Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Mariane Orlandos Stipendium och andra utmärkelser

Mariane Orlandos stipendium för 2008, Operans Balettklubbs pris till årets dansare
har tilldelats Nikolaus Fotiadis den 17 maj. Stipendiet är det senaste i raden av stipendier och utmärkelser som utdelats under våren.

Mariane Orlandos stipendium för 2008
Operans Balettklubbs pris till årets dansare, har genom enhälligt beslut tilldelats förstesolisten vid Kungliga Baletten Nikolaus Fotiadis. Stipendiet utdelades vid Operans Balettklubbs medlemsmöte den 17 maj. Årets stipendium uppgår till 20.000 kronor.

Motiveringen löd:
”Nikolaus Fotiadis är en dansare som besitter en säker och ren teknik. Han är en hängiven dansare som arbetar med disciplin och noggrannhet för att nå maximalt resultat. Han är lätt att samarbeta med och lyhörd för råd och direktiv från tränare och koreografer. Nikolaus Fotiadis är en utmärkt dansare som i såväl klassiska handlingsbaletter som i moderna abstrakta baletter övertygar med sitt kunnande och sin konstnärlighet.”

Stipendiekommittén har bestått av Mariane Orlando, Madeleine Onne, Anna Ångström, Göran Svalberg och Anders Jörlén.

Nikolaus Fotiadis i The Vertiginous Thrill off Exactitude. Fotograf Alexander Kenney

Nikolaus Fotiadis i The Vertiginous Thrill off Exactitude. Fotograf Alexander Kenney


Nikolaus Fotiadis är född i Stockholm med svensk mor och grekisk far. Han fick sin dansarutbildning i Svenska Balettskolan och utexaminerades 1993. Han fick direkt anställning i Kungliga Baletten där han snabbt visade sin kapacitet som en god dansare med stark teknik.

Rollerna kom snabbt med solouppgifter i baletter som Romeo och Julia, En midsommarnattsdröm, Den förlorade sonen och Sylfiden. Han avancerade till huvudroller i alla de stora baletterna – Svansjön, Törnrosa, Giselle, Romeo och Julia, La Fille Mal Gardée och Nötknäpparen.

Han har även dansat solistroller i moderna baletter av Kenneth MacMillan,  Birgit Cullberg, George Balanchine, Jiri Kylián, Rudi van Danzig, Mats Ek, William Forsythe, Krzysztof Pastor, Merce Cunningham, Kenneth Kvarnström, Ulysses Dove, Christopher Hampson, David Dawson – listan kan göras lång.

Den goda tekniken har han utvecklat och förenat med en allt säkrare framställning av rollkaraktär och känslouttryck. I roller som Askungens far i Cendrillon och Armfeldt i Gustav III har han under de senaste säsongerna visat en djup insikt i och inlevelse i sina rolltolkningar.

Nikolaus Fotiadis utnämndes till solist 2000 och till förste solist 2007, och har under flera år också tillhört ensemblen ”Stockholm 59° North”.  Den består av solister i Kungliga Baletten och har turnerat i både USA och  Europa.

Nikolaus Fotiadis och Nadja Sellrup i Cendrillon (Maillot). Fotograf Onna Heinonen

Nikolaus Fotiadis och Nadja Sellrup i Cendrillon (Maillot). Fotograf Onna Heinonen

Februari: Gunilla Roempkes stipendium
Lena Wennergren-Juras, som varit Kungliga balettens repetitör för Fröken Julie, tilldelades Gunilla Roempkes dansstiftelses stipendium 2008. Stipendiet, som uppgår till 50.000 kronor, delades ut 5/2 i samband med nypremiären  på Kungliga Operan av jubileumsföreställningen Birgit Cullberg 100 år.

Juryns motivering löd:
”För oss i Kungliga Baletten har Lena Wennergren-Juras varit en underbar inspiration i arbetet med Fröken Julie. Hon intar balettsalen med en självklarhet som ger dansarna ett lugn och inger förtroende. Att respektera originalet är viktigt och Lena Wennergren-Juras är mån om att påminna om koreografens ursprungstankar. Hon förstår vikten av att varje rörelse betyder något och hon ger sig inte förrän resultatet blir övertygande. Hon uppmuntrar till en rolltolkning som grundar sig på att vara sin rollfigur – inte spela den.
Årets pristagare är en kvinna som står för allt det som Gunilla Roempke tyckte var viktigt.”

I juryn satt Pär Isberg, Madeleine Onne och Mats Qviberg samt Gunilla Roempkes dotter Titti Gentele.

Lena Wennergren-Juras är sedan hösten 2003 konstnärlig rådgivare för Cullbergbaletten. Under åren 1995-2003 var hon, tillsammans med Margareta Lidström, Cullbergbalettens konstnärliga ledare. Hon har tillhört Cullbergbaletten sedan starten 1967. Birgit Cullberg skapade flera huvudroller för Lena Wennergren-Juras. Hon har också dansat i många baletter av Mats Ek. Under våren 2008 inrepeterar hon två baletter av Mats Ek: ”Fluke” med Parisoperans balett och ”Bernardas hus” i Prag.

Lena Wennergren-Juras

Lena Wennergren-Juras

Mars: Svenska Teaterkritikers Förenings danspris för 2007 tilldelades Mats Ek.

Motiveringen löd:
"Efter över 30 års skapande har han alltjämt en outsinlig förmåga att utveckla sitt personliga, starka uttryck till sceniska allkonstverk där gränsen mellan dans, teater och i år även opera suddas ut. Ett drömspel på Dramaten blev en djärv samtidskommentar i Bollywoodtakt. Orphée på Kungliga Operan är en poetiskt avskalad men vardagsnära tolkning av Glucks opera. Med återuppsättningen av Hon var svart (1995) visade Göteborgsoperans balett att stycket, vid sidan av Eks berömda klassikeromtolkningar, bör räknas som en modern dansklassiker.

Hos Mats Ek blir mänsklig erfarenhet ett kommunikativt kroppsspråk; inte minst synligt i årets finstämda stjärnmöte mellan Mikhail Baryshnikov och Ana Laguna i Ställe. Dessutom har Ek själv framträtt som uttrycksfull dansare med Ana Laguna under Cullbergbalettens 40-årsjubileum.”

Utdelningen av priset hade planerats äga rum på Kungliga Operans scen 5/3, efter ett framförande av Orphée, men fick tyvärr ställas in på grund av sjukdom. I juryn satt Anna Ångström (Svenska Dagbladet), Björn Gunnarsson (danskritiker i Göteborg) och Cecilia Djurberg (vice ordförande i fören ingen).

Giovanni Bucchieri och Kungliga Operans kör. Fotograf Mats Bäcker

Giovanni Bucchieri och Kungliga Operans kör. Fotograf Mats Bäcker

April: Carina Aristipendier utdelade och medalj till Marina Grut
Carina Aris födelsedag högtidlighölls i år 24 april. I Kungliga Operans guldfoajé utdelades Sveriges största danspris: Carina Aris Minnesfonds Länk till annan webbplats. stipendier. 22 unga dansare tilldelades stipendier för vidare förkovran utomlands, några fick dessutom fri vistelse i Carina Aris hedersbostad i Paris i samband med studier. Därtill fick 19 ungdomar under utbildning stipendier för studier på en sommarakademi i Visby, under juli och augusti i år. Stipendiesumman uppgick till sammanlagt 622.000 kronor.

Carina Ari Medaljen tilldelades danshistorikern m. m. Dame Marina Grut.

Medaljmotiveringen löd:
”Sveriges Kungliga Balett har levt fem århundraden i skuggan av sin oskrivna historik. Nu föreligger denna utforskad och briljant formulerad direkt på ett språk som all världen läser, The Royal Swedish Ballet: History from 1592 to 1962.
För detta stora verk av Dame Marina Grut tackar henne vårt lands danskonstnärer med Carina Aris Guldmedalj, förlänad av Prinsessan Christina fru Magnuson.”

Medaljens motto är: ”För hedrande av svensk danskonst”. I juryn sitter professor Bengt Häger (ordförande), premiärdansösen Ellen Rasch, danskritikern och dramaturgen Gunilla Jensen Peyron samt programdirektören vid Sveriges Television Leif Jakobsson.

En medlajprydd Marina Grut tillsammans med Prinsessan Christina, Fru Magnuson och professor Bengt Häger. Fotograf Hans Nilsson

En medlajprydd Marina Grut tillsammans med Prinsessan Christina, Fru Magnuson och professor Bengt Häger. Fotograf Hans Nilsson

Årets mottagare av Carina Ari-medaljen är praktiker och forskare av absolut högsta dignitet. Född i Sydafrika studerade hon balett och dansade med baletten vid University of Cape Town. Spansk dans studerade hon i England och Spanien. Under många år dansade hon spanska danser samt var koreograf och ensemblechef inom spansk dans.  Hon gjorde det med en framgång så stor att hon under tio år hedrades med flera utmärkelser, bl. a. en spansk. Av kung Juan Carlos I förärades hon 1989 en orden med band: ”Lazo de Dama de la Orden de Isabel La Católica”.

Marina Grut bodde i Stellenbosch i Sydafrika från 1944 till 1977 (med undantag för 1959-60, se vidare nedan). 1981 utgav hon en monumental, genomillustrerad bok om baletten i Sydafrika 1802-1979: The History of Ballet in South Africa. 2002 publicerades ett annat storverk: The Bolero School, slösande rikt illustrerad, med tillhörande dvd. Marina Grut har även utgivit två böcker som jag inte sett: The Spanish Dance, 1975, och The Jota, 2000.

Marina Gruts senaste verk, om vår Kungliga balett, har en unik  tillkomsthistoria. Arbetet började under en vistelse i Sverige 1959-60. Hon tog kontakt med Mary Skeaping, som genast uppmuntrade henne att börja forska. Ett omfattande manuskript lämnades så småningom till en agent -  men han slarvade bort det! Vid denna tid var kopior dyra att framställa, och en för författarinnan dittills okänd kopia hittades först åtskilliga år senare – i kvarlåtenskapen efter en äldre släkting till Marinas make, skogsekonomen m. m. Mikael Grut. Då vidtog förnyat arbete med kompletteringar och  sökande av bildmaterial, och 48 år efter det att arbetet påbörjats kunde boken äntligen se dagens ljus. In i det sista var arbetet med boken pressande. Under extremt kort tid fick Marina, med god hjälp av flitige maken Mikael, sammanställa det omfattande registret med över 1100 namn och titlar.

 

Peter Bohlin
20 maj 2008


  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil