A WEB MAGAZINE ABOUT DANCE – EST. 1995

Dansportalen

Operans Balettklubb är

Kungliga Balettens vänförening

Hos oss möter du koreografer, dansare och andra som arbetar med dans. Vi presenterar Kungliga balettens repertoar.
Du får veta hur en balett arbetas fram – och se smakprov.
Vi ses 6-10 gånger per säsong plus en del specialevenemang.

Clyde Emmanuel Archer; Gina Tse; Anthony Lomuljo; Anton Valdbauer; Daniel Norgren-Jensen och Gabriel Barrenengoa i Svansjön. Foto Carl Thorborg

Clyde Emmanuel Archer; Gina Tse; Anthony Lomuljo; Anton Valdbauer; Daniel Norgren-Jensen och Gabriel Barrenengoa i Svansjön. Foto Carl Thorborg

Höstens program 2015


Lördag 7 november kl 17.30. Operans Balettklubb firar 40 år!
Balettklubbens första möte hölls den 9 november 1975 så vi fyller faktiskt 40 år!
Kungliga Operan bjöd på en mottagning i Operans guldfoajé dit ett 70-tal medlemmar, hedersgäster och dansare infunnit sig.
Dansarna Jazmine André framträdde med en variation ur Esmeralda och Gil Schachar med en egen improvisation.
Ett jubileumsstipendium på 20 000 kr utdelades till Daniel Norgren Jensen. Stipendiet utdelades till dansaren Johan Revalls minne och överräcktes av Johans mor Helena Hellichius Rencall, klubbens första ordförande.

Lördag 12 December kl 17.00 i Studion, ingång från Gustav Adolfs Torg
Åmne: Nötknäpparen. Gäst scenografen Bo Ruben Hedwall m.fl.

Reservation för ändringar utanför Balettklubbens kontroll.

Alla är välkomna till våra möten!

Medlemmar går gratis på våra möten om ej annat anges. Gäster betalar en mindre engångsavgift.
Aktuell information finns på telefonsvarare: 072 999 25 75

Klubbens stipendiefonder: Läs mer

Resor:

Balettklubben erbjuder varje år en eller flera resor till andra städer i Norden och Europa där intressanta balettföreställningar ges. Vi har också besökt New York två gånger.


Vårens resa gick till Riga 14-18 maj 2015

18 medlemmar deltog i resan tillsammans med reseledaren Anders Jörlén. Det blev fyra trevliga dagar i den vackra Hansastaden med många svenskminnen. Tre balettföreställningar ingick: Don Quijote, Romeo och Julia och Raymonda, i helt annnorlunda produktioner än de vi sett i Stockholm under säsongen!
Vi besökte också balettskolan och gjorde en rundvandring i den vackra teatern där vi även fick ett samtal med balettchefen Aivars Leimanis.

Lettiska Nationaloperan i Riga

Lettiska Nationaloperan i Riga


Tidigare resor
:
I maj 2014 anordnade vi en balettresa till Tallinn, Estlands historiska huvudstad Vi besökte Estoniateatern där vi fick en rundvisning och träffade balettlchefen Thomas Edur. Vi besökte även balettskolan där dess ledare legendariska ballerinan Kaie Körb tog emot. Två balettföreställningar och en opera på Estoniateatern ingick och resan avslutades med en mottagning på svenska ambassaden.

I juni 2013 genomfördes en resa till John Neumeiers 40-årsjubileum som balettchef i Hamburg. Vi hade biljetter till sex föreställningar under fem dagar, bland annat Kameliadamen, Romeo och Julia och Nijinski samt ett gästspel av Bayerska statsbaletten.

I april 2012 anordnades en resa till Balettveckan i München där vi såg fem föreställningar på Nationalteatern.

Vi har gjort ett stort antal resor under klubbens 39 år. Bland annat till Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, New York, London, Paris, Hamburg, München, Moskva och S:t Petersburg.

Joëlle Boulogne & Alexandre Riabko i John Neumeiers Kameliadamen i Hamburg. Fotograf Holger Badekow

Joëlle Boulogne & Alexandre Riabko i John Neumeiers Kameliadamen i Hamburg. Fotograf Holger Badekow

Bli medlem

Medlem blir man enklast genom att komma till ett av våra medlemsmöten.
Du kan också bli medlem genom att sätta in medlemsavgiften på
plusgiro 831315-7 Operans Balettklubb
.
Glöm inte att ange namn och postadress samt epostadress om du har.

Medlemsavgifter:
200 kr/spelår för enskild medlem,
275 kr/spelår för familj med samma adress.
100 kr/spelår för ungdomar till och med 30 år
Spelår för Kungliga Operan är lika med verksamhetsår för Balettklubben och omfattar för närvarande juli 2013 till och med juni 2014.

Kontakta oss

Skicka ett epostbrev till: anders.jorlen[at]dansportalen.se

Kontakt per telefon: Ordförande Anders Jörlén
  08-648 56 85

Besök Kungliga Operans hemsidalänk till annan webbplats

Program säsongen 2014-15:

Vårsäsongen 2015:

Onsdag 4 februari kl 18.30 i Operans Körsal:
Program kring föreställningen SPRING 15: Våroffer i ny version av Johsan Inger och Ballader av israeliske koreografen Roy Assaf. Gäster: Roy Assaf, Mylla Ek, Johan Inger och Ariel Freedman. Program kring föreställningen SPRING 15:

Torsdag 12 mars kl 18.30 i Rotundan:
Solisten Vahe Martirosyan berättade litet om sin bakgrund och karriär. Han är från Armenien, där han började sin dansutbildning som fortsatte i Zürich, där han sedan var anställd som premiärdansare tills han kom till Kungliga Baletten 2013.
Vi samtalade också med inspicienten Erik Alm hade mycket intressant och roande att berätta från sina många år med Kungliga Baletten

Lördag den 28 mars kl 13.30 i Studion
Program kring föreställningen Midsommarnattsdröm. Koreografen Alexander Ekman, kompositören Mikael Karlsson och repetitören Marie-Louise Sid berättade om tankarna bakom och arbetet med föreställningen.
Solisterna Rena Narumi och Anton Valdbauer intervjuades om sina erfareheter och tidigare engagemang samt om upplevelsen att dansa huvudrollerna i Julia och Romeo på Parisoperans jättestora scen.

Fredag den 10 april kl 19.00 i Riddarfjärdsteatern
Balettklubbens medlemmar hade inbjudits till en föreställning med studenter från Palucca Hochschule für Tanz i Dresden och från Kungliga Svenska Balettskolan. Det blev ett omväxlande och intressant program med mycket dans och koreografi av dansarna själva.

Fredag den 24 april kl 18.30 i Studion:
Program kring föreställningen Freuds anatomiska teater där 5 klassiska ballerinor blir undersökta av världens mest kände psykoanalytiker. Ballerinorna har dock sin egen syn på förhållandena. Unga på Operan står för produktionen och Gunnlaugur Egillsson som gjort koreografin presenterade föreställningen.

Torsdag den 7 maj kl 18.30 i Studion vid 3:e raden övre, ingång från Gustav Adolfs torg: Program kring föreställningen Don Quijote. Vi samtalade med Kungliga Balettens nye solist Dmitry Zagrebin, värvad från Bolsjojbaletten där han dansat många solistroller. Han kommer att dansa Basilios roll i Don Quijote.

Måndag 8 juni kl 18.30 i Riddarfjärdsteatern
Våravslutning med dansframträdanden av bland andra Kungliga Svenska Balettskolans utländska Gäststudenter .
Presentation av årets Mariane Orlando-sipendiat Minji Nam.
Gösta Svalberg delade ut sitt stipendium till Frei Ruhl.
Dansnummer:
Pas de deux ur Svansjön, akt tre: Marita Weinrank och David Ekman
Solo ur Coppelia: Frei Ruhl
Gamzattis Solo ur La Bayadère: Ouda Dybvad
Tengo,
tangosuite av Guy & Marina Albouy med Marita Weinrank och David Ekman
Pas de deux ur Don Quijote akt tre: Kisa Nakashima och Frei Ruhl

Tisdag 29 september kl 18.30 i Studion; Ny säsong – Nya dansare på Operan Vi har bjudit in de dansare som gör sitt första år med Kungliga Baletten.
Vi ber även balettchefen Johannes Öhman  berätta om Kungliga Balettens planer
för säsongen.

Torsdag 29 oktober kl 18.30 i Studion: ÅRSMÖTE
Efter årsmötesförhandlingarna samtalar vi med med representanter för balettledningen om uppsättningen av Mats Eks Svansjön – för första gången sedan urversionen med Cullbergbaletten. Vi arrangerar också den sedvanliga årsmötesmåltiden för dem som så önskar.

Bilden nedan:
Den 2 maj 2014 i Rotundan firade vi Mariane Orlando som fyllde jämna år och de avgående premiärdansarna Marie Lindqvist och Olof Westring, båda tidigare mottagare av Mariane Orlandos stipendium, samtidigt som vi för 38:e året i rad presenterade årets stipendiat: Jérôme Marchand.
Vi hade bjudit in alla tidigare stipendiater och hela Kungliga Baletten till en mottagning med dryck och tilltugg. Det blev en glad och gemytlig tillställning där hundratalet gäster – ung och gammal, dansare och publik – kunde mingla och samtala med varandra. Se mingelbilder!

2014 års stipendiat Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren

2014 års stipendiat Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren

NorrDans
GöteborgsOperan
Dans i Nord
Instagram
Instagram

Läs mer här:

twitter
 • Ekman förlöser den svenska drömmen
  Rena Narumi och Anton Valdbauer i Midsommarnattsdröm. Foto. Foto Hans Nilsson STOCKHOLM: Alexander Ekman är i sanning en smart man. Om han ägnat sig åt politik, skulle han mycket väl kunnat styra landet. Även om hans starkt utvecklade känsla för det löjliga och hans dragning ti...
 • Dansen har varit mitt jobb och min passion!
  Anneli Alhanko. Foto Stellan Herner STOCKHOLM: Första gången jag såg Anneli Alhanko dansa slogs jag av hennes intensiva utstrålning. Trots det långa avståndet mellan scenen och den publikplats jag hade högt uppe på tredje raden på Kungl...
 • Maja Plisetskaja – en legend har lämnat oss
  Maja Plisetskaja med koreografen av Carmen Suiten Alberto Alonso. Foto Damir Yusupov MOSKVA–MÜNCHEN: En av 1900-talets största ballerinor har gått ur tiden. Född 25 november 1925 blev den internationella superstjärnan Maja Plisetskaja 89 år gammal. Hon avled i München 2 maj. Hennes pe...
 • Tre tonåringar med passion för balett
  Balettpojkarna Lukas, Torgier och Syvert. Foto Jörg Wiesner. LONDON–OSLO: Det är inte lätt att vara tonåring och särskilt inte om man ser det genom ögonen på tre pojkar som går sin balettutbildning. Filmen Balettpojkarna handlar om vänskap, ambitioner, identite...
 • Mord, svek och manipulation
  Kajsa Reingardt som Mama Morton i Chicago. Foto Petra Hellberg CHICAGO I STOCKHOLM: Med rytmisk elegans glider dansarna över scenen. Rörelserna är smidiga och ofta sensuellt utmanande. Det är jazz för hela slanten. Roine Söderlundh har i sin version av Chicago sk...
 • Gala för stipendier till unga dansare
  Kira Hilli och Samuel Haramo i Satumaan Päivikki (Päivikki från Sagolandet). Foto Susanna Reitamo. HELSINGFORS:  Även den här våren har Pro Dance-galan genomförts i Helsingfors. Programmet var varierande och på scenen sågs både amatörer (läs: de som älskar denna konst) och proffs med stjärnstatus f...
 • ”New York, a Helluva Town”
  Sara Mearns i Pictures at an Exhibition. Foto Paul Kolnik NEW YORK: Några dagar i New York är en vitaminkick. Här är en rapport från oss två dansare som reste dit för att känna på vad som händer denna säsong. Det blev bland annat besök på en välgörenhetsgala...
 • Base23 vill förmedla teknik och passion
  Anneli Alhanko med elever vid Base23. Foto Per Andersson STOCKHOLM: Efter en lång och framgångsrik karriär som prima ballerina la Anneli Alhanko sina dansskor åt sidan för att på ett annat sätt arbeta för dansen fortsatta framväxt i Sverige. Den egna danssk...

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats