NORDENS LEDANDE MÖTESPLATS OM DANS – GRUNDAD 1995
Dansportalen
Boston Ballet
Folket Hus och Parker Live på Bio
GÄSTSIDOR
Kungliga Svenska Balettskolan
Svenska Balettskolan
Operans balettklubb
Mariane Orlandos Stipendiefond
Stora Daldansen

Vi önskar alla dansvänner välkomna till
Operans Balettklubb !

Hos Balettklubben möter du dansare och andra som arbetar med dans.
Vi presenterar Kungliga balettens repertoar.
Du får veta hur en balett arbetas fram – och se smakprov.
Vi ses 6-10 gånger per säsong plus en del specialevenemang.

Nu planerar vi inför vårsäsongen 2015 och återkommer så snart första mötesdatum 2015 fastställts.

Höstens stora premiär Raymonda. Solister Sara Jane Brodbeck och Callum Lowden. foto Hans Nilsson

Höstens stora premiär Raymonda. Solister Sara Jane Brodbeck och Callum Lowden. foto Hans Nilsson

Alla är välkomna !

Medlemmar går gratis om ej annat anges. Gäster betalar en mindre engångsavgift.
Aktuell information finns även på telefonsvarare: 072 999 25 75

Program hösten 2014:

Reservation för ändringar utanför Balettklubbens kontroll.

Onsdag 1 oktober kl 18.30 i Målarsalen, ingång från Jakobs torg:
Marchand-Medley ett dansarpar. Stockholm 59° North

Vi hade bjudit in vår senaste Mariane Orlandostipendiat Jérôme Marchand och hans partner Sarah Jane Medley för ett samtal om dans, turnéer mm. Vi träffade också Jens Rosén som berättar det senaste om dansgruppen Stockholm 59° North och dess verksamhet. Jens, Nadja Sellrup och Oscar Salomonsson framförde två stycken av Pontus Lidberg, vilka de skulle frramföra vid balettfestivlen i Havanna någon vecka senare.

Måndag 27 oktober kl 18.30 i Studion: ÅRSMÖTE.
Efter årsmötesförhandlingarna presenterade Johannes Öhman de nyanställda dansarna vid Kungliga Baletten: Olivia Ancona, Redecca Labbé, Michelle Murohy, Gabriel Barrenengoa, Devon Carbone, Daniel Goldsmith och
Gil Shachar. Johannes informerade även om vad som kommer senare under säsongen. Edter årsmötet följde den sedvanliga årsmötesmåltiden för dem som så önskat. I år serverades den på restaurang Naglo.

Lördag 8 november kl 14.30 i Riddarfjärdsteatern: Erfarna dansare möter de kommande
Vi möter ett gäng tidigare elever vid Svenska Balettskolan som berättar för oss och för dem som nu studerar vid skolan om de erfarenheter de gjort sedan de lämnat skolan och om vad skolan betytt för dem. Våra gäster var Nadja Sellrup, Jenny Westring, Redecca Labbé, Hampus Gauffin, Noah Hellwig och Daniel Staaf.

Måndag 24 november kl 18.30 i Studion: Raymonda
Anders Jörlén intervjuade klubbmedlemmen Nina Mörner tidigare dansare i Operabaletten, Då hette hon Nina Säve. Hon avslutade sin balettutbildning vid Royal Ballet School och dansade därefter med Royal Ballet i London, där hon var kollega med bl.a. Rudolph Nureyev.
Balettchefen Johannes Öhman brättade om koreografen Pontus Lidbergs nya neoklassiska produktion av baletten Raymonda till musik avAleksandr Glazunov. Scenografi och kostym har gjorts av Patrick Kinmonth.

Lördag 13 december kl 13.30 i Studion: Luciamöte
Gäster var förste solisten Daniel Norgren-Jensen och vår prisbelönte unge dansare Frei Ruhl, som nu gör sitt praktikantår med Kungliga Baletten. Frei dansade ett solo ur Baryshnikovs version av Coppelia. Vi pratade med Frei och hans storasyster Nikita Ruhl om deras utbildning och erfarenheter som dansare. Nikita avslutade utbildningen 2013 efter 2 år vid Royal Ballet School i London och därefter dansade hon ett år med Birmingham Royal Ballet. Hon är nu anställd vid Kungliga baletten.
Daniel berättade också om den speciella danstekniken gaga och om sitt arbete som facklig representant flr baletten.Glögg och pepparkakor serverades.

Aktuell information kommer på vår telefonsvarare: 072 999 25 75. – OBS! NYTT NUMMER !

Resor:

Balettklubben erbjuder varje år en eller flera resor till andra städer i Norden och Europa där intressanta balettföreställningar ges. Vi har också besökt New York två gånger.

RIGA nästa ?

Vi har preliminärt bestämt att nästa resa ska gå till Riga den 14-18 maj 2015. Vi ååterkommer med detaljer.

Lettiska Nationaloperan i Riga

Lettiska Nationaloperan i Riga

I maj 2014 anordnade vi en balettresa till Tallinn, Estlands historiska huvudstad.
Vi besökte Estoniateatern där vi fick en rundvisning och träffade balettlchefen Thomas Edur. Vi besökte även balettskolan där dess ledare legendariska ballerinan Kaie Körb,tog emot. Två balettföreställningar och en opera på Estoniateatern ingick och resan avslutades med en mottagning på svenska ambassaden.

Vi mötte även tre svenska ungdomar. som ingår i balettensemblen i Tallinn: bröderna Jonatan och Gabroiel Davidsson samt Martin Lagos Kuusk.

Vi vandrade mycket i Tallinns gamla stadsdelar – Tallinns historiska stadskärna innanför de gamla stadsmurarna är rik på gamla köpmanshus och andra ålderstigna byggnader som Rådhuset och världens äldsta apotek – fortfarande i drift. Vi besökte Domberget med den gamla borgen, domkyrkan med minnen från svensktiden och den ortodoxa katedralen, Strax nedanför berget ligger den vackra S:t Nikolai-kyrkan, nu ett kyrkohistoriskt museum. Ett mycket stiligt museum för modern konst.

Vi bodde på Gotthard Residence, ett mindre hotell inrymt i en medeltida byggnad, men med  modern hotellstandard. Ingen lyx men med allt vad man behövde.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Tidigare resor
I juni 2013 gnomfördes en resa till John Neumeiers 40-årsjubileum som balettchef i Hamburg.
Vi hade biljetter till sex föreställningar under fem dagar, bland annat Kameliadamen, Romeo och Julia och Nijinski samt ett gästspel av Bayerska statsbaletten.

Joëlle Boulogne och Alexandre Riabko i Kameliadamen. Fotograf Holger Badekow

Joëlle Boulogne och Alexandre Riabko i John Neumeiers Kameliadamen. Fotograf Holger Badekow

Den 25 till 29 april 2012 anordnades en resa till Balettveckan i München där vi såg fem föreställningar på Nationalteatern i München. Läs mer nedan!

Vi har gjort ett stort antal resor under klubbens 38 år. Bland annat till S:t Petersburg 2010 och Oslo 2009
I S:t Petersburg besökte vi några av de legendariska institutionerna och teatrarna: Mariinskijteatern (f.d. Kirov), Michailovskijteatern och Vinterpalatsets teater t.ex. Vi såg Mariinskijbalettens balettafton med Carmen, Le Carnaval och Presentiment of Spring, samt Michailovskijbalettens Don Quijote och Cippollino dessutom såg vi  Svansjön i Vinterpalatsets slottsteater.

I Oslo besökte vi det nya operahuset där vi fick en rundvisning och såg en glänsande Don Quijote på stora scenen och en blandad balettafton på den lilla scenen.

Bli medlem

Medlem blir man enklast genom att komma till ett av våra medlemsmöten.
Man kan också bli medlem genom att sätta in medlemsavgiften på plusgiro 831315-7 Operans Balettklubb.
Glöm inte att ange namn och postadress samt epostadress om du har.

Medlemsavgifter:
200 kr/spelår för enskild medlem,
275 kr/spelår för familj med samma adress.
100 kr/spelår för Ungdomar till och med 30 år
Spelår för Kungliga Operan är lika med verksamhetsår för Balettklubben och omfattar för närvarande juli 2013 till och med juni 2014.

Kontakta oss

Skicka ett epostbrev till: anders.jorlen[at]dansportalen.se

Kontakt per telefon: Ordförande Anders Jörlén
  08-648 56 85

Besök Kungliga Operans hemsidalänk till annan webbplats

Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren

Jérôme Marchand i mitten med Anders Jörlén och Mariane Orlando till höger. Dessutom 15 av de hittills 41 stipendiaterna sedan 1977. Foto Mats Lindgren

Tidigare program 2013-14

VÅREN 2014

Torsdag 15 maj: Visning i Dansmuseet Drottninggatan 17.
Basutställningen Rolf de Marés Dansmuseum och specialutställningen Sleeping Beauties – Drömmar och kostymer visdeas av museets guide. Utställningarna har formgivits av scenografen Charles Koroly.

Fredag 2 maj i Rotundan: Utdelning av Mariane Orlandos Stipendium.
Vi firade Mariane Orlando som fyllde jämna år och de avgående premiärdansarna Marie Lindqvist och Olof Westring, båda tidigare mottagare av stipendiet, samtidigt som vi för 40:e året i rad presenterade årets stipendiat Jérôme Marchand. Vi hade bjudit in alla tidigare stipendiater och hela Kungliga Baletten till en mottagning med dryck och tilltugg. Det blev en glad och gemytlig tillställning där ung och gammal. dansare och publik kunde mingla och samtala med varandra. Se mingelbilder!

Torsdag 24 april i Dansens Hus: Swan Lake
Koreografen Dada Masilos kritikerrosade och uppmärksanmmade version av Swan Lake från Sydafrika. Tolv dansare på scenen skildrar spänningen mellan kärleken och ondskan och det konsekventa utforskandet av tidlösa konflikter. Medlemmarna kunde boka biljett till reducerat pris.

Torsdag 10 april  i Studion: Ett möte om BILL
Vi presenterade vårens premiär Bill, tre verk av William Forsythe, Crystal Pite och duon Sharon Eyal-Gai Behar. Våra gäster var Agnes Noltenius, Crystal Pte, båda med en bakgrund som dansare hos bland annat Frankfurt-baletten och William Forsythe, samt Ann-Christin Danhammar som är producent vid Kungliga Baletten
Agnes Noltenius från Forsythe Ballet berättade om Artifact Suite som består av delar ur helaftonsverket Artifact från 1984. Med 37 dansare på scenen och nycket svår koreografi där den klassiska balettekniken pressas till det yttersta, har det varit en erbetsanm och lång repetitionstid.
Koreografen Crystal Pite berättade om sitt verk The Other You, där hon presenterar två män som frepresenterar olika karaktärer och uttryck – men de kan också ses som två sidor av samma person. Crystal Pite driver nu ett eget danskompani Kidd Pivot i Vancouver, Kanada.
Den tredje baletten heter just Bill och är skapad av israeliskan Sharon Eyal och hennes partner Gai Behar. De utnyttjar hela dansarnas kroppar i en mjukare böljande teknik, som även den utgör en urtmaning för dansarna. Verket bygger på en dansteknik kallad Gaga, utarbetad av den israelise koreografen Ohad Naharin. Sharon Eyal dansade med hans kompni Btsheva Dance Company under arton år. I koreografernas frånvaro pressenterades verket av Ann-Christin Danhammar.

Fredag 28 mars: Guidat besök i Operans ateljéer i Gäddviken
Vår guide var operasångaren Magnus Kyhle, som tog oss med på en spännande vandring. Mest imponerade blev vi av storleken på scenbildern, mängden av kostymer och uppsättningar i förråden samt Operans enorma långtradare på 24 meter som utföt transporterna till operahuset och under turnéer. De som så önskar kunde äta dagens lunch i kantinen

Tisdag 4 mars i Dansens Hus
Medlemmarna hade tillfälle att se föreställningen 4D – Fyra duetter och en musikvideo av Siidi Larbi Cherkaoui till reducerat pris.

Marie Lindqvust i sin avskedsföreställning som Tatjana med Dragos Mihalcea som Onegin. Foto Morgan Norman

Marie Lindqvust i sin avskedsföreställning som Tatjana med Dragos Mihalcea som Onegin. Foto Morgan Norman

Lördag 25 februari – Onegin
Vi träffade balettmästaren Tamas Detrich från Zürichbaletten som var här för att finputsa uppsättningen av Onegin, Han har lång erfarenhet som dansare i Stuttgart och har själv dansat de flesta manliga huvudrollerna i John Crankos baletter.
En av dem som instuderat dansarna i Onegin är också premiärdansaren Pär Isberg. Tillsammans med Gina Tse och Pascal Jansson förklarade han och visade de prov påp de speciella dvårigheterna med dansens partnerarbete. Viktigt är att de båda dansarna känner varndra väl och vet när och hur man behäver hjälp ewller hjälpa till. Ett klassiskt pas de deux bygger på stort förtroende och ett förbehållslöst samarbete. Uppvisningen belv mycket uppskattad av de närvarande.
Balettstuderande Kalle Wigle Andersson från Kgl Svenska Balettskolan berättade om sitt framgångsrika deltagande i tävlingen Prix de Lausanne, där han nådde en plats i finalen, vilket innebar stort intresse och många erbjudanden om at komma till skolor och kompanier i såväl Europa som Nordamerika som studerande respektive aspirant.

Onsdag 22 januari i Studion – The Emperor II
Koreografen Jo Strømgren från Norge intervjuades om sitt verk Gaité Suédoise, där han vill driva med den krets av människor som vill sola sig i glansen av kungafamiljen. Sarah Jane Medley och Jérome Marchand dansade en duett ur verket, Jo Strømgren berättade även om sin bakgrund och verksamheten som koreograf och ledare av sitt eget danskompani.

Sarah Jane Brodbeck, Mia Hjelte och Daria Ivanova i Exposition and the Body. Foto Markus Gårder

Sarah Jane Brodbeck, Mia Hjelte och Daria Ivanova i Exposition and the Body. Foto Markus Gårder

NorrDans
Operan
Nordic Baltic Ballet Competition

Ett urval av årets artiklar:

 • Dansare får utmärkelser och nya utnämningar
  Övre raden fr.v. Arsen Mehrabyan, Daniel Norgren-Jensen, Marianna Barabás, Bence Jancsula, Mia Hjelte, Hampus Gauffin, Jonna Savioja, Jérõme Marchand och Rena Narumi. Undre raden: Calum Lowden, Anthony Lomuljo, Sarah-Jane Brodbeck och Minji Nam. Foto Erika Sjölin STOCKHOLM: Priset Benois de la Danse, en av balettvärldens finaste utmärkelser, har tilldelats Kungliga Balettens Mariko Kida. Priset instiftades av International Dance Association i Moskva 1991, där ...
 • Samproduktioner lockar till sig de stora namnen
  Ur Björn Säfstens Fictional Copies. Foto Nicklas Dennermalm UMEÅ är, liksom Riga, Europas kulturhuvudstad i år med ett stort kulturellt utbud där dansen är representerad främst vid NorrlandsOperan som är den främsta producenten av dansföreställningar och har e...
 • Norwegian National Ballet takes the plunge
  A Swan Lake by Alexander Ekman. Photo Erik Berg OSLO: Alexander Ekman's mind must be a scary place. I can imagine fantastic ideas hurtling around like meteors and colliding at high velocity. However marshalling these ideas must be something in the ...
 • War Remembrance Contrasts with Ballet Fantasy
  Tamara Rojo and Akram Khan in Dust by Akram Khan. Pkoto ASH LONDON: English National Ballet has moved to new territory both choreographically and physically by commissioning two established contemporary choreographers and presenting their World War One centena...
 • A Swan Lake,
  Alexander Ekman skapar det omöjliga!

  Alexander Ekman: A Swan Lake. Repetitionsbild. Foto Erik Berg OSLO: Att tänka utanför ramarna är vad Alexander Ekman är bäst på. Den 26 april gör han sin koreografdebut på Den Norske Opera og Balletts stora scen. När han blev inbjuden sa han: "Ja, jag kommer, om...
 • London Buzzing with Ballet
  Sarah Lamb and Steven McRae in Sleeping Beauty, act III. Photo ROH Johan Persson LONDON: It was a treat to be able to see the Royal Ballet’s Sleeping Beauty on screen and on stage in the same week: two exceptional casts and each presentation offering its own special charms.The liv...
 • Passion på båda sidor rampen
  Jan-Erik Wikström och Maria Eichwald i Onegin. Foto Kungliga Operan STOCKHOLM: Kungliga balettens serie av Oneginföreställningar kan närmast liknas vid ett maraton av avskedsföreställningar. Sist i raden efter Marie Lindqvist, Irina Laurenova och Olof Westring blev nu...
 • En lyckligt lottad man
  Operachefen Birgitta Svendén håller tacktal till Olof Westring. T.v. Dansportalens och Operans Balettklubbs Anders Jörlén, t.h. balettchefen Johannes Öhman. Foto Cristian Hillbom STOCKHOLM: Ännu en av Kungliga Balettens premiärdansare har lagt balettskorna på hyllan. Med föreställningen av Onegin den 16 mars gjorde Olof Westring sitt sista framträdande som premiärdansare på St...
 • Färgstark rövarromantik med Bolsjojbaletten
  Kristina Kretova som Angela och Artemy Beljakov som Prins Frederici. Foto Elena Petisova LIVE PÅ BIO: Baletten Marco Spada skapades ursprungligen för Parisoperan 1857 och blev en stor framgång. Nu har den tagits upp av Bolsjojteatern i Moskva och sänds i direktsändning i Sverige av Folke...
 • Minnesvärd kväll med Marie Lindqvist
  Marie Lindqvist i sin avskedsföreställning fredag 28 februari. Foto Cristian Hillbom STOCKHOLM: Med en bejublad tolkning av Tatjana i John Crankos balett Onegin avslutade Marie Lindqvist sin 26 år långa anställning som dansare vid Operabaleten/Kungliga Baletten. Publiken hyllade henne...
 • Pirater intar Coliseum
  Vadim Muntagirov som Ali och Alina Cojocaru som Medora. Foto ASH LONDON: Engelska balettkompanier har tenderat att undvika de stora ryska utstyrselbaletterna men under hösten har Royal Ballet presenterat Don Quijote och nu har English National Ballet gått ett steg ...
 • Cesar Corrales wins YAGP European Semi-Finals
  Cesar Corrales tränar i Norge. Photo Liza Voll BRUSSELS: Youth America Grand Prix European semi-finals were held in Brussels this December and the runaway winner of the highest award, the Grand Prix, was Cesar Corrales. The 18 year old Cuban, base...
GöteborgsOperan
Dansmuseet

Ett urval av årets artiklar:

 • Ledande ballerinor och solister med framgång
  Sergei Upkin i rollen som Acteon ur Esmeralda. Foto Jack Devant TALLINN: Den Internationella Dansdagen till ära ordnade Estoniateatern en galaföreställning i maj. Gäster från när och fjärran var inbjudna, och man kunde njuta av en fin helhet. Teater Vanemuine från...
 • Finländsk balettlegend firad vid stor balettgala
  Elsa Sylvestersson, troligen i Eldfågeln. Foto arkivbild HELSINGFORS: Dansaren, balettmästaren och koreografen Elsa Sylvestersson (1924-1996) till ära firades årets Pro Dance gala på Aleksandersteatern i en mycket trevlig atmosfär.Många i publiken hade känt...
 • Hög nivå i den nationella balettävlingen 2014
  Kira Hilli i Speaking in Tongues av Stanislav Belyaevskij. Foto Mirka Kleemola HELSINGFORS: För fjärde gången ordnade Föreningen för balettpedagogerna i Finland en tävling för unga dansare. Vartannat år tävlas det i två dagar i kategorier för solistdansare i åldersgrupper 12-14,...
 • Klassiskt och nyskapande modernt i Oslo
  Balettchefen Ingrid Lorentzen. Erik Nerg OSLO: Ingrid Lorentzen är konstnärlig chef för den norska Nasjonalballetten sedan hösten 2012, men det här spelåret är det första som hon har kunnat bestämma helt själv.Dansportalen träffade henne i f...
Hosted by boldcomlänk till annan webbplats Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats
© 2013 Dansportalen  Redaktion  Annonsera