervisat i kulturella studier och scenkonstens historia vid universiteten i Metz, Versailles och Paris III – La Sorbonne Nouvelle. Sedan 2003 ansvarar hon för avdelningen för produktion av danspublikationer vid Nationaloperan i Paris.
Före hemresan sade en nöjd stipendiat till dansportalens utsände: "Under mitt korta besök i Stockholm fick jag tillfälle att träffa härliga personligheter och besöka värdefulla bibliotek och arkiv, och jag insåg snabbt att jag måste komma tillbaka hit. Framför allt hoppas jag få träffa professor Bengt Häger igen. Han tog generöst emot mig för ett långt samtal och hade vänligheten att tala franska med mig. Så i stället för att säga adjö vill jag säga Au revoir!"
Lilian Karina i baletten Die Puppenfée (Dockfén). Foto Ateljé L'art Foto, Budapest
Lilian Karina
(1907-2007) föddes i Ryssland och genomlevde sin dansarkarriär i Europa under mellankrigstiden. Hon kom till Sverige på 1940-talet. Här etablerade hon sin mycket kända balettskola och skrev även danskritik i dagspressen. Hon medverkade i uppbyggnaden av den svenska högskolan för dans, Koreografiska Institutet (nu Dans- och Cirkushögskolan), och var under lång tid en av huvudlärarna där.
Lilian Karina skrev ett flertal böcker och de sista åren av sitt liv ägnade hon åt dansforskning. Bland hennes arbeten märks den internationellt uppmärksammade Tanz unterm Hakenkreuz (Dans under hakkorset, 1996), som hon skrev tillsammans med den tyskfödda dansforskaren Marion Kant. Boken översattes till engelska, Hitler’s Dancers (2003).
Den forskning som redovisas där exemplifierar hennes starka engagemang, både privat och yrkesmässigt, i dansens relation till politik och samhälle och har också därför kommit att påverka Lilian Karina-stiftelsens ändamål. Hennes sista verk blev självbiografin Mitt liv i rörelse (2006). Boken kom nyligen ut i pocketupplaga.
Anders Jörlén
25 nov 2010
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision