Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Finland: Rikligt utbud i Kuopio, men . . .

KUOPIO: Så det har igen dansats professionellt – och även på basis av hobbyverksamhet – i Kuopio under en hel veckas tid – under ledning av Jorma Uotinen (det konstnärliga) och Anna Pitkänen (verksamhetsledare) – på alla möjliga scener, skolor, restauranger och övriga ställen där man hittat lämpliga utrymmen.

Diva med Jorma Uotinen. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Diva med Jorma Uotinen. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Kuopio-festivalen får gott betyg – men en del tankar föds ändå
Ändå har Dansfestivalen i Kuopio lyckats väldigt bra – och som besökare vid festivalen är man tämligen nöjd att det finns ett så stort urval av program. Man har gjort sitt bästa och gjort det som man har förutsättningar till, vid en del av utbudet.

Några stora baletter på Musikcentrums eller Stadsteaterns scener kan man inte mera dansa, dagens åskådarna är vana vid att det finns tillräckligt scenutrymme för sådana. I Kuopio har man därför koncentrerat sig på föreställningar som passar in.  Med nya grupper och danskonstnärer från utlandet samt bekanta och även mindre bekanta uppträdande från hemlandet.

Kibbutz Dance Co i Ekodoom. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Kibbutz Dance Co i Ekodoom. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Alldeles allmänt sagt: Det här med dansen – fast man vid festtal talar om den stora betydelsen av sådana här evenemang är det sällan man gör så mycket eller tillräckligt mycket för att förbättra villkoren – och här talar jag allmänt om politik: vad det från statligt och kommunalt håll görs för att bl.a. DANSkulturen ska kunna blomstra. Till exempel saknar  vår huvudstad Helsingfors ett Dansens Hus i stil med det som finns i Stockholm.

Antalet föreställningar i Kuopio var 100, besökarna räknades till 7 000 och kursdeltagare var 650. Av föreställningarna var galan populärast, rapporterar man.

För ivriga festivaldeltagare bjöd Kuopio denna gång på dansevenemang av alla de slag, kurser i olika dansstilar och på olika nivåer, mat, sång och båtturer. På två lite större scener och en del mindre. På sjön Valkeinen har man dock inte mera – sedan början av Jorma Uotinens ledarskap år 2002 – vågat bygga någon tillfällig scen för dansföreställningar, vilket egentligen är synd. Detta därför att den nordiska sommaren ofta ställer till överraskningar, inte så trevliga sådana om man tänker på att scenen borde vara någotsånär torr när det dansas till och med med tåspetsskor – och annars också.

Så Uotinens ivriga försök att en gång i tiden utöka utrymmet till naturen i ett centralt parkområde ledde inte heller till något som kunde ha varit ett tillägg till festivalens scenutbud. Även om alltså bara ett tillfälligt sådant.

Jorma Uotinen. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Jorma Uotinen. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Jorma Uotinens – konstnärlig ledare

Jorma Uotinens fingeravtryck är tydligt. Jorma har ofta fört dansen dit där dans och föreställningar inte traditionellt har setts. Några av oss minns när vi någon gång på 90-talet satt på trapporna till Finska riksdagen i Helsingfors och beundrade dans på en scen byggd på gräsmattan mot Mannerheimvägen och bakom den skimrade Tölöviken – i huvudstadens nästan absoluta centrum. Det faktum att någon enstaka person vågar göra något extra och annorlunda – som också förutsätter att det vidtas extra åtgärder – är beundransvärt.

Tillbaka till Kuopio: Uotinen själv deltog på många sätt, förutom det konstnärliga ledarskapet fungerade han själv som dansare, koreograf, sångare och conferencier. Många uppgifter alltså för en person, och inget illa om det. Uotinen har närmat sig folket, och han har fått sitt hov.

Galaföreställningar i allmänhet och i Kuopio

Det brukar samlas det bästa av möjliga utbudet till gala. I Kuopio gäller det dock tydligen att samla lokala åskådare till evenemangen, så gott det går – och inget illa i det, i och för sig. Som en åskådare som inte bor i Kuopio skulle man önska att det som presenteras under rubriken gala skulle omfatta mer än det som är känt och beundras på ort och ställe. Eller också kunde man döpa galan till Iltamat. Det är finska och betyder i folkminnet närmast en kväll med underhållning – typisk för orter som ligger mera avsides från centra.

Marie Lindqvist och Thomas Lund i Blomsterfesten i Genzano. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Marie Lindqvist och Thomas Lund i Blomsterfesten i Genzano. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

I år hade vi dock nöjet att beskåda Kunglig balettens hovdansare Marie Lindqvist från Sverige och Den Kongelige Ballets Thomas Lund från Danmark vid ett par nummer, vilka ensamma stod för inslaget klassisk balett bland det mångfacetterade utbudet. Det bestod till stor del av nummer som kunde tänkas vara mer tilltalande för en icke-van publik.

Det är troligt att många trogna balett- och dansvänner, som rest till Kuopio för att se det allra bästa, låtit bli att köpa biljett till galan då programmets innehåll inte motsvarat det som man skulle önska sig att se på en festföreställning.

En lösning kunde vara att byta namnet på dessa kvällar – och eventuellt skapa därtill en riktig gala med fler stjärnor – de bästa talangerna – men det är kanske en ren budgetfråga. Lokala sponsorer? Finns dom?

Kanske kunde det ändå bli en extra satsning till 40-årsfestivalen nästa år?

Ballet du Grand Théâtre de Genève i Paradice. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Ballet du Grand Théâtre de Genève i Paradice. Fotograf Petri Laitinen, Kuopio Dance Festival 2008

Kuopios riktiga gala den här gången var kanske Ballet du Grand Théâtre de Geneve – gruppens fina föreställning som gavs två gånger för en publik som uppskattade det sedda  – eller Kibbutz Contemporary Dance Companys — eller kanske någon annan föreställning — det lär ha funnits fina uppträdanden under dansveckan där nivån hela kvällen igenom var ypperlig!

Anita Jokela
12 juli 2008


 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil