A WEB MAGAZINE ABOUT DANCE – EST. 1995

Dansportalen

Operans Balettklubb är

Kungliga Balettens vänförening

Hos oss möter du koreografer, dansare, iscensättare och andra
som arbetar med dans. Vi presenterar Kungliga balettens repertoar.
Du får veta hur en balett arbetas fram – och se smakprov.
Vi ses 6-10 gånger per säsong plus vid en del specialevenemang.

Mayumi Yamaguchi som Alice i Underlandet. Foto Carl Thorborg

Årets Mariane Orlando-stipendiat Mayumi Yamaguchi som Alice i Underlandet. Foto Carl Thorborg


Balettklubbens höstprogram:

Lördag 17 september kl 13.30 i Rotundan
KUNGLIGA BALETTEN HÖSTEN 2016
Vi mötte sex av balettens nya dansare: Amanda Lana, Kasa Yamagisaw, Jonatan Davidsson, Samuele Ninci och Karl-Erik Wigle Andersson samt – en kort stund – Lea Ved. Vi informerade kort om balettens höstsäsong.

Tisdag 18 oktober i Studion kl 18.00:
ÅRSMÖTE och BOURNONVILLE
Efter årsmötesförhandlingarna får vi veta mer om Bournonvillebaletten Pontemolle
som rekonstruerats och iscensätts av vår tidigare balettchef Frank Andersen och den charmerande Dinna Bjørn, tidigare balettchef i Oslo och Helsingfors.

Höstsäsongen för Kungliga baletten startade den 7 september med Midsommarnattsdröm av Alexander Ekman.

Midsommarnattsdeöm med Kungliga Baletten. Foto Hans Nilsson

Midsommarnattsdröm med Kungliga Baletten. Foto Hans Nilsson


Alla är välkomna till våra möten!

Medlemmar går gratis på våra möten om ej annat anges. Gäster betalar en mindre engångsavgift.
Aktuell information finns på telefonsvarare: 072 999 25 75

Klubbens stipendiefonder: Läs mer

Resor:

Balettklubben erbjuder varje år en eller flera resor till andra städer i Norden och Europa där intressanta balettföreställningar ges.
Vi har också besökt New York två gånger.

Berlin våren 2016
Resekommittén arrangerade en resa till Berlin 21-26 april 2016. Fyra balett-föreställningar med Staatsballett Berlin besöktes liksom en konsert med Berliner Philharmoniker. Museibesök, stadspromenader och en utflykt till den Preussiska residensstaden Potsdam hanns också med. 21 personer deltog.

Balettmästaren vid Staatsballett Berlin, svensken Tomas Karlborg tog varmt emot oss och introducerade oss till verksamheten vid Staatsballett och dess tre olika teaerhus.

Berlin Giselle_foto_Yan_Revazov

Vi såg en underbar Giselle med Staatsballett Berlin. Foto Yan Rrvazov

Tidigare resor:
Våren 215 gick resan till Riga
18 medlemmar deltog i resan tillsammans med reseledaren Anders Jörlén. Det blev fyra trevliga dagar i den vackra Hansastaden med många svenskminnen. Tre balettföreställningar ingick. Vi besökte balettskolan, gjorde en rundvandring i operahuset och träffade balettchefen Aivars Leimanis.

I maj 2014 anordnade vi en balettresa till Tallinn, Estlands historiska huvudstad.
Två balettföreställningar och en opera på Estoniateatern ingick och resan avslutades med en mottagning på svenska ambassaden.

I juni 2013 genomfördes en resa till John Neumeiers 40-årsjubileum som balettchef i Hamburg. Vi hade biljetter till sex föreställningar under fem dagar.

I april 2012 anordnades en resa till Balettveckan i München där vi såg fem föreställningar på Nationalteatern.

Vi har gjort ett stort antal resor under klubbens 40 år. Bland annat till Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, New York, London, Paris, Berlin, Hamburg, München, Moskva och S:t Petersburg.

Joëlle Boulogne & Alexandre Riabko i John Neumeiers Kameliadamen i Hamburg. Fotograf Holger Badekow

Joëlle Boulogne & Alexandre Riabko i John Neumeiers Kameliadamen i Hamburg. Fotograf Holger Badekow

Bli medlem

Medlem blir man enklast genom att komma till ett av våra medlemsmöten.
Du kan också bli medlem genom att sätta in medlemsavgiften på
plusgiro 83 13 15–7 Operans Balettklubb
.
Glöm inte att ange namn och postadress samt epostadress om du har.

Medlemsavgifter:
200 kr/spelår för enskild medlem,
275 kr/spelår för familj med samma adress.
100 kr/spelår för ungdomar till och med 30 år
Spelår för Kungliga Operan är lika med verksamhetsår för Balettklubben och omfattar för närvarande juli 2016 till och med juni 2017.

Kontakta oss

Skicka ett epostbrev till: anders.jorlen[at]dansportalen.se

Kontakt per telefon: Ordförande Anders Jörlén
  0739 83 03 03 eller 08 648 56 85

Besök Kungliga Operans hemsidalänk till annan webbplats

Program säsongen 2015-16:

Tisdag 29 september kl 18.30 i Studion: NYA DANSARE PÅ OPERAN
Vi hade bjudit in de dansare som gör sitt första år med Kungliga Baletten. Balettchefen Johannes Öhman  berättade också om Kungliga Balettens planer för säsongen.

Torsdag 29 oktober kl 18.30 i Studion: ÅRSMÖTE
Efter årsmötesförhandlingarna samtalade vi med med vice balettchefen Mikael Jönsson och repetitören Monica Mengarelli om uppsättningen av Mats Eks Svansjön – som ges för första gången sedan urversionen med Cullbergbaletten.
Vi arrangerade också den sedvanliga årsmötesmåltiden för dem som så önskat.
Cirka 60 gäster och medlemmar deltog i måltiden.

Lördag 7 november kl 17.30. OPERANS BALETTKLUBB FYLLER 40 ÅR Balettklubbens första möte hölls den 9 november 1975 så vi fyllde faktiskt 40 år!
Kungliga Operan bjöd på en mottagning i Operans guldfoajé dit ett 70-tal medlemmar, hedersgäster och dansare infunnit sig.
Dansade gjorde Jazmine André, som framträdde med en variation ur Esmeralda 
och Gil Schachar som framförde en egen improvisation.
Ett jubileumsstipendium på 20 000 kr utdelades till solisten Daniel Norgren Jensen. Stipendiet utdelades till dansaren Johan Revalls minne och överräcktes av Johans mor Helena Hellichius Rencall, klubbens första ordförande.

Lördag 12 December kl 17.15 i Studion: LUCIAMÖTE KRING NÖTKNÄPPAREN
Gäster bl.a. Luiza Lopes och Dawid Kupinski, som dansar tillsammans som Husan och Kolaren i Nötknäpparen. Dawid är nyutnämnd premiärdansare vid Kungliga Baletten. Dessutom berättade koreologen och repetitören Agneta Sthernlöf Valcu om intressanta detaljer om koreografin. Julförfriskningar serverades.

Våren 2016:
Tisdag 19 januari i Operans korsal: VI MINDES ELLEN RASCH
Premiärdansaren Ellen Rasch avled tidigare under säsongen. Vi förmedlade minnen av Ellen som kollega och person. Vi visade sedan filmen Eldfågeln med Ellen Rasch i huvudrollen och med koreografi av bl.a. Maurice Béjart.

Lördag 6 februari kl 13.30 i Rotundan: KÖRPER
Två gäster från Sascha Waitz danskompani, Nicola Msacia och Claudia de Sepa Soares, berättade om koreografen och hennes verk Körper, som de båda varit med och framarbetat vid urpremiäen och nu satt upp för Kungliga Baletten. Innan mötet hade entt antal av klubbens medlemmar övervarat en öppen repetition av verket.

Onsdag 23 mars kl 17.30 i Rotundan: MATS EK
Vi samtalade med Mats Ek om Julia och Romeo, om firandet av Mats i Paris och om hans framtida planer. Vi hade även bjudit in dansaren Clyde Emmanuel Archer som dansade prinsen vid premiären av Mats Eks Svansjön i höstas.

Lördag 9 april kl 15.00 i Riddarfjärdsteatern:
ERFARNA DANSARE MÖTER DE KOMMANDE.
Vi mötte fem tidigare elever vid Kungliga Svenska Balettskolan som berättade för oss, och för dem som nu studerar vid skolan, om de erfarenheter de gjort sedan de lämnat skolan och om vad skolan betytt för deras yrkesliv. Mentorer: Agneta Stjernlöf-Valcu, Niklas Blomqvist, Gunnlaugur Egilsson, David Lagerqvist och Frei Ruhl.
Agnes Rosendal och Wilma Randler, studerande vid skolan, samt Reiko Ohta och Taiga Ueno från skolans internationella program, framträdde med solon de framfört vid balettävlingen i Falun. Victor Valcu berättade om sitt och hustrun Agnetas arbete som iscensättare vid ensembler jorden runt.

Tisdag 3 maj kl 18.30 i Rotundan. ALICE I UNDERLANDET
Teamet från The Royal Ballet som studerar in baletten berättade om föreställningen tillsammans med Operans Liz Toohey, ansvarig i Kungliga Baletten för denna produktion. Gäster: Jacqueline Barrett – koreografisk assistent för alla Christopher Wheeldons baletter. Christopher Saunders – huvudlärare vid The Royal Ballet som gjorde Kungen i originalversionen samt Jason Fowler, Christopher Wheeldons assistent för Alice i Underlandet.

Tisdag den 24 maj kl 17.30 i Rotundan. VÅRAVSLUTNING
Tre zv Kungliga Balettens veteraner hade inbjudits; Hervor Sjöstrand, Åsa Hermansson och Istvan Kisch. Åsa har efter tiden som dansare på Operan ägnst sig åt undervisning, främst på Svenska Balettskolan. Hervor och Istvan har fortsatt att medverka som karaktärsdansare i många föreställningar bland annat på Operan, Ulriksdals Skottsteater, och Drottnngholmsteatern. Med sitt kunnande och sina erfarenheter har de tre på så sätt bidragit till att föra balettens traditioner vidare.
Vi presenterade årets Mariane Oorlando-stipendiat Mayumi Yamaguchi i närvaro av Mariane själv. Aftonen avslutades med mingel.
Senare paå kvällen överlämnade Mariane Orlando stipendiet till Mayumi på scenen efter föreställningewn av Aliice i Underlandet, där Mayumi just dansat huvudrollen som Alice.

2014 års stipendiat Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren

2014 års stipendiat Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren


Den 2 maj 2014
i Rotundan firade vi Mariane Orlando som fyllde jämna år och de avgående premiärdansarna Marie Lindqvist och Olof Westring, båda tidigare mottagare av Mariane Orlandos stipendium, samtidigt som vi för 38:e året i rad presenterade årets stipendiat: Jérôme Marchand.

Vi hade bjudit in alla tidigare stipendiater och hela Kungliga Baletten till en mottagning med dryck och tilltugg. Det blev en glad och gemytlig tillställning där hundratalet gäster – ung och gammal, dansare och publik – kunde mingla och samtala med varandra. Se mingelbilder!

NorrDans
GöteborgsOperan
Dans i Nord

Läs mer här:

twitter
Instagram
Instagram

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats