NORDENS LEDANDE MÖTESPLATS OM DANS – GRUNDAD 1995
Dansportalen
Dansmuseet
Folket Hus och Parker Live på Bio
GÄSTSIDOR
Kungliga Svenska Balettskolan
Svenska Balettskolan
Operans balettklubb
Mariane Orlandos Stipendiefond
Stora Daldansen

Vi önskar alla dansvänner välkomna under

vårsäsongen 2014!

Hos Balettklubben möter du dansare och andra som arbetar med dans.
Vi presenterar Kungliga balettens repertoar.
Du får veta hur en balett arbetas fram – och se smakprov.
Vi ses 6-10 gånger per säsong plus en del specialevenemang.

Vinjettbild inför föreställningen Bill. Foto Kalle Stoltz

Vinjettbild inför föreställningen Bill. Foto Kalle Stoltz

Alla är välkomna!

men medlemmar har företräde efter anmälan enligt nedan. Gäster betalar en mindre engångsavgift. Aktuell information finns även på telefonsvarare: 072 999 25 75

Program:

Torsdag 15 maj kl 16.00-17.00:  Vi har bokat in en visning i Dansmuseet Drottninggatan 17. Basutställningen Rolf de Marés Dansmuseum och specialutställningen Sleeping Beauties – Drömmar och kostymer visas av museets guide. Utställningarna har formgivits av scenografen Charles Koroly.
Entré 60:-. Dansmusei Vänner fri entré. OBS! Begränsat platsantal.
För anmälan ring vår telefonsvarare: 072 999 25 75 – senast den 2 maj. Bistro Rolf de Maré är öppen före och efter visningen.

Vi förbereder även den sedvanliga träffen med Kungliga Svenska Balettskolan någon gång under våren.

Vi återkommer efter hand med mer preciserade uppgifter här på hemsidan och i telefonsvararen.

Telefonsvarare: 072 999 25 75. OBS! NYTT NUMMER FRÅN 1 MARS 2014

Resor:

Balettklubben erbjuder varje år en eller flera resor till andra städer i Norden och Europa där intressanta balettföreställningar ges. Vi har också besökt New York två gånger.

Balettresa till Tallinn 28 - 31 maj 2014

I vår anordnar vi en balettresa till Tallinn, Estlands historiska huvudstad 28-31 maj 2014.
Vi flyger med Estonian Air från Arlanda på morgonen den 28 maj och tillbaka på eftermiddagen den 31 maj

Vi besöker teatern för en rundvisning och träffar balettledningen och besöker även balettskolan. Rundvandring i Tallinns gamla stadsdel sker med reseledaren Anders Jörlén som guide.

Tallinns historiska stadskärna innanför de gamla stadsmurarna är rik på gamla köpmanshus och andra ålderstigna byggnader som Rådhuset och världens äldsta apotek – fortfarande i drift. Vi besöker Domberget med den gamla borgen, domkyrkan med minnen från svensktiden och den ortodoxa katedralen, Strax nedanför berget ligger den vackra S:t Nikolai-kyrkan, nu ett kyrkohistoriskt museum. Ett mycket stiligt museum för modern konst
tillhör också sevärdheterna.

Vi bor på Gotthard Residence, ett mindre hotell inrymt i en medeltida byggnad, men med rum
i modern hotellstandard. Ingen lyx men med allt vad man behöver. Frukost ingår. Övriga måltider betalas på plats.

Estoniateatern i Tallinn

Estoniateatern i Tallinn

Pris för resa, dubbelrum på hotellet samt 3 teaterbiljetter och transfers i Tallinn 3 920:-. Enkelrumstillägg 630:-.
Anmälningstiden har löpt ut.
För frågor: ring vår telefonsvarare 072 999 25 75
eller maila till anders.jorlen{at}comhem.se

Slutlig betalning skall vara oss tillhanda senast 20 april.


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tidigare resor
I juni 2013 gnomfördes en resa till John Neumeiers 40-årsjubileum som balettchef i Hamburg.
Vi hade biljetter till sex föreställningar under fem dagar, bland annat Kameliadamen, Romeo och Julia och Nijinski samt ett gästspel av Bayerska statsbaletten.

Joëlle Boulogne och Alexandre Riabko i Kameliadamen. Fotograf Holger Badekow

Joëlle Boulogne och Alexandre Riabko i John Neumeiers Kameliadamen. Fotograf Holger Badekow

Den 25 till 29 april 2012 anordnades en resa till Balettveckan i München där vi såg fem föreställningar på Nationalteatern i München. Läs mer nedan!

Vi har gjort ett stort antal resor under klubbens 38 år. Bland annat till S:t Petersburg 2010 och Oslo 2009
I S:t Petersburg besökte vi några av de legendariska institutionerna och teatrarna: Mariinskijteatern (f.d. Kirov), Michailovskijteatern och Vinterpalatsets teater t.ex. Vi såg Mariinskijbalettens balettafton med Carmen, Le Carnaval och Presentiment of Spring, samt Michailovskijbalettens Don Quijote och Cippollino dessutom såg vi  Svansjön i Vinterpalatsets slottsteater.

I Oslo besökte vi det nya operahuset där vi fick en rundvisning och såg en glänsande Don Quijote på stora scenen och en blandad balettafton på den lilla scenen.

Bli medlem

Medlem blir man enklast genom att komma till ett av våra medlemsmöten.
Man kan också bli medlem genom att sätta in medlemsavgiften på plusgiro 831315-7 Operans Balettklubb.
Glöm inte att ange namn och postadress samt E-postadress om du har en sådan !

Medlemsavgifter:
200 kr/spelår för enskild medlem,
275 kr/spelår för familj med samma adress.
100 kr/spelår för Ungdomar till och med 30 år
Spelår för Kungliga Operan är lika med verksamhetsår för Balettklubben och omfattar för närvarande juli 2013 till och med juni 2014.

Kontakta oss

Skicka ett e-postbrev till: anders.jorlen[at]dansportalen.se

Kontakt per telefon: Ordförande Anders Jörlén
  08-648 56 85

Besök Kungliga Operans hemsidalänk till annan webbplats

Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren

Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren

Tidigare program 2013-14

VÅREN 2014

Fredag 2 maj i Rotundan: Utdelning av Mariane Orlandos Stipendium.
Vi firade de avgående premiärdansarna Marie Lindqvist och Olof Westring, båda tidigare mottagare av stipendiet, samtidigt som vi presenterade årets stipendiat Jérôme Marchand. Vi hade bjudit in alla tidigare stipendiater och hela Kungliga Baletten till en mottagning med dryck och tilltugg. Det blev en glad och gemytlig tillställning där ung och gammal. dansare och publik kunde mingla och samtala med varandra.

Torsdag 24 april i Dansens Hus: Swan Lake
Koreografen Dada Masilos kritikerrosade och uppmärksanmmade version av Swan Lake från Sydafrika. Tolv dansare på scenen skildrar spänningen mellan kärleken och ondskan och det konsekventa utforskandet av tidlösa konflikter. Medlemmarna kunde boka biljett till reducerat pris.

Torsdag 10 april  i Studion: Ett möte om BILL
Vi presenterade vårens premiär Bill, tre verk av William Forsythe, Crystal Pite och duon Sharon Eyal-Gai Behar. Våra gäster var Agnes Noltenius, Crystal Pte, båda med en bakgrund som dansare hos bland annat Frankfurt-baletten och William Forsythe, samt Ann-Christin Danhammar som är producent vid Kungliga Baletten
Agnes Noltenius från Forsythe Ballet berättade om Artifact Suite som äbestår av delar ur helaftonsverket Artifact från 1984. Med 37 dansare på scenen och nycket svår koreografi där den klassiska balettekniken pressas till det yttersta, har det varit en erbetsanm och lång repetitionstid.
Koreografen Crystal Pite berättade om sitt verk The Other You, där hon presenterar två män som frepresenterar olika karaktärer och uttryck – men de kan också ses som två sidor av samma person. Crystal Pite driver nu ett eget danskompani Kidd Pivot i Vancouver, Kanada.
Den tredje baletten heter just Bill och är skapad av israeliskan Sharon Eyal och hennes partner Gai Behar. De utnyttjar hela dansarnas kroppar i en mjukare böljande teknik, som även den utgör en urtmaning för dansarna. Verket bygger på en dansteknik kallad Gaga, utarbetad av den israelise koreografen Ohad Naharin. Sharon Eyal dansade med hans kompni Btsheva Dance Company under arton år. I koreografernas frånvaro pressenterades verket av Ann-Christin Danhammar.

Fredag 28 mars: Guidat besök i Operans ateljéer i Gäddviken
Vår guide var operasångaren Magnus Kyhle, som tog oss med på en spännande vandring. Mest imponerade blev vi av storleken på scenbildern, mängden av kostymer och uppsättningar i förråden samt Operans enorma långtradare på 24 meter som utföt transporterna till operahuset och under turnéer. De som så önskar kunde äta dagens lunch i kantinen

Tisdag 4 mars i Dansens Hus
Medlemmarna hade tillfälle att se föreställningen 4D – Fyra duetter och en musikvideo av Siidi Larbi Cherkaoui till reducerat pris.

Marie Lindqvust i sin avskedsföreställning som Tatjana med Dragos Mihalcea som Onegin. Foto Morgan Norman

Marie Lindqvust i sin avskedsföreställning som Tatjana med Dragos Mihalcea som Onegin. Foto Morgan Norman

Lördag 25 februari – Onegin
Vi träffade balettmästaren Tamas Detrich från Zürichbaletten som var här för att finputsa uppsättningen av Onegin, Han har lång erfarenhet som dansare i Stuttgart och har själv dansat de flesta manliga huvudrollerna i John Crankos baletter.
En av dem som instuderat dansarna i Onegin är också premiärdansaren Pär Isberg. Tillsammans med Gina Tse och Pascal Jansson förklarade han och visade de prov påp de speciella dvårigheterna med dansens partnerarbete. Viktigt är att de båda dansarna känner varndra väl och vet när och hur man behäver hjälp ewller hjälpa till. Ett klassiskt pas de deux bygger på stort förtroende och ett förbehållslöst samarbete. Uppvisningen belv mycket uppskattad av de närvarande.
Balettstuderande Kalle Wigle Andersson från Kgl Svenska Balettskolan berättade om sitt framgångsrika deltagande i tävlingen Prix de Lausanne, där han nådde en plats i finalen, vilket innebar stort intresse och många erbjudanden om at komma till skolor och kompanier i såväl Europa som Nordamerika som studerande respektive aspirant.

Onsdag 22 januari i Studion – The Emperor II
Koreografen Jo Strømgren från Norge intervjuades om sitt verk Gaité Suédoise, där han vill driva med den krets av människor som vill sola sig i glansen av kungafamiljen. Sarah Jane Medley och Jérome Marchand dansade en duett ur verket, Jo Strømgren berättade även om sin bakgrund och verksamheten som koreograf och ledare av sitt eget danskompani.

Sarah Jane Brodbeck, Mia Hjelte och Daria Ivanova i Exposition and the Body. Foto Markus Gårder

Sarah Jane Brodbeck, Mia Hjelte och Daria Ivanova i Exposition and the Body. Foto Markus Gårder

HÖST 2013

Torsd 12 december i Studion – The Emeror I
Koreografen Örjan Andersson intervjuades av Marie-Louise Waldenström om sitt verk Exposition and the Body till Beethovens Kejsarkonsert.

8 november i Dansens Hus
Medlemmarna hade tillfälle att se föreställningen Cheeta Running med gruppen Vindhäxor. Koreografen Eva Lundqvist hade inspirerats av naturens former. Det virvlar och spritter. I sitt nya verk hämtade hon rörelser från de okända landskap där dansen är den levande kraften.

Månd 28 oktober i Studion – ÅRSMÖTE
Efter årsmötesförhandlingarna presenterar vi några av årets nyanställda dansare., Supé serverades sedan i Operans personalmatsal för dem som så önskat.

Tisd 15 oktober i Rotundan – Kring Julia och Romeo
Baletten har fått stor uppmärksamhet och mycket beröm, både här hemma och ute i dansvärlden.
Vi resenterade också åretsMariane Orlandostipendiat Mariko Kida, som gjorde stor succé som Mats Eks Julia.

Torsd 10 oktober i Dansens Hus – 2 x Våroffer
Medlemmarna hade tillfälle att se föreställningen 2xVåroffer med koreografier av Pontus Lidberg och eannette Langert. Pontus Lidberg använde den vilda och kraftfulla musiken som en motvikt till sin finstämda och ibland humoristiska koreografi. Jeanette Langert dar gjort en stilistisk och intim version av Våroffer.

Verkmästaren Mikael Mattysek, kostymteknikern Stina Vesamäki, mezzosopranen Marianne Eklöf, hornisten Ayman Al Fakir, premiärdansaren Nadja Sellrup, massören Pirjo Lehmussalmi, och dansaren Daniel Norgren-Jensen medvarkade alla i TV-serien Livet på Operan. Foto SVT

Verkmästaren Mikael Mattysek, kostymteknikern Stina Vesamäki, mezzosopranen Marianne Eklöf, hornisten Ayman Al Fakir, premiärdansaren Nadja Sellrup, massören Pirjo Lehmussalmi, och dansaren Daniel Norgren-Jensen medvarkade alla i TV-serien Livet på Operan. Foto SVT

Lörd 28 septemberi Rotundan –  Livet på Operan, en TV-serie
Vi träffade Ulrika Bokstad från producenten Strix Television som ansvarat för serien. Hon berättade om tankarna bakom och arbete med inspelningara som skett under tre månader. Premiärdansaren Nadja Sellrup talade om hur det kändes att vara ständigt följas av en kamera i alla möjliga och omöjliga situationer. Hon sade också att i efterhand kan hon tycka att det är kul att se – det är ganska nyttigt att se sig litet utifrån. – är det sen ska visas på TV är det en annan sak.

NorrDans
 • Något Parispubliken måste få chansen att uppleva
  Brigitte Lefèvre i Kungliga Operans Balettsal. Foto Bosse Johansson, Kungliga Operan STOCKHOLM: Parisoperans balettchef Brigitte Lefèvre är på ett sällsynt besök i Stockholm. Och det är Mats Ek och hans nya verk Julia och Romeo som är orsaken till att Operans balettchef Johannes Öhman...
Nordic Baltic Ballet Competition
 • GöteborgsOperans Danskompani utforskar gränser
  Richard Siegals 'the world to darkness and to me'. Foto Thomas Aurin GÖTEBORG: GöteborgsOperans Danskompani presenterade den 11 oktober en urpremiär på två verk av japanen Hiroaki Umeda och New Yorkbaserade amerikanen Richard Siegal. Samlingstiteln Out of Mind syftar p...
 • Norrdans: kulturgärning över vida vidder
   Mechanical Trio in a Hot Country med Norrdans. Foto Bengt Wanselius Uppdraget för Norrdans är att förse landets fyra nordligaste län med modern dans. Åtta dansare stark sätter Norrdans därmed ett prydligt svenskt ansvarsrekord vad gäller antalet dansare per kvadratkil...
 • Cygne, a Dying Swan in the Spirit of Pavlova
  Samantha Lynch in Cygne. Photo Erik Berg OSLO: At the end of September, the Norwegian National Ballet’s Fokine programme promises creativity of Diaghilev proportions. Ingrid Lorentzen’s first programmed season as ballet director offers no le...
 • För kunskapen vidare till nya generationer
  Pristagaren Per Arthur Segerström. Foto Mats Lindgren STOCKHOLM: Hovdansaren Per Arthur Segerström har tilldelats årets pris ur Gunilla Roempkes dansstiftelse. Stipendiet på 50.000 kronor, delades ut i helgen i samband med Kungliga Balettens föreställnin...
 • A Tribute to Nureyev 20 Years after His Death
  Francisco Bosch and Fabien Reimair in Songs of a Wayfarer. Photo Arnaud Stephenson LONDON:  It is 54 years since a passionate young dancer made a dash to freedom at Le Bourget airport in Paris. Rudolf Nureyev was already a star at the Kirov and he mesmerised the ballet...
 • Leanne Benjamin's Farewell and Welcome Guests
  Leanne Benjamin – A ballerina to be missed. Photo ©Bill Cooper/ROH LONDON: Leanne Benjamin, one of the stalwarts of the Royal Ballet, has given her final performance as a principal dancer. A feisty Australian, Benjamin was at her best in roles that drew both in her...
 • Tales of Life, Death and Scary Childhood
  From Puz/zle by Sidi Sidi Larbi Cherkaoui. Photo Koen Broos LONDON: Sidi Larbi Cherkaoui, a Sadler’s Wells associate artist, is a regular guest in London and returned with Puz/zle, originally performed in the Carrière de Boulbon quarry as part of the Avignon...
 • Jonas Kåge, entusiastisk tävlingsledare i Falun
  Jonas Kåge är konstnärlig ledare för The Nordic Baltic Ballet Competition/Stora Daldansen sedan 2012. Foto PlayBillArts Sedan två år är Jonas Kåge konstnärlig ledare för den nordisk-baltiska balettävlingen i Falun efter att initiativtagaren till Stora Daldansen, Sirkka-Liisa Forslund hastigt avled 2011.

  Tävlingen...


 • Malmö: Ny balettförening bildad
  Malmö Balettförenings logo Vår passion är balett, vårt mål är att återinföra klassisk balett i Malmö. Var med och stöd Malmö Balettförening! Klassisk balett en evig passion!

  Så lyder den nybildade Malmö Balettförenings apell....


 • Fint foto från fransk fotograf
  "Inramning och komposition är grundläggande begrepp: jämvikt och dess motsats, rymd, rytm, tomhet, fullständighet, montage, mysterium, känsla." Text och självporträtt av Patrick Glotain. Dansportalen lyfter gärna fram konstnärer som arbetar med dans i olika former. Den här gången presenterar vi en fransk fotograf som vi mötte i samband med tävlingen i Grasse i november i fjol. Patrick...
GöteborgsOperan
Svenska Balettskolan Piteå
 • Mariane Orlandos stipendium 2013 till Mariko Kida
  Mariko Kida och Mariane Orlando. Foto Kentaro Eriksson STOCKHOLM: Publikens eget pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats förstasolisten vid Kungliga Baletten Mariko Kida."Mariko Kida har genom rollen som Julia vunnit dansälskarnas hj...
 • Korea rikt representerat i Grasse
  10 dansare ur den starka gruppen från Korean National University of Arts. Foto Cristian Hillbom GRASSE, FRANKRIKE: Den största gruppen tävlande kom naturligtvis från Frankrike, över hundra dansare, men god tvåa var republiken Sydkorea med nitton. Belgien deltog med fjorton ungdomar. Övriga delta...
 • Att deltaga är att vinna
  Suzie Pevel, 8 år, i en pose à la familjen Addams. Foto Cristian Hillbom GRASSE, FRANKRIKE: Tävlingen i Grasse anordnas sedan 26 år. Initiativtagare och eldsjäl är Madame Claudine Andreo, som är lärare i klassisk balett och chef för Chorea Dance Centre i Grasse. Vidare är ...
Hosted by boldcomlänk till annan webbplats Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats
© 2013 Dansportalen  Redaktion  Annonsera