Dansportalen
Foto Bolsjojteatern

Foto Bolsjojteatern

Kärlekslegenden – The Legend of Love

The Legend of Love (Kärlekslegenden) är en äkta balettsaga. Det var bland annat med den baletten som den ryske dansaren Jurij Grigorovitj (1927- ) fick sitt genombrott som koreograf 1961. Grigorovitj var ledande inom rysk balett i över trettio år och var mellan 1964 och 1995 konstnärlig ledare för Bolsjojbaletten i Moskva. Han återvände dit 2008 som balettmästare och koreograf.

Baletten handlar om förbjuden kärlek, självuppoffring, svartsjuka och lidande i berättelsen om drottning Mekhmene Banu och hennes döende syster Sjirin.

Handlingen i The Legend of Love:
Enligt en vis man kan den sjuka prinsessan Sjirins hälsa återställas endast om drottning Mekhmene Banu offrar sin skönhet till henne. Drottningen väljer systerns hälsa.

När de två systrarna senare promenerar i trädgården blir de båda betagna i den unge hovmålaren Ferkhad. Sjirin träffar honom ensam och de båda förälskar sig i varandra.

Drottningen är också passionerat förälskad men, då hon nu mist sin skönhet, inser hon att det är förgäves. Ferkhad söker upp Sjirin i hennes rum och de båda flyr från palatset.

Drottningen låter gripa dem och de ber förgäves om att de skall få varandra. Enda sättet för  dem att bli fria är om Ferkhad lyckas borra ett hål genom berget som hindrar det törstande folket att få vatten, så det kan överleva. Han bestämmer sig för att försöka.

Ferkhad drömmer att han är hos Sjirin medan drottningen i sin tur plågas av längtan och drömmer att Ferkhad är hos henne.

I hopp om räddning beger sig folket till berget liksom även drottningen och Sjirin. Överlyckliga över att åter ses faller Sjirin i Ferhads armar. Drottningen veknar och vill låta dem få varandra, men Ferkhad vill inte bryta sitt löfte till folket . . .

Anders Jörlén

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats