Dansportalen

Anders Jörlén:

Danskväll med modern dans i SVT2

För nionde året i rad bjuder SVT på en fullmatad Danskväll den 6 november. Årets evenemang zoomar in på nya, svenska koreografer i en mängd olika miljöer, bland annat i en galleria och en annorlunda lägenhet. Performance, locking och häftig showdans är bara en del av det rika utbudet i kvällens åtta olika dansfilmer.  Läs hela programmet nedan.

Ett av alla intressanta inslag är Pontus Lidbergs nya dansfilm Labyrinth Within med Wendy Wheelan, stjärna i New York City Ballet, som hon tillhört sedan 1984. Filmen är inspelad på Svartsjö Slott utanför Stockholm. Giovanni Bucchieri och Pontus Lidberg själv medverkar också. Arbetet med koreografin började i våras i New York där Pontus var 'artist in residence' vid Joyce SoHo och Baryshnikov Arts Center.

Pontus Lidberg och Wendy Wheelan. Fotograf Cristian Hillbom

Pontus Lidberg och Wendy Wheelan. Fotograf Cristian Hillbom

"Jag har aldrig gjort något liknande förut... och jag insåg att jag skulle älska att få göra fler projekt av den här sorten i framtiden." säger Wendy Wheelan i en intervju för webbsidan Oberon's Grove "Det här öppnade verkligen mina ögon för nya former av uttryck, dans och agerande. Jag fick verkligen använda min hjärna på ett annorlunda sätt. Projektet fick mig att ta fram fler sidor av mig själv, att lägga fler kort på bordet, så att säga. Det var mycket inspirerande och ingav mig stort självförtroende i slutänden."
Läs mer på Oberon's Grovelänk till annan webbplats
Wendy Wheelan. Fotograf Cristian Hillbom

Wendy Wheelan. Fotograf Cristian Hillbom

Labyrinth Within är ett triangeldrama mellan Mannen, Hustrun och den undanglidande Älskaren i en mystisk, labyrintliknande lägenhet. Ett inre drama blir synligt bakom den perfekta fasaden. Musiken är ett originalverk av David Lang, inspelad av NorrlandsOperans Symfoniorkester med världsberömda cellisten Maya Baiser som soloartist.
Pontus Lidberg fortsätter att vara en av Sveriges mest produktiva koreografer. Förutom den nya filmen har han premiär på Norrlandsopranslänk till annan webbplats scen i Umeå den 2 december. Det nya verket heter Warriors.
Warriors. Fotograf Erin Baiano

Warriors. Fotograf Erin Baiano

Förra året skapade Pontus Heart of Silk för Vietnam National Ballet Theatre i Hanoi i samarbete med NorrlandsOperan – ett sagolikt vackert dansstycke med musik av Bach. Sedan dess har Pontus karriär nått nya höjder och listan på verk som han skapat med kompanier runt om i världen har blivit lång. På vägen har han träffat fler och fler dansare av hög klass. Dansare med en mjukhet och en teknisk briljans som inte ser tillkämpad ut på scenen.

Några av dessa ingår i hans nya stycke Warriors som han skapar i residens på NorrlandsOperan. Bland dem finns tre Hanoidansare, de övriga kommer från New York och Sverige. "Ett dreamteam", som Pontus själv uttrycker det. Musiken är nyskriven av kompositören B Tommy Andersson i nära samarbete med Pontus.

I Warriors vidareutvecklar Pontus ett tema som han  började utforska i verket Luminous för Beijing Contemporary Dance Theatre förra året. Det har med naturen att göra, människan som en del av en större helhet. Vridna träd, vind, snö och tid.

Anders Jörlén
28 sept 2010
Warriorslänk till annan webbplats:
Koreografi, scenografi & kostym: Pontus Lidberg
Dansare: Gabrielle Lamb, Oscar Salomonsson, Pontus Lidberg, Adrian Danchig-Waring, Craig Hall, Cao Duc Toan, Vu Van Nguyen
Ljusdesign: Patrik Bogårdh – Musik & dirigent: B Tommy Andersson/NorrlandsOperans Symfoniorkester
Alexander Ekmans 40 m under. Fotograf Urban Jörén

Alexander Ekmans 40 m under. Fotograf Urban Jörén

Hela danskvällens program – SVT2: 6 november 2010


kl 20.00 – Shopping Moves: Cirkus
Ett vanligt köpcentrum förvandlas med dansens hjälp till en magisk plats. Cirkusprofessor Tilde Björfors fyller arenan med saltomortaler, färggranna ballonger och ett stort hjärta. Snart gungar hela gallerian av halsbrytande cirkusnummer.

kl 20.20 – Labyrinth Within
Pontus Lidbergs nya dansfilm innehåller internationella storheter som Wendy Whelan från New York City Ballet och den svenske dansaren Giovanni Bucciere, med originalmusik av David Lang. Det är en suggestiv labyrint av händelser som kanske utspelar sig i verkligheten, kanske i en dröm.

Giovanni Bucchieri, Pontus Lidberg och Wendy Wheelan. Fotograf Cristian Hillbom

Giovanni Bucchieri, Pontus Lidberg och Wendy Wheelan. Fotograf Cristian Hillbom

kl 20.45 – Shopping Moves: Café
Koreografen Helena Franzén uppsöker gallerians café. I ”Guess I’m floating” får tittarna möta caféets ägarinna och hennes kunder – alla med en inre dröm om att hitta en stund för sig själva i vardagens myllrande detaljrikedom.

kl 21.00 – Shopping Moves: Modebutik
Daniel Rörström låter ett gäng dansare prova hip-hop moves som andra provar kläder. Det blir en hektisk dag för den ivrige expediten, som vill göra ett bra jobb men drabbas av rytmiska snattare, stapplande pensionärer och en poppande städare.

kl 21.15 – 40 m under
En dansfilm med Cullbergbaletten från 2009. Ett gäng galna forskare invaderar reaktorhallen på Kungliga Tekniska Högskolan och dokumenterar, med växlande framgång, sina egna gruppövningar. Humoristisk och fartfylld koreografi av Alexander Ekman. Regi: Martin Steinberg.

kl 21.35 – Shopping Moves: Frukt
I ett berg av meloner dyker envetet dansande händer upp och affären invaderas av jonglerande fruktfantaster. Lotta Melins performancekonst pendlar mellan humoristiska infall och hotfulla utfall.

kl 21.50 – The Last Bounce
Den populära dansgruppen Bounce gjorde en avskedsföreställning på Globen som här visas i en specialdesignad tv-version. Efter 13 år gör gruppen nu en grandios sorti, tillsammans med internationella gästartister – bland andra Spin Kings vars medlemmar kommer från Italien, Frankrike och Tyskland – inför en jublande publik.

kl 22.50 – Ställe (repris)
Mats Eks balett, i regi av Jonas Åkerlund, med musik av Fläskkvartetten. Dansfilmen Ställe belönades nyligen med ett av tv-världens finaste pris: Prix Italia och juryns motivering löd: ”Ett oförglömligt stycke musik- och danshistoria där Mikhail Baryshnikov och Ana Laguna gör en lysande föreställning kring ett enkelt bord. Bilden blir en del av koreografin när den fångar varje rörelse och uttryck hos två av vår tids största dansare i perfekt harmoni.

The Last Bounce. Fotograf Andreas Lundberg

The Last Bounce. Fotograf Andreas Lundberg

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats