Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Belöningar till Mats Ek och Karl Dyall med flera

Mats Ek har fått Kungliga Operans Körs Pris och Gunilla Roempkes Pris gick till Karl Dyall. Konstnärsnämnden har delat ut stipendier och bidrag och i Göteborg och Sundsvall har Mattias Olaison respektive Anna-Karin Karlsson uppmärksammats.

Kungliga Operans Körs Pris 2008 har tillfallit koreografen och regissören Mats Ek som regisserade och koreograferade Christof Willibald Glucks Orphée på Kungl Operan. Priset delades ut på stora scenen föreställningen av Batseba den 19 januari.Orphée i Mats Eks uppsättning på Stockholmsoperan. Fotograf Mats Bäcker

Orphée i Mats Eks uppsättning på Stockholmsoperan. Fotograf Mats Bäcker

Kungliga Operans Kör
har instiftat ett pris för att hylla en person som under det gångna året arbetat konstnärligt med kören, en person som på ett extraordinärt sätt har tillvaratagit körens potential och sett individens kraft som en resurs i skapandet av en helhet.

Priset är en hedersbetygelse i form av en statyett framställd av Kungliga Operans ateljéer. Med statyettens form, åttondelen, vill vi uttrycka att mottagaren blir en symbolisk del av vår åttastämmiga ensemble.

Motiveringen lyder:?Mats Ek är en sann teaterman, som på ett enastående sätt under repetitioner och föreställningar av Orphée har fått var och en att känna sig viktig och behövd. Genom att visa värme och respekt men samtidigt aldrig ge sig med vad han önskar av ensemblen har han skapat en föreställning där innerlighet och ömhet bär ända upp till tredje raden."
 
Gunilla Roempkes Pris till Karl Dyall
"En total överraskning" sa Karl Dyall som den 17 december fick ta emot Gunilla Roempkes Dansstiftelses pris på 50.000:-. Priset delades ut direkt efter showen A Hollywood tribute på Grand Hôtel i Stockholm inför publikens stående ovationer.
 
"Med sin unika artistiska ådra, visar han att det inte behöver finnas några gränser. Han rör sig fritt mellan streetdance, musikal, musikens och balettens värld med samma hängivenhet, Lyhördhet och självklara scennärvaro som får publiken att kapitulera."
 
För Gunilla Roempke var dansens historia lika viktig som dansens framtid. Under sitt
samarbete med pristagaren i Birgit Cullbergs Fröken Julie, inspirerades Gunilla av
gränsöverskridandet vilket gav både henne och pristagaren nya impulser. Det blev ett utmärkt exempel på den dansfusion som konstarten så väl behöver för att utvecklas. 

Karl Dyall. Fotograf Mats Bäcker

Karl Dyall. Fotograf Mats Bäcker

Karl Dyall
är en flitigt anlitad dansare och koreograf, med en dansutbildning från Stockholms gator och torg. Han blev svensk mästare i breakdance -84 och var med och grundade dansgrupppen Bounce. Karl har medverkat i flera musikaler och bland annat fått utmärkelsen Guldmasken för sin medverkan i musikalen Fame på China Teatern. Han har gjort roller både på Riksteatern och Stockholms stadsteater och löpande koreograferat för scen, tv och film.
 
Enligt en enhällig styrelse — beståernde av Mats Qviberg, Titti Gentele, Marc Ribaud, Pär Isberg och Madeleine Onne — har pristagaren de kvalitéer som krävs för att inspirera nästa generation av scenartister till att både bevara och föra danskonsten vidare in i 2000-talet.
 
Tidigare pristagare är Göran Svalberg och Lena Wennergren-Juras
 
Konstnärsnämnden
har i december fördelat stipendier för internationellt kulturutbyte och resor inom dansområdet till:
Erik Åberg. Stockholm. 16000 kr
Madeleine Lindh. Hägersten. 12000 kr
Marika Hedemyr. Göteborg. 14000 kr
Maria Mebius Schröder. Brännö. 24000 kr
Anna Wennerbeck. Göteborg. 15000 kr
Thomas Caley. Hägersten. 25000 kr
Petter Jacobsson. Hägersten. 25000 kr
Rosalind Isilina Barratt-Due Goldberg. Stockholm. 15000 kr
Åsa Edgren. Nacka. 50000 kr
Gunilla Heilborn. Stockholm. 110000 kr
 
I november utsågss 2008 års Mary von Sydow-stipendiater i Göteborg
Ljusdesignern Joakim Brink, trombonisten Solveig Johnsen, dansaren Mattias Olaison och sångsolisten Annalena Persson från GöteborgsOperan får Mary von Sydows Musikstipendium 2008. Tillsammans med tre stipendiater från Konserthuset delar de på 250 000 kronor.
Mattias Olaison, Foto Göteborgsoperan

Mattias Olaison, Foto Göteborgsoperan

Dansaren Mattias Olaison
är utbildad på Balettakademin Göteborg. Han har dansat med Östgötabaletten, Carte Blanche i Bergen och på Operan i Kristiansund i Norge. Han kom till Göteborgsoperans Balett 1994 och har medverkat i bland annat Giselle av Mats Ek, Månrenen, Sylfiden, Ett Paradis trängt, Ballet Pathétique, Nötknäpparen, Perpetuum, Axioma 7, Eldfågeln m.m.

Mattias Olaison är även aktiv som koreograf och har skapat ett tiotal verk för Göteborgsoperans Baletts Workshops på Lilla scenen samt nu senast på Angereds Närsjukhus i ett samarbete mellan Göteborgsoperan, Skådebanan och Angereds närsjukhus kallat Kreativa Allianser.
Stipendiet är på 30 000 kr

Donationsfonden grundades av fru Mary von Sydow som var född Wijk och härstammade således från en släkt, som i Göteborg bedrev handel och annan företagsverksamhet. Hon var gift med Oscar von Sydow, landshövding i Göteborgs och Bohus län och sedermera riksmarskalk. Stiftelsen skall företrädesvis tillgodose ändamål i Göteborg. Stipendiet delades ut av Oscar von Sydow, sonson till stiftelsens grundare, vid en ceremoni i Göteborg.
 
I Sundsvall belönades dansaren Anna-Karin Karlsson,
som bland annat studerat dans i Indien. Den 19 december fick hon 10 000 kronor från Sundsvalls kommun som stöd för fortsatt utveckling inom orientalisk dans.
Anna-Karin Karlsson tar emot stipendiet av Kim Ottosson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Anders Jörlén
31 jan 2009


 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil