Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Operans Balettklubb är Kungliga Balettens vänförening

Hos oss möter du koreografer, dansare, iscensättare och andra
som arbetar med dans. Vi presenterar Kungliga balettens repertoar.
Du får veta hur en balett arbetas fram – och se smakprov.
Vi ses 6-10 gånger per säsong plus vid en del specialevenemang.

Våren 2020

Aktuell information finns på telefonsvarare 072 999 25 75

Lördag 25 januari kl 13.30 i Studion 3:e raden övre
Samtal med gäster inför premiären den 1 februari av Orfeus och Eurydike, en samproduktion mellan Unga på Operan och Unga Dramaten med Örjan Andersson som koreograf. Ges på Rotundan 23 gånger under februari och mars.

Lördag 15 februari kl 13.30 i Studion 3:e raden övre
Möte med inriktning på premiär/urpremiär av tre verk med koreograferna Kylian, Ek och Naharin: Wings of Wax, Woman With Water och Minus 16.
Vi bjuder in koreografer/ instuderare/ dansare, ev andra som arbetar med produktionen.

Lördag 22 februari kl 17.30 i Studion 3:e raden övre
Franskt möte!!
Den franska balettklubben ”Les Balletomanes Anonymes” kommer till Stockholm. Vi har ettgemensamt möte med den franska klubben efter matinéföreställningen av Kylian, Ek och Naharin.
Kungliga Balettens franska dansare bjuds in för samtal och intervju. Efter mötet följer den som vill med för gemensam middag (på egen bekostnad) på Bistro Rolf de Maré.

OBS! Intervjuerna kommer framför allt att hållas på franska. Några sammanfattande översättningar kommer att göras. Vid middagen pratar ni lite franska, lite engelska samt med händer och fötter 😊 Vi är tacksamma om ni meddelar att ni kommer (dock ej helt nödvändigt)

Lördag 14 mars 2020 på Kungliga Svenska Balettskolan kl. 14.00
Klubbens medlemmar är inbjudna att se gymnasieelevernas föreställning utan kostnad. Föreningen får ett begränsat antal biljetter som tack för vår donation på 25 000 kr till inköp av tutuer.
OBS! Föranmälan krävs senast den 25 januari och göres via mail till balettklubben@gmail.com eller på Balettklubbens telefonsvarare

Lördag 28 mars kl 13.30 i Studion 3:e raden övre
Inför nypremiären av Don Quijote 27 mars gästas vi av den svenska premiär-dansösen från Wien, Nikisha Fogo, som kommer att gästspela i den kvinnliga huvudrollen. Nikisha Fogo har varit elev på Kungliga Svenska Balettskolan.

Lördag 9 maj kl. 13.30 Dansmuseet (alternativt måndag 11 maj)
Medlemsmöte med inriktning på 100-års jubileet av Les Ballet Suédois. Tre baletter med olika koreografer kommer att sättas upp som en hyllning av detta. Vi bjuder bland annat in Bea Szenfeld som kommer att vara scenograf och kostymör i en av dem.

Med reservation för eventuella ändringar.

Bli medlem!

Medlem blir man enklast genom att komma till ett av våra medlemsmöten. Du kan även bli medlem genom att sätta in medlemsavgiften på bankgiro 5289-6206 Operans Balettklubb. Ange namn och postadress samt ev. epost.

Ordförande Helena Wigle
E-post balettklubben@gmail.com

Balettklubbens stipendiefonder

Balettklubben ansvarar för tre stipendiefonder till förmån för dansare, dansutbildning och danskonsten. Läs mer Stipendiefonder

Medlemsavgifter

• Enskild medlem 220 kr
• Familj, boende på samma adress 300 kr
• Ungdom 18-25 år 50 kr
• Gratis medlemskap för barn och ungdom upp till 17 år

Avgiften betalas in på bankgiro 5289-6206 Operans Balettklubb. Glöm ej att ange namn, adress eventuell e-postadress och gärna telefonnummer.

Medlemsförmåner

Fritt inträde till våra möten. Icke medlemmar betalar 40 kr. Medlemskort uppvisas vid möte

  • 10% på Bistro Rolf de Maré, Dansmuseet
    Rabatten gäller mot uppvisande av giltigt medlemskort för innevarande säsong
  • Nytt kort erhålles fr.o.m 1 september varje år.
  • Möjlighet att förköpa biljett med 50% rabatt till första föreställningen efter premiär. OBS! Samtliga köp av rabatterade biljetter gäller endast Operans biljettkassa!

Är du sugen på en balettresa i juli 2020?

Resekommittén har studerat repertoaren på ett antal av de främsta balettscenerna i Europa för att se vad som lockar mest

STUTTGART BALLETT
På förslag från vår tidigare balettchef Marc Ribaud, som numera regelbundet verkar som balettpedagog där, har vi kommit fram till att Stuttgart är mycket intressant. Stuttgartbaletten har en lång och rik historia, bland annat verkade den berömde Jean Jacques Noverre där under 1700-talet.

Sitt nutida världsrenommé fick baletten under 1960-talet då den framstående koreografen John Cranko var dess chef och huvudkoreograf. Med baletter som Onégin, Romeo och Julia och Så Tuktas en Argbigga – som vi även haft glädjen att se på Stockholmsoperan – har han vunnit många balettomaners hjärtan.
Med stjärnor som Marcia Haydée, Richard Cragun och Egon Madsen erövrade han hela dansvärlden. Koreografer som John Neumeier, Glen Tetley och William Forsythe tillhör dem som grundlade sin berömmelse i Crankos sfär.

Baletten leds idag av Tamas Detrich, född i USA avslutade han sin dansarutbildning vid John Cranko School i Stuttgart 1977 och har blivit Ensemblen trogen sedan dess.

Vi har valt ut perioden 25–29 juli, en del av Stuttgarts BALLETTWOCHE.

Vi har även genom Margareta Kempe Allanson kontaktat Föreningen Dansmusei Vänner för ett samarbete med denna resa för att nå fler intressenter.

Vi vill föreslå följande program:

25 The Sleeping Beauty

26 John Cranko School Matiné

27 Angels and Demons – Kylian-Petit-Béjart
(Falling Angels, Petite Mort, Le Jeune homme et la Mort, Bolero)

28 The Taming of the Shrew (Argbiggan)

STUTTGART
Stuttgart är huvudort i Baden-Württemberg och kan skryta med en historia som går bakåt ända till 900-talet. Staden är omgiven av en av Tysklands största vinodlingsregioner och lockar kulturintresserade med sin hyllade balett, opera och filharmoniorkester. Bilfantasterna går mer upp i varv över Mercedes Benz-museet. Det finns mer grönområden än urban tillväxt i den här festivalvänliga staden, som har Europas största kombinerade zoo och botaniska trädgård Wilhelma. Landesmuseum Württemberg, som ligger inrymt i en av stadens äldsta byggnader, ger en bild av områdets historia ända från stenåldern. Man kan enkelt ta sig dit man vill med buss eller tunnelbana. Staden led svårt av bombningar under andra världskriget men är nu åter en blomstrande storstad med ca 700 000 invånare. Strax norr om Stuttgart ligger den gamla residensstaden Ludwigsburg, en idyll med ett av Eoropas största barockslott i en vacker park.

RESEERBJUDANDE
Flyg med KLM 25 juli från Stockholm till Stuttgart via Amsterdam. Avgång från Arlanda kl 06.30.
Återresa med KLM 29 juli från Stuttgart till Stockholm via Amsterdam.

Pris per person för resa och hotell, 4 nätter på Astoria am Urachplatz 3
7 739 SEK i dubbelrum, 9 229 SEK i enkelrum.
Tillkommer teaterbiljetter och omkostnader ca 4 000 SEK per person.

NU UNDRAR VI OM
det finns intresse för denna resa, trots att den ligger mitt i sommaren.
Innan vi går vidare med planerna vill vi gärna ha era synpunkter och besked
om ert intresse snarast.

ANMÄL ERT INTRESSE SNARAST till telefonsvarare: 072 999 25 75
eller e-post andersjorlen37@gmail.com 0739 83 03 03

Margareta Kempe Allansson Margareta Lidström Anders Jörlén
Resekommittén


Skånes Dansteater

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision