Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Nikisha Fogo

Nikisha Fogo i en vacker grand jeté från en repetition av Sylvia. Foto Gabriele Schacherl

26 aug
2019

Det är en dansares eget ansvar att utvecklas som artist

STOCKHOLM/WIEN: Premiärdansösen vid Staatsballett i Wien, stockholmsfödda Nikisha Fogo, har varit tillbaka i sin hemstad för ett besök hos föräldrarna. Dansportalen fick en intervju med henne.

Du utnämndes under det gångna spelåret till premiärdansare vid Wiener Staatsoper – hur länge har du varit i Wien nu?

Det blir mitt sjätte år i Wien i höst. Jag började där direkt efter att jag avslutat min utbildning – först till nian vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och därefter två år vid Royal Ballet School i London. Direkt därefter gick flytten till Wien.

Nikisha Fogo

Efter utnämningen till Erste Solistin 10 nov 2018. Foto Shino Takisawa

Raka spåret alltså! Du är nu Erste Solistin – första solist, vilket motsvarar premiärdansare här hemma. Hur gick det till?
Solisttitel fick jag 2016 och i höstas – 10 november 2018 – utnämndes jag till Första solist. Då hade vi premiär på treaktsbaletten Sylvia, en kreation av min chef Manuel Legris, som skapat en ny version av den klassiska baletten. Där blev jag tilldelad titelrollen. Det var väldigt spännande eftersom han koreograferade den direkt för mig.

Utnämningen skedde på scenen inför publik och min mamma och pappa och hela släkten var där, det var väldigt speciellt. Det var min första stora huvudroll i Wien. Jag hade dansat många solistroller tidigare, men inte en stor huvudroll i en klassisk balett.

Nikisha Fogo

Nikisha Fogo i Sylvia. Foto Ashley Taylor

Sylvia har inte givits i Sverige sedan 1934!
Ja, den fick inte någon större framgång vid urpremiären, den framfördes senare i London i en uppsättning av Frederick Ashton och då gick det bättre.

Hur var det att komma till ett så stort balettkompani direkt efter skolan?
Vi är ganska många – cirka hundra dansare – det är väldigt annorlunda jämfört med skolan, där lärarna främst ser till att man kan rörelserna och att tekniken är bra.

Men i ett kompani är det mycket eget arbete – det är en dansares eget ansvar att hålla sig i form och bli allt bättre och utvecklas som artist utan att en lärare säger till en vad man ska göra. Det är det som gör att man gör framsteg och kan motsvara koreografernas förväntningar.

Sedan ska man lära sig nya roller. Vi börjar normalt klockan 10 på förmiddagen och jobbar fram till halv sex, men det händer ofta att man tränar även på kvällarna. När vi har kvällsföreställning så slutar träningen klockan 14. I Sylvia var det ju chefen som var koreograf också, så det var lite annorlunda.

Vem är din partner i Sylvia?
Det är Denys Cherevychko som kommer från Ukraina som gör Aminta. Sylvia har egentligen tre olika partners: förutom Aminta är det kärleksguden Eros som dansas av Mihail Sosnovschi från Moldavien och italienaren Davide Dato som gör rollen som jägaren Orion.

Det var annorlunda och ganska roligt att dansa med tre olika partners. Varje dansare har ett eget sätt och man får anpassa sig till var och en. Men det var mycket givande och gick väldigt bra. De har också varit längre i kompaniet vid Staatsoper.

Nikisha Fogo

Från scenrepetition av Sylvia tillsammans med Denys Chevrevychko som Aminta. Foto Asley Taylor, Wiener Staatsballett

Hur kändes det att flytta till ett nytt land och vara borta från din familj?
Det kändes spännande och lite läskigt när man inte vet vad som väntar en, men mest av allt var det spännande. Min bästa kompis från London fick också kontrakt i Wien och det kändes skönt att vi hade varandra. Nu har jag en pojkvän som också dansar i kompaniet, då känns det inte så ensamt.

Det var också många andra som var nya i Wien, och vi var väldigt unga jämfört med de andra, men nu kan man kanske säga att vi tillhör mittengänget. Varje år kommer det fler unga dansare från olika länder. Det är bara 2-3 stycken som är från Österrike, så de är i minoritet.

Nikisha Fogo

Danza! Nikisha Fogo, Wiener Staatsballett. Foto Ronnie Bohem

Hur bor du i Wien?
Det är ganska lätt att hitta boende i Wien, och inte så dyrt heller, men jag har faktiskt flyttat fem gånger – i princip varje år – men har nu hittat en bra lägenhet, tio minuter till teatern med buss. Wien är en jättetrevlig, vacker stad och det är väldigt bekvämt att bo där, billig mat bland annat!

Nikisha Fogo

Nikisha Fogo i Raymonda. Foto Asley Taylor, Wiener Staatsballett

Vilka andra roller har du gjort under de första åren?
Den första större rollen var i William Forsythes Second Detail. Som ny dansare först som reserv, men fick sedan chansen att göra ett scenrep och en föreställning.

Vi har dansat mycket Balanchine, som Allegro Brillante, Tarantella, Stars and Stripes och i år Theme and Variations– en drömroll, men kul och tillfredsställande. Var också med i Alexanders Ekmans Cacti.

Jag har fått hoppa in i flera roller, men de litar på mig och det har gått bra. Vi får i alla fall tillräckligt med tid att förbereda oss – men man måste också göra sin hemläxa själv så att man är förberedd när man kommer till repetitionen och får god hjälp från balettmästarna.

Har du några speciella favoriter bland balettmästarna – gäster t.ex?
Senast var det Stéphane Phavorin och Florance Clerc från Parisoperan som är gästbalettmästare och satte upp Nurejevs version av Raymonda.

För två år sedan var jag med i danserna till nyårskonserten som visas i TV också i Sverige. Då var det Jiří Bubeníček som gjorde koreografin och nu senast var jag med igen och då var det min kollega Andrei Kabanovski som var koreograf. Efter Sylvia kom titelrollen i Coppelia och sedan den stora huvudrollen i John Neumeiers Våroffer.

Det låter som en givande och mångsidig framtid?
Ja, förhoppningsvis kommer det många intressanta uppgifter.

Nikisha Fogo

"no more" – en musikvideo av The Alley Official. Foto Stellan Runge

Hur känns det att inte ha familjen nära?
När jag var 16 år och flyttade till London var det en stor förändring. Jag hade goda vänner som tog hand om mig, men det är klart att man saknar sin familj med syster och katter och hundar och allt det där.

Jag trivs jättebra i Wien och trivs bra med jobbet och med min chef som ger mig bra roller, så nu känns det som rätt plats att vara på. Det skulle ju förstås vara kul att få gästspela här hemma någon gång.

I våras gjorde jag flera gästspel och dansade nya roller i verk av stora koreografer som till exempel William Forsythes Artifact Suite, som var mycket givande och det gick väldigt bra. En annan stor roll var huvudrollen Medora i Le Corsaire tillsammans med Davide Dato, också den instuderad av Manuel Legris.

Att dansa Sylvia vid Benoit de la Dance-galan i Moskva var en stor ära för mig. Manuel Legris belönades för sin nya koreografi och jag dansade med min partner Denys.

Hur ser framtiden ut?
I höst blir det bland annat Balanchines Jewels – solopartiet i Rubies – det ska bli kul! Sedan väntar Coppelia, ett blandprogram med Harald Landers Études och Forsythes Artifact Suite. Jiří Kyliáns Psalmsymphonie avslutar. Olga i Onegin står också på repertoaren.

Några önskningar?
Att se mer av världen vore ju roligt förstås – och möta nya dansare och ny publik, men jag trivs bra i Wien och med min chef. Vi har en bred och varierad repertoar. Det är viktigt att få bra roller – och ha kul!

Det skulle också vara roligt att komma hem till Stockholm och dansa för hemmapubliken.

Anders Jörlén
26 aug 2019

Nikisha Fogo tilldelades första pris vid Stora Daldansen i Falun och vid den internationella balettävlingen i Grasse 2010

Sylvia: balett till musik av Léo Delibes och koreografi av Eugene Lacoste hade premiär i Paris 1876. Ny version av Frederick Ashton i London 1952.

 • 2020-03-08
  Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...
 • 2020-02-29
  Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...
 • 2020-02-23
  Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...
 • 2020-02-15
  MarcoMasiariPDL2020
  I think it’s great to show contrasting sides of youth at Prix de Lausanne, to compete with different ways of dancing and the creative process
  Created in 1973 the Prix de Lausanne is an annual international competition for young dancers age 15-18. Its goal is to discover, promote and support the finest talents. More than 70 of the world's mo...
 • 2020-02-02
  aska 2 Oskar
  Jag hade ingen aning om vad dansyrket var – trodde att det var ett ”gig” på Melodifestivalen
  Henrietta Wallberg, Oskar Landström och Philip Berlin är alla utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolans gymnasielinje i modern nutida dans.Tre dansare som efter avslutad utbildning varit verksamma ...
 • 2020-01-24
  Mattheus Bäckström 1
  In the school your main focus is on the training. In the company your focus is on what you are doing on stage.
  Mattheus Bäckström started his ballet training at the Swedish National Ballet School in Gothenburg in 2011. Now on the brink of launching his professional career, he talks to Dansportalen about life a...
 • 2020-01-16
  SVB70 sidan 186
  Man måste lära sig stå still innan man kan dansa
  Sebastian Michaneks tillträde i slutet av 2016 som konstnärlig ledare för Svenska Balettskolan i Göteborg har betytt en ordentlig nytändning för skolan.Nyligen utgavs också den vackra jubileumsboken D...
 • 2020-01-07
  AnastasiaLeppist - 11
  Anastasia går på den berömda, ryska Vaganovaskolan: Utbildningen är få förunnat och att få gå där innebär stora möjligheter.
  När Anastasia och jag träffas senhösten 2019 är hon 13 år och har precis börjat på den anrika balettskolan Vaganova i Ryssland. Hon har som hon själv uttrycker det arbetat hårt för att kunna komma in....
 • 2020-01-02

  25 år med Dansportalen – fler än 2000 publicerade artiklar
  DANSPORTALEN: Det har gått 25 år sedan jag grundade Dansportalen, för att skapa ett webbmagazin på nätet om dans. En resa som inte varit möjlig utan entusiastiska medarbetare och kunniga skribenter. V...
 • 2019-12-22
  Elin_David_NötknäpparenSVB
  Charmerande nötknäppare från Svenska balettskolan i SVT
  GÖTEBORG: På julaftonskvällen kl 19.45 serverar SVT 2 en fin julklapp för oss som gillar dans. Då visas en charmerande, smakfull, välgjord version av baletten Nötknäpparen , producerad av Svenska Balet...
 • 2019-12-13
  malinthoorsksbserenad1
  Malin Thoors: dansare, koreolog och balettmästare med bred internationell erfarenhet
  STOCKHOLM: Malin Thoors ska under skolåret 2019-20 instuderar baletten ”Serenade” på Kungliga Svenska Balettskolan inför vårens föreställningar 13-14 mars på Riddarfjärdsteatern.Ett verk skapat av den...
 • 2019-12-01
  Seb M Mareld
  Dansglädje, drömmar och disciplin
  GÖTEBORG: Svenska Balettskolan i Göteborg fyller i år 70 år. Dansportalen har träffat Svenska Balettskolans konstnärlige ledare Sebastian Michanek och pratat om skolan, hans egna dansdrömmar och hur S...
 • 2019-11-27
  FlemingFlindt1
  Flemming Flindt: Jag fick förmånen att leka, men gjorde det med allvar. Ny biografi
  KÖPENHAMN: Utbildad i Köpenhamn blev Flemming Flindt dansör i världsklass, med, från 24 års ålder, sex år som danseur étoile (ungefär premiärdansör) på Parisoperan. Därefter 12 år som mycket produktiv...
 • 2019-11-20
  FAS Cullberg1
  Cullberg muting their skin
  STOCKHOLM: Since May 1:st 2014 Gabriel Smeets is the artistic director at what was earlier known as the Cullbergballet, now Cullberg. He comes from Valkenburg, Netherlands where he was born in 1958.I ...
 • 2019-11-12
  Vem KSB
  Kungliga Svenska Balettskolan med ett massivt dansprogram
  STOCKHOLM: Dansportalen har fått en intervju med konstnärlig chef Cecilia Selander Moss vid Kungliga Svenska Balettskolan. Cecilia är själv utbildad vid skolan och har en bakgrund som dansare, balettm...
 • 2019-11-06
  Proxy 1
  "Norrdans ska ha en inriktning mot en ung publik"
  HÄRNÖSAND: Danschefen Martin Forsberg tog över Norrdans i augusti 2018. ”Jag har varit chef här i ett år och två månader nu,” berättar Martin. ”Jag är född uppväxt i Härnösand men lämnade staden som f...
 • 2019-10-30
  Grasse1
  Samira Bethkes succé vid årets tävling i Grasse
  GRASSE, Frankrike: Den stora stjärnan vid de internationella balettävlingarna i Grasse, var sjuttonåriga Samira Bethke från Sverige. Hon erövrade första pris i årets högsta kategori.Samira tränar nu v...
 • 2019-10-24
  Marlen
  Marlen Fuertes Castro: "Dansen har valt mig, det är inte något som jag har kunnat välja bort"
  VAISON LA ROMAINE, FRANKRIKE: Éric Vu-An har av Vaison Danse 2019 blivit ombedd att sätta upp Don Quijote i den lilla staden Vaison la Romaine i Vaucluse.Denna 23-åriga festival har alltid strävat eft...
 • 2019-10-18
  Aspects Willmanstrand
  Världsstjärnor på balettgala
  WILLMANSTRAND/LAPPEENRANTA: Balett och dans är populärt i Willmanstrand/Lappeenranta, kallad för lindarnas stad. Uppgången för denna konstform i orten startade i och med att operabalettens solistdansa...
 • 2019-10-08
  Näss 5, foto Charlotte Audureau
  Marie Larsson Sturdy: Det är viktigt att sprida danskonsten i hela Norrbotten
  PITEÅ: Dansportalen har besökt Dans i Nord, Sveriges nordligaste institution för professionell danskonst, lokaliserad i Piteå men med nästan en fjärdedel av Sveriges yta som arbetsområde.
 • 2019-10-02
  Nathalie Nordqvist och Jonatan Davidsson. 
  "People say that it is enriching to be a dancing parent"
  STOCKHOLM: "Jonatan and I had a discussion about whether we really wanted to post this picture or not as it is very revealing. Besides being naked, it shows us quite openly. However, we see it as a wa...
 • 2019-09-23
  Ernst Meisner
  Ernst Meisner: It is very much a classical based school
  AMSTERDAM: Ernst Meisner is Artistic Coordinator for Junior Company – Dutch National Ballet. Mr Meisner has been running the Junior Company since it was created 2013 and from 2018 he is also in charge...
 • 2019-09-15
  Oliver ensemble
  Oliver! Imponerande unga artister och självklara i sina roller
  GÖTEBORG: För mig är det en utmaning att göra en hel musikal med koreografi och regi, säger Fredrik Benke Rydman – en av vår tids mest efterfrågade koreografer.I föreställningen finns en ensemble på i...
 • 2019-09-09

  Haruka Sassa: En dröm att få dansa Giselle
  STOCKHOLM: När applåderna som vällt in tystnar tar balettchefen Nicolas Le Riche till orda. På scenen står alla dansare som medverkat i Giselle samt den stora legendaren Natalia Makarova. Noggrant tac...
 • 2019-09-02
  DQ Sammatti
  Don Quijote från en mysig ladugård
  HELSINGFORS: Det dansades också under sommaren: Helsingfors dansinstitut har i 20 års tid haft ett sommarläger i Sammatti, ett naturskönt område väster om Helsingfors. Lägret leds av professionella da...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil