Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Marlen

Marlem Fuertes Castro, solist och utbildad på Kubas nationalbalett. Foto Auguste Marmus

24 okt
2019

Marlen Fuertes Castro: "Dansen har valt mig, det är inte något som jag har kunnat välja bort"

VAISON LA ROMAINE, FRANKRIKE: Éric Vu-An har av Vaison Danse 2019 blivit ombedd att sätta upp Don Quijote i den lilla staden Vaison la Romaine i Vaucluse.

Denna 23-åriga festival har alltid strävat efter att visa så stor bredd som möjligt av vad som är danskonst. I år är såväl Alexander Ekman som Jean-Claude Gallotta och Sidi Larbi Cherkaoui representerade. Och Marlen Fuertes Castro, dansar rollen som Kitri.

Le Ballet Nice Méditerranée, med Vu-An som direktör sedan 2009, visar således upp en av våra stora klassiker på den antika amfiteaterns premiärkväll.

Éric Vu-An, vad innebär det att göra Don Quijote på en utomhusscen?
En balett som Don Quijote som dansas utomhus, betyder helt klart många svårigheter eftersom det är mycket scenografi, teknik och effekter som vi har varit tvungna att göra ”minimalistiska”. Det är också så att myggor, flugor och andra insekter riskerar att flyga in i dansarnas mun när de är andfådda. Men den här scenen är magisk.

Eric o Marlen

Eric Vu-An och Marlen Fuertes. Foto Auguste Marmus

I slutet av 80-talet dansade Vu-An själv Basilio, och nu är han alltså tillbaka som koreograf, men också som rollinnehavare; han dansar självaste Don Quijote.

Marius Petipas balett Don Quijote bygger dock bara på ett par scener ur Cervantes roman och de stora rollerna för dansarna är Kitri och Basilio som här dansas av de bägge kubanska dansarna Marlen Fuerte Castro och Luis Valle Ponce.
Det här är ett mytomspunnet ställe och det är överväldigande att stå på den här antika fantastiska scenen. Det finns en atmosfär som är helt förtrollande. Pierre-François Heuclin, den konstnärliga chefen för Vaison Danse hade hört talas om att jag hade två kubanska dansare som faktiskt träffades först i kompaniet och inte på Kuba. Det handlar om Marlen Fuertes och Louis Valle Ponce, berättar Éric Vu-An vidare.

Det är alltså lite märkligt att de träffades först i kompaniet, le Ballet Nice Méditerranée, och inte tidigare, trots att de gått på samma skola, de kände till varandra fortsätter Éric, men de hade aldrig träffats förut. Hon dansade i Madrid och han på Kuba.

Vad är det då som attraherar så med baletten Don Quijote?
Jag dansade själv Basil när jag var 19 år med Rudolf Nurejev som koreograf. Det är ju så, skrattar Éric, att det är något som alltid finns kvar i mig. Jag har också dansat Basilios variationer på så många ställen, Bolshoj, i Japan, lite överallt i världen. Så det är sant att det är en balett och en roll som jag kan ut i fingerspetsarna.

Eric Vu-An Don Quijote

Don Quijote i Eric Vu-Ans uppsättning. Foto Auguste Marmus

Här gör nu Éric Vu-An sin egen version av Don Quijote, men han understryker hur viktigt det är att respektera den klassiska koreografin av Petipa som ibland är lite i farozonen. Man måste också ha en budget för att sätta upp en balett som Don Quijote eftersom det är många dansare på scenen, en speciell typ av scen, loger, kostymer, det är mastigt. För ett modernt kompani med sex dansare och lite ljussättning är detta däremot inte något, skrattar Éric:
Det är sant att Don Quijote kanske inte är helt modernt i vår tid, men jag vill försvara och lyfta upp den här traditionen, de här vackra stora baletterna. De måste få leva vidare och excellensen i dansarnas tekniska kvaliteter är något oemotståndligt.

I den här uppsättningen har han gjort om hela andra akten. Utöver de tre variationerna, där han har försökt behålla Petipas bas, är det i övrigt inte alls den traditionella versionen av Don Quijote. Don Quijote är i ständig jakt efter Dulcinella och han ser ju henne lite i Kitri. Hans jakt efter den eviga kvinnligheten finns varken i Petipas eller Nurejevs version.

Eric Vu-An

Eric Vu-An. Foto Auguste Marmus

Éric Vu-an har faktiskt vågat vara lite närmre Cervantes:
Det är sant att jag är nu själv närmare Don Quijote! När jag var ung var jag mer som Basilio, men nu är jag gammal, skrattar Éric. Don Quijote är faktiskt värd lite mer uppmärksamhet tycker jag, och jag har ju gett honom det i min uppsättning!

Rollen som Don Quijote dansas inte alltid av en dansare, det viktiga är att det är någon som behärskar pantomim, förklarar Éric. Dessutom måste han vara exakt med i musiken, så det är oftast bättre om han spelas av en dansare.

Éric berättar om sitt arbete med Nurejev som han beskriver som en Enorm personlighet. En Enorm koreograf. Och en Exceptionell dansare:
Han var alltid hungrig. Allt var oproportionerligt. När han hade mottagningar hemma så var det enorma draperingar, det var som att gå in i en teater. Han hade ett behov av att stå på scen, han hade lust att fortsätta även utanför operahuset.

Han tog musiklektioner för att bli dirigent, det var en sorts frenesi av liv och han ville absolut sluka allting. Samtidigt var det en komplex personlighet. Som var ganska possessiv. Han såg inte med speciellt blida ögon att personer, dansare, arbetade med andra koreografer. Man tillhörde honom.

Men, försvarar Éric honom, det är också något som är ganska normalt för konstnärer. Kanske blev det ännu mer accentuerat med tanke på hans väg för att komma dit han var. Den hade inte varit helt enkelt. Så jag kan förstå att han inte var kapabel att se på saker med distans och serenitet. Allt var passion. Till ytterlighet. Det var aldrig likgiltighet.

Éric säger att han själv känner en tillhörighet med denna viljestyrka och kompromisslöshet som Nurejev hade:
Jag själv tillhör samma familj som Nurejev i det att jag begär ALLT av mina dansare. Halvmesyrer vill jag inte ha. Jag är för Konsten, excellensen, för jag vet, utöver att det är fabulöst för publiken, så är det också det för dansarna, att få gå till sina begränsningar och hitta något. Jag menar den konstnärliga gränsen, inte den atletiska för jag vill inte att de ska skada sig. Men den konstnärliga gränsen måste man fram till.

En annan stor personlighet, som Éric dock aldrig arbetat med, men vars geni han beskådat, är Birgit Cullberg:
Jag såg faktiskt det hon gjort efter det att jag sett hennes son Mats Ek. Ett kvinnligt geni. En av de riktigt största, som heller aldrig klev av scenen.

Eric Vu-An

Eric Vu-An berättar för Dansportalen om sitt dansarliv. Foto Auguste Marmus

En dansarkarriär är ofta över i 40-års åldern och jag frågar Éric vad han tror att det beror på:
Kanske är de tomma. Eller tömda på konstnärligt sökande. Inte tomma som människor. Kanske har de lust att hålla på men andra saker, säger han och ler. Men det är alltid lika förvånande. För det finns stora dansare som plötsligt bestämmer sig för att sluta. Det finns inga regler.

Men det är alltid märkligt när all den rörelse-intelligensen, den rikedom de har i sig försvinner. Och ändå finns den på något sätt kvar på scenen. De sätter märken i oss andra.

Den stora frågan; vad är då Éric Vu-Ans vision med dansen som konstform?
Kanske lite i otakt just nu med det man borde söka efter i den unga generationen. För det finns en kraftig vilja att vara i media och att det ska gå fort.

Vad jag menar är att unga nu vill utvecklas snabbt för att få ett snabbt resultat. Dans är tvärtemot för man böjar mycket tidigt – 8, 9, 10 år – och man måste ha lust att söka, inte att snabbt få tillbaka någon slags lönsamhet.

Och idag då allting går så fort har många unga lust att leva tre, eller fyra, olika liv. Då blir det kanske så att ett sökande inom ett enda område, en enda värld, och dessutom så flyktig som dansen är, går dåligt ihop med dagens behov av ett snabbt gensvar.

Så dansen måste hitta sin plats mitt i detta. Det krävs timmar och timmar av repetition. Den klassiska baletten är lite som matlagningskonst, man måste ha en speciell känsla för när man ska göra vissa saker, det är ingen mikrovågsugn som kan göra det!

Éric Vu-An började själv tidigt:
När jag var nio år sa jag till mina föräldrar att jag ville in på en dansskola. Men med tanke på vilken hudfärg jag hade, och har, skulle de aldrig ta in mig på Parisoperan, men när jag var 15 år var jag redan professionell.

Sitt kompani, le Ballet de Nice Méditerranée, värnar han om så mycket det går:
Jag tillåter inte mina dansare att dansa på vilket underlag som helst, vi plockar alltid med vår egen dansmatta. Det är det minsta jag kan göra för att undvika att dansarnas skador.

Auguste Marmus och Marlen Fuerte

Dansareleven Auguste Marmus möter dansaren Marlen Fuerte Castro. Foto privat

En av dem, Marlen Fuertes Castro, dansar rollen som Kitri. Hon är solist och utbildad på Kubas nationalbalett – Ballet Nacional de Cuba under Alicia och Fernando Alonso – och säger till Dansportalen:
Det är inte bara en excellent teknik utan också en skola där starka uttryck och danskänsla utvecklas, berättar Marlen.

Marlen började extremt tidigt, redan som tre-åring. Och Alicia Alonzo är fortfarande kvar:
Hon är helt blind, berättar Marlen, men har en extremt upptränad känsla och det är ibland nästan övernaturligt, skrattar Marlen, hur hon hör att dansarna inte är 100% med i musiken, lyfter en arm fel, eller inte har sin energi riktad åt rätt håll.

Marlen blev först inte antagen till den statliga balettskolan, men som liten hade hon i en dröm sett sig själv som dansös och hon trodde så intensivt på detta så det fanns inget annat som var möjligt.

När hennes mamma tog henne till Kubas Nationalbalett i Havana ansåg de först att hon inte hade en kropp med förutsättningar som dög; det var fel på fötterna, ryggen och på hennes knän så hon skulle aldrig kunna bli balettdansös. Men skam den som ger sig!

Hennes mamma lät henne dansa hemma, hon ordnade med en stång och med hjälp av en väninna till sin mamma fick hon hjälp att komma in på skolan.

Kitri hopp

Marlen som Kitri i Don Quijote. Foto Auguste Marmus

Vem är då Kitri för Marlen?
Det är en flicka som är motsägelsefull i allt som hon gör! Hon är kär i Basile. men tillhör inte samma klass…

Men ”kär” på riktigt i sin motspelare blir hon inte:
Nej, verkligen inte, skrattar hon. Nä, men det är inte så alls, han är bara min danspartner!

Marlen berättar om svårigheterna med ensamheten, långt ifrån sin familj. Hennes man följer henne så mycket han kan men familjen på Kuba var det länge svårt att ha en regelbunden kontakt med p g a svårigheter med internet. Det är ibland tungt.

Semester då?
Nej, nästan aldrig! Jag jobbar varje dag. Har jag ingen föreställning eller repetition så måste jag varje dag underhålla kroppen. Ständigt.

Men dansen har valt mig. Det är så jag ser det, det är så jag känner det. Det är inte något som jag har kunnat välja bort.

Så dansas världens första roman, Cervantes historia om Don Quijote de la Mancha, vidare. Drömmaren, idealisten, slåss inte mot väderkvarnar, utan här är det verklighetens eldflugor i den ljumma svarta natten som riskerar att förblinda alla stjärnor i Le Ballet Nice Méditerranée.

Thérèse Eng
24 okt 2019

In memoriam
Den 17 oktober 2019 avled prima ballerina assoluta Alicia Alonso i sitt hem i Havanna på Kuba, den 21 december 2019 skulle Alicia Alonso fylla 99 år.

 • 2020-03-08
  Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...
 • 2020-02-29
  Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...
 • 2020-02-23
  Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...
 • 2020-02-15
  MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...
 • 2020-02-02
  aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...
 • 2020-01-24
  Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...
 • 2020-01-16
  SVB70 sidan 186
  Man måste lära sig stå still innan man kan dansa
  Sebastian Michaneks tillträde i slutet av 2016 som konstnärlig ledare för Svenska Balettskolan i Göteborg har betytt en ordentlig nytändning för skolan.Nyligen utgavs också den vackra jubileumsboken D...
 • 2020-01-07
  AnastasiaLeppist - 11
  Anastasia går på den berömda, ryska Vaganovaskolan: Utbildningen är få förunnat och att få gå där innebär stora möjligheter.
  När Anastasia och jag träffas senhösten 2019 är hon 13 år och har precis börjat på den anrika balettskolan Vaganova i Ryssland. Hon har som hon själv uttrycker det arbetat hårt för att kunna komma in....
 • 2020-01-02

  25 år med Dansportalen – fler än 2000 publicerade artiklar
  DANSPORTALEN: Det har gått 25 år sedan jag grundade Dansportalen, för att skapa ett webbmagazin på nätet om dans. En resa som inte varit möjlig utan entusiastiska medarbetare och kunniga skribenter. V...
 • 2019-12-22
  Elin_David_NötknäpparenSVB
  Charmerande nötknäppare från Svenska balettskolan i SVT
  GÖTEBORG: På julaftonskvällen kl 19.45 serverar SVT 2 en fin julklapp för oss som gillar dans. Då visas en charmerande, smakfull, välgjord version av baletten Nötknäpparen , producerad av Svenska Balet...
 • 2019-12-13
  malinthoorsksbserenad1
  Malin Thoors: dansare, koreolog och balettmästare med bred internationell erfarenhet
  STOCKHOLM: Malin Thoors ska under skolåret 2019-20 instuderar baletten ”Serenade” på Kungliga Svenska Balettskolan inför vårens föreställningar 13-14 mars på Riddarfjärdsteatern.Ett verk skapat av den...
 • 2019-12-01
  Seb M Mareld
  Dansglädje, drömmar och disciplin
  GÖTEBORG: Svenska Balettskolan i Göteborg fyller i år 70 år. Dansportalen har träffat Svenska Balettskolans konstnärlige ledare Sebastian Michanek och pratat om skolan, hans egna dansdrömmar och hur S...
 • 2019-11-27
  FlemingFlindt1
  Flemming Flindt: Jag fick förmånen att leka, men gjorde det med allvar. Ny biografi
  KÖPENHAMN: Utbildad i Köpenhamn blev Flemming Flindt dansör i världsklass, med, från 24 års ålder, sex år som danseur étoile (ungefär premiärdansör) på Parisoperan. Därefter 12 år som mycket produktiv...
 • 2019-11-20
  FAS Cullberg1
  Cullberg muting their skin
  STOCKHOLM: Since May 1:st 2014 Gabriel Smeets is the artistic director at what was earlier known as the Cullbergballet, now Cullberg. He comes from Valkenburg, Netherlands where he was born in 1958.I ...
 • 2019-11-12
  Vem KSB
  Kungliga Svenska Balettskolan med ett massivt dansprogram
  STOCKHOLM: Dansportalen har fått en intervju med konstnärlig chef Cecilia Selander Moss vid Kungliga Svenska Balettskolan. Cecilia är själv utbildad vid skolan och har en bakgrund som dansare, balettm...
 • 2019-11-06
  Proxy 1
  "Norrdans ska ha en inriktning mot en ung publik"
  HÄRNÖSAND: Danschefen Martin Forsberg tog över Norrdans i augusti 2018. ”Jag har varit chef här i ett år och två månader nu,” berättar Martin. ”Jag är född uppväxt i Härnösand men lämnade staden som f...
 • 2019-10-30
  Grasse1
  Samira Bethkes succé vid årets tävling i Grasse
  GRASSE, Frankrike: Den stora stjärnan vid de internationella balettävlingarna i Grasse, var sjuttonåriga Samira Bethke från Sverige. Hon erövrade första pris i årets högsta kategori.Samira tränar nu v...
 • 2019-10-24
  Marlen
  Marlen Fuertes Castro: "Dansen har valt mig, det är inte något som jag har kunnat välja bort"
  VAISON LA ROMAINE, FRANKRIKE: Éric Vu-An har av Vaison Danse 2019 blivit ombedd att sätta upp Don Quijote i den lilla staden Vaison la Romaine i Vaucluse.Denna 23-åriga festival har alltid strävat eft...
 • 2019-10-18
  Aspects Willmanstrand
  Världsstjärnor på balettgala
  WILLMANSTRAND/LAPPEENRANTA: Balett och dans är populärt i Willmanstrand/Lappeenranta, kallad för lindarnas stad. Uppgången för denna konstform i orten startade i och med att operabalettens solistdansa...
 • 2019-10-08
  Näss 5, foto Charlotte Audureau
  Marie Larsson Sturdy: Det är viktigt att sprida danskonsten i hela Norrbotten
  PITEÅ: Dansportalen har besökt Dans i Nord, Sveriges nordligaste institution för professionell danskonst, lokaliserad i Piteå men med nästan en fjärdedel av Sveriges yta som arbetsområde.
 • 2019-10-02
  Nathalie Nordqvist och Jonatan Davidsson. 
  "People say that it is enriching to be a dancing parent"
  STOCKHOLM: "Jonatan and I had a discussion about whether we really wanted to post this picture or not as it is very revealing. Besides being naked, it shows us quite openly. However, we see it as a wa...
 • 2019-09-23
  Ernst Meisner
  Ernst Meisner: It is very much a classical based school
  AMSTERDAM: Ernst Meisner is Artistic Coordinator for Junior Company – Dutch National Ballet. Mr Meisner has been running the Junior Company since it was created 2013 and from 2018 he is also in charge...
 • 2019-09-15
  Oliver ensemble
  Oliver! Imponerande unga artister och självklara i sina roller
  GÖTEBORG: För mig är det en utmaning att göra en hel musikal med koreografi och regi, säger Fredrik Benke Rydman – en av vår tids mest efterfrågade koreografer.I föreställningen finns en ensemble på i...
 • 2019-09-09

  Haruka Sassa: En dröm att få dansa Giselle
  STOCKHOLM: När applåderna som vällt in tystnar tar balettchefen Nicolas Le Riche till orda. På scenen står alla dansare som medverkat i Giselle samt den stora legendaren Natalia Makarova. Noggrant tac...
 • 2019-09-02
  DQ Sammatti
  Don Quijote från en mysig ladugård
  HELSINGFORS: Det dansades också under sommaren: Helsingfors dansinstitut har i 20 års tid haft ett sommarläger i Sammatti, ett naturskönt område väster om Helsingfors. Lägret leds av professionella da...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil