Artiklar från 2008 – till idag
Bienal de Flamenco de Sevilla hade detta år titeln Flamenco de Viva Voz. Den grundades 1980 och är sannolikt världens främsta flamencofestival. Och den största, eftersom den pågår nästan ett kvartal om man räknar med de aktiviteter som föregår den officiella invigningen.
Med tanke på hur länge biennalen pågår är det lätt att inse att programmet är späckat av föreställningar, workshops, kurser med mycket mera. Själv fokuserade jag på två föreställningar, invigningskonserten på La Maestranza, Sevillas tjurfäktningsarena, och på en ny föreställning av Rocio Molina på Teatro La Maestranza. Därtill besökte jag världens enda (?) museum för Flamencodans.
Carmen Lozano och Jordi Flores framräder i Flamencomuseet. Foto Museo del Baile Flamenco
Inledningskonserten var betitlad Historias de Viva Voz, och var en tre timmar lång flamencoorgie med sångaren Miguel Poveda med gäster. Den katalanskfödde Poveda är en av de bästa flamencosångare jag någonsin upplevt. Men sin intensiva scennärvaro, som matchades av en urstark röst och en till synes outsinlig energi, dominerade han den stora tjurfäktningsarenan från första till sista tonen. Och det förvånade inte mig det ringaste att publiken (huvudsakligast hemmapublik) unisont hyllade honom med ett dundrande Torero! Och de typiska rytmiserade handklappningarna, som visade att de ville ha extranummer. Vilket de också fick – trots att klockan då passerat halv två på natten.
Nu var Poveda förvisso inte ensam på scenen. Medverkade gjorde också de manliga flamencodansarna Rafael Estévez, Nani Paños och Antonio Ruz. Koreografin var dock så lättviktig att jag inte upplever att den gjorde dansarna rättvisa. Den kunde heller inte matcha sången, varken Povedas eller hans gästers. Det var som om koreografen Estévez, som även var kvällens regissör, inte riktigt haft tid att lägga ner sin själ i de återkommande dansinslagen.
Någon som däremot matchade sångarna och som tog scenen och publiken med storm var Laura Rozalén vars drottninglika scennärvaro står i kontrast till hennes sirligt feminina flamencodans. I en tid då flamencon blir allt mer teknisk och avskalad, dansar hon med en utstuderad elegans som trots den höga graden av förfining ändå präglas av en okonstlad naturlighet. När jag ser henne dansa kommer jag att tänka på vita spetsgardiner som fladdrar i sommarvinden och på dansare som Isadora Duncan.
Rocio Molina i Cuando las Piedras Vuelen. Fotograf Luis Castilla
För något år sedan gästade Laura Rozalén Sverige i Turquesa como el limon (Blå som citronen) tillsammans med kollegan Rocio Molina som i min mening är sin generations främsta kvinnliga flamencodansare. Molina medverkade också i festivalen där hon premiärvisade sitt nya verk Cuando las piedras vuelen (När stenarna flyger). Precis som titeln på förra verket antyder denna titel en motsättning eller en omöjlighet.
Och precis som förra verket förefaller det nya baseras på en högst personlig erfarenhet. I Turquesa como el limon handlade det om kroppen, dess utseende och form och om att inte bli godkänd. I det nya verket förefaller Molina diskutera sin roll som utvecklare av en mycket stark tradition. Vad kan, och får, man egentligen göra? Som alla traditioner har också flamencon drag av utvecklingsfientlighet, allt skall förbli exakt så som det alltid varit. Men Rocio Molina vore inte Rocio Molina om hon inte oförskräckt gav sig i klinch med den förstenande traditionen, och sina egna tvivel.
Verket går, via vad man skulle kunna beskriva som ’stationer’ uppbyggda och ljussatta av scenografen Carlos Marquerie, mot sitt klimax. Under denna ’resa’ tar föreställningens jag itu med de utmaningar som möter henne varefter hon återvänder till bädden av stenar där hon legat inkilad i verkets inledning. Men denna gång får hon själv stenarna att flyga genom att flytta dem med sina egna händer.
Koreografin och dansen kännetecknas av Molinas tekniskt drivna stil vilket i sig är helt nog för att man skall vilja se mer, och mer, och mer. Men hon omger sig också av karismatiska sångare och musiker som hon generöst ger plats på scenen. Den traditionella sången (cante) och gitarrmusiken (toque) samt en scen som för tankarna till den traditionella avslutningen av ett flamencoframförande, balanserar det faktum att koreografin använder flamencons steg i en västerländsk koreografisk form. Och på så sätt gör Molina det omöjliga möjligt genom att visa att det är möjligt att utvecklas som samtida scenkonstnär utan att förvanska flamencodansen. En åsikt som publiken i den stora och välfyllda teatersalongen också verkade dela eftersom den gav Molina en stående ovation.
Från flamencomuseets samlingar. Foto Museo del Baile Flamenco
Museo del Baile Flamenco
I Sevilla finns Museo del Baile Flamenco, ett ambitiöst museum som vill sprida kunskap om flamencodansen. Kanske lite väl överambitiöst eftersom det tenderar att bli mer pedagogik än upplevelse. Även om jag verkligen uppskattade det interaktiva programmet och exemplen på olika stilar och artister skulle jag vilja ha mer upplevelse. En början till en mer upplevelseinriktad utställning fanns i ett av rummen där flamencodansare mycket suggestivt projiceras på väggarna.
Jag skulle också gärna se mer av föremål från förr: kläder, accessoarer, program etc. Som det nu var fanns det, mer som en ursäkt, i ett litet rum en samling av mementos från förra sekelskiftet medan tredje våningens utställningssal fylldes av rätt intetsägande samtida konst. Den verkliga plumpen i protokollet för detta unga ambitiösa museum är att man i introduktionen till utställningarna möter en tydligt uttalad vilja att mörka det faktum att flamencon uppstod bland Andalusiens stora romska befolkning.
Idag är flamencon spridd över hela jorden men det är ändå en speciell upplevelse att återvända till dess andalusiska rötter – och i synnerhet att gå på flamencofestival i Sevilla.
Lena Andrén
14 okt 2010
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision