Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Anders Jörlén i Göteborg


– Dansgala med det bästa av det mesta

teborgsoperan startade danssäsongen med en (hej)dundrande dansgala med det bästa av svensk och internationell dans från streetdance till Petipa. Förutom de egna dansarna i ett häftigt avsnitt ur Vandekeybus kritikerrosade Black Biist så deltog Cullbergbaletten och Bounce, gäster från American Ballet Theatre, Nederlands Dans Theater och Kungliga Baletten samt göteborgsgrupperna Twisted Feet och Phat Jam Jackies.

Danselever från Svenska Balettskolan i Göteborg inledde med en väkomponerad defilé, som åtminstone för kvällen motsade kritiken av kvaliten på dansarutbildningen i Sverige. Med stil och behärskning av tekniken visade de färdigheter i dansens grunder med den äran.

Ur Gökboet med Bounce Fotograf Håkan Larsson

Ur Gökboet med Bounce Fotograf Håkan Larsson

Det var den sista helgen i augusti som några av världens bästa dansare samlades på GöteborgsOperan till Dansgala. På en och samma kväll sågs virtuos klassisk balett, banbrytande nutida dans och det bästa Sverige har att erbjuda i streetdance. Med denna specialkomponerade dansafton ville Göteborgsoperans balettchef Johannes Öhman visa dansens bredd och absoluta spets. Det hela presenterades av Jonas Gardell med sedvanlig humor och lagom respektlös distans.

Den klassisak baletten representerades av två par från American Ballet Theatre och Kungliga Balettens främsta solister. David Hallberg, premiärdansare med 75% svenskt påbrå, och kollegan Gillian Murphy dansade tredje aktens pas de deux ur Svansjön med stor grandezza och unga stjärndansarna Daniil Simkin och Sarah Lane tog publiken med storm i Don Quijote-pas de deux. Hovdansarna Marie Lindqvist och Jan-Erik Wikström rev ned både skrattsalvor och applåder med Christian Spucks roliga Grand pas de deux. Klassisk balett av högsta kvalitet parad med stor humor. De göteborgare som skriat efter den klassiska baletten fick nu äntligen se något av det förnämsta man kan finna.

Marie Lindqvist i Grand Pas de deux av Christian Spuck. Fotograf Fanny Oldenburg

Marie Lindqvist i Grand Pas de deux av Christian Spuck. Fotograf Fanny Oldenburg

Från Holland kom dansare ur det legendariska danskompaniet Nederlands Dans Theater (NDT) med mästerkoreografen Jirí Kyliáns 27’52”.  Även Sverige var rikt representerat i den moderna delen av programmet. Cullbergbaletten gästade med Johan Ingers Position of Elsewhere och Göteborgsoperans Balett framförde ett stycke ur förra säsongens kritikerrosade Black Biist av Wim Vandekeybus. Göteborgsgruppen Twisted Feet bjöd på världspremiär av nya streetverket Made in China och tjejkvartetten Phat Jam Jackies  dansade house, hip-hop och waacking i verket 777 8798-0.

Världsberömda streetdancekompaniet Bounce visade smakprov ur succéföreställningen Gökboet och satte publiken i gungning med en öronbedövande lektion i hur man skakar loss som avslutning på kvällen

Göteborgsoperans Orkester spelade kvällens klassiska musikinslag av bland annat Tjajkovskij och Rossini under ledning av dirigenten Alexander Ingram, som tidigare gästat GöteborgsOperan vid dansföreställningen Askungen.

Johannes Öhman vill skapa en egen profil för Göteborgsbaletten
– Vi arbetar i ett modernt hus med mycket fina arbetsutrymmen och en teaterledning som vill satsa på dansen, säger han. Han har redan tidigare sagt att man dock inte har resurser som kan svara för stora klassiska produktioner, därför vill man istället inrikta sig på nyskapande koreografi och fortsätta att bygga upp en ensemble som kan visa upp en hög internationell standard. Tidigare har operan presenterat några av de största moderna koreograferna av idag, som Forsythe, Kylián och Duato, men det är viktigt att få egna kreationer och bygga upp en egen identitet.

Det ska ändå finnas utrymme för mer publika verk i repertoaren vilka kan återkomma under flera säsonger. Ett visst samarbete med Cullbergbaletten sker också. Kompaniet har under de senaste åren även genomfört framgångsrika gästspel i bl.a. Tyskland.

Bland unga svenska koreografer har man bl.a. satsat på Alexander Ekman. Projektet NuDANS har också gett en möjlighet åt spirande koreografer bland de egna dansarna. (se nedan).

In Memoriam: Enpty House av Johan Inger med Annika Lindquist och Andrzej Closniak. Fotograf Mats Bäcker

In Memoriam: Enpty House av Johan Inger med Annika Lindquist och Andrzej Closniak. Fotograf Mats Bäcker

Höstsäsongen bjuder på nyheter och återseende
Först ut för baletten är programmet In memoriam med verk av tre koreografer: Johan Inger, Stijn Celis och Cristina Caprioli. Hur formas ett minne? Vad gör avtryck och vad glöms bort? I dansföreställningen In memoriam ger de tre koreograferna tre olika svar.

Johan Inger har – efter tiden som dansare vid Kungliga Baletten i Stockholm och Nederlands Dans Theater (NDT) och som konstnärlig ledare för Cullbergbaletten – återvänt till Holland som huskoreograf hos Nederlands Dans Theater. Han skapade Empty House för Nederlands Dans Theater (NDT) 2002. Verket bygger på minnet av en tid och en plats, hur man hittar styrkan att lämna ett sammanhang och konfrontationen som uppstår när man tar steget.
Musik Felix Lajkó, kostym Mylla Ek och ljusdesign Erik Berglund.

In Memoriam: Your Passion is Pure Joy to Me. Fotograf Mats Bäcker

In Memoriam: Your Passion is Pure Joy to Me. Fotograf Mats Bäcker

Stijn Celis (f 1964) är uppvuxen i Zaire, flyttade till Belgien 1972 och utbildade sig sedan till dansare vid Koninglijk Balletschool i Antwerpen. Han har dansat med Kungliga Baletten i Flandern, Zürich-baletten och Zürich Nutida Danskompani. Idag är han bosatt i Genève i Schweiz där han inledde sin karriär som koreograf.

Hans verk Your passion is pure joy to me bygger bl.a. på sånger av den australiensiska rockstjärnan, sångaren och gitarristen Nick Cave. I hans sånger rör det sig mycket om hur man kan leva med sina minnen utan att knäckas, hur man, trots alla tunga minnen, kan återskapa och återfinna tron på livet. Musik av Pierre Boulez, Nick Cave, Gonzalo Rubalcaba och Krysztof Penderecki, kostym Chatherine Voeffray och ljusdesign Erik Berglund

Cristina Caprioli räknas idag som en av våra främsta svenska koreografer. Hon kommer från Italien och har en mångårig verksamhet i Europa och USA bakom sig. I Sverige driver Cristina Caprioli danskompaniet ccap, och har under de senaste 15 åren producerat över 30 verk. Johannes Öhman ville ge henne chansen att arbeta i ett större format när hon nu för första gången skapar för Göteborgsoperans stora scen.

Verket Slope är en lutning, en glidning bortom platsen, ett oundvikligt försvinnande, minnet av en insisterande rörelse och av konstnären Sol LeWitt. Dansen uppslukas av Jens Sethzmans vackra ljus och scenografi.

In Memoriam: Slope av Cristina Caprioli med Micol Martin, Therese Fredriksson och Janine Koertge. Fotograf Mats Bäcker

In Memoriam: Slope av Cristina Caprioli med Micol Martin, Therese Fredriksson och Janine Koertge. Fotograf Mats Bäcker

En publik- och kritikerfavorit i repris
I december kommer Mozarts Requiem tillbaka med sju föreställningar. Dansföreställningen av Jorma Elo, Carina Reich och Bogdan Szyber, som hade premiär hösten 2008, innebar ett nytt kapitel i GöteborgsOperans historia. I uppsättningen samverkar Göteborgsoperans Balett med alla tre övriga konstnärliga grupper i huset – orkester, kör och solister – i något som blev en sällsamt vacker föreställning och en lika sagolik framgång både hos kritiker och publik. Kväll efter kväll var salongen fylld till sista plats.

Om man ser fram till nyåret så är den första premiären Mats Eks Törnrosa, som skapades för Hamburgbaletten och hade Sverigepremiär med Cullbergbaletten 1997 som samma år visade den vid ett gästspel på GöteborgsOperan med Törnrosa 1997,

– Det är med stolthet vi nu kan ge denna moderna klassiker med Göteborgsoperans Balett. Törnrosa är ett dansverk som inte lämnar någon oberörd och som bör ses av människor i alla åldrar, säger Johannes Öhman.

Säsongen 2007/2008 svarade Johan Inger och Alexander Ekman för var sin del i utsålda succéuppsättningen 3xBoléro. I maj återvänder de för att skapa två nya verk exklusivt för göteborgsdansarna. Tjugofemårige Alexander Ekman har redan etablerat sig som en av de mest intressanta nordiska koreograferna inom den nutida dansen. Även han har bakgrund som dansare inom Kungliga Baletten, NDT och Cullbergbaletten. 2006 debuterade han som koreograf för NDT II. Alexander Ekman arbetar med att få in fler dimensioner i den moderna dansen och använder sig gärna av dans och text tillsammans.

Prolog: Rasmus Skaremark Solberg och Danielle de Vries i Salka av Hlín Diego Hjálmarsdóttir. Fotograf Joakim Roos

Prolog: Rasmus Skaremark Solberg och Danielle de Vries i Salka av Hlín Diego Hjálmarsdóttir. Fotograf Joakim Roos

Chans för unga dansare till en professionell start
I samband med diskussionen om kvaliten på dansarutbildningen i Sverige och starten för utredningen om hur den bör utformas för att få fram unga dansare som kan svara mot moderna teatrars och koreografers krav, började Johannes Öhman fundera på sitt ansvar som chef vid en av de stora institutionerna att och hur Göteborgsoperans balett kunde bidra. Det har, som tidgare redovisats, under förra säsongen startats ett ungdomskompani i Öresundsaregionen – Unga danskompaniet, – och nu påbörjades projetktet NuDANS i Västra Götalandsregionen på Johannes inItiativ och med Göteborgsoperan som bas. Tre av koreograferna är dansare i GöteborgsOperans Balett: Israel Aloni, Hlín Diego Hjalmarsdóttir och Toby Kassell. Den fjärde koreografen är Peter Svenzon, konstnärlig ledare för den Göteborgsbaserade dansgruppen Art Of Spectra.Elva dansare utvaldes bland examenselever från Balettakademien i Göteborg och Stockholm, Danshögskolan och Kungliga Svenska Balettskolan. 

NuDANS. utgör ett säsongsbaserat danskompani som framfört programmet Prolog på Göteborgsoperans Lilla scen vid två tillfällen i juni 2009. Under hösten turnerar de med föreställningen i Västra Götalandsregionen.

Prolog är en föreställning i fyra delar inspirerad av nordisk litteratur. Bland inspirationskällorna finns två nobelpristagare, Halldór Laxness och Pär Lagerkvist, vår svenske nationalskald Gustaf Fröding och den nutida popikonen Joakim Berg från gruppen Kent.


Lisa Fritzell, Hannes Lundin och Sarah Schmücker i Tankar av Peter Svenzon. Fotograf Joakim Roos

Lisa Fritzell, Hannes Lundin och Sarah Schmücker i Tankar av Peter Svenzon. Fotograf Joakim Roos

Även i Stockholmsregionen
I Stockholm har man också börjat arbeta med nyutbildade dansare. På initiativ av Sirkka-Liisa Forslund, danskonsulent i Dalarna och eldsjälen bakom Stora Daldansen, och i samarbete med Uppsalabaserade koreografen Joseph Sturdy startades ett pilotprojekt under namnet Greenhouse Danceproject med en intensivträning på tre veckor under pedagoger som Sturdy, Jonas Kåge, Deborah Dobson och Marie Larsson-Sturdy.

Man gav en föreställning på Riddarfjärdsteatern för en mindre publik i augusti, med koreografier av Sturdy samt mästaren George Balanchine – instuderade av Dobson och Kåge. Man kunde då konstatera stora framsteg hos de unga dansarna. Delar av föreställningen har sedan visats både i Dalhalla och på Kungliga Slottet i regi av Musik på Slottet.

Dansarutredningens remissvar samlas nu in. Vi får hoppas att de kan bidra till ett klokt beslut som ger nya möjligheter i framtiden.

Utbyggnadsplaner

Arkitektfirman Lund & Valentins förslag till tillbyggnad av Göteborgsoperan

Arkitektfirman Lund & Valentins förslag till tillbyggnad av Göteborgsoperan

Den 18 september presenterades en plan på utbyggnad av Göteborgsoperan med en rad lokaler som bland annat kan ge utrymme för en ny scen med 550 åskådarplatser.  Den femtonåriga operabyggnaden har redan blivit för liten då teaterns verksamhet har vuxit i omfång under de senaste åren. Det görs fler publikdragande uppsättningar än någonsin. Den genomsnittliga beläggningen på Göteborgsoperan är på årsbasis cirka 85 procent vilket motsvarar cirka 250 000 besökare per år.

Förutom en ny scen blir det plats till en servering, repetitionssalar, hörsal,
konferens- och övningslokaler.  Tillbyggnaden som placeras väster om det befintliga huset längs kajen mot Göta älv (se  bilden) blir i tre våninger med en sammanlagd area på 3000 kvadratmeter och beräknas i dagsläget kosta 130 miljoner kr, vilket inte kommer att belasta statskassan eller regionen. De nya lokalerna skall finansiera sig själva bl.a. genom ökade biljettintäkter och uthyrning.

Göteborgsoperans vision är att bli ett av Europas mest intressanta operahus. Dit kan operan enbart nå genom att hålla en hög konstnärlig kvalitet, vilket i sin tur ställer höga krav på lokaler och repetitionstid.

– Vi ser från styrelsen och Göteborgsoperans ledning stora möjligheter med de nya lokalerna. Vi frigör Stora scenen för ytterligare föreställningar. Vi kommer dessutom att kunna bredda utbudet av konserter och andra kulturella aktiviteter riktade mot nuvarande och nya målgrupper. Vi kan arbeta mer flexibelt och möjliggöra konferenser och utställningar, säger Frank Andersson, styrelseordförande i Göteborgsoperan.

Beslut om att gå vidare med projektet väntas senare under 2009.

Anders Jörlén
20 sep 2009


 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil