Dansportalen
En bra DVD-version av Don Quijote från American Ballet Theatre.

En bra DVD-version av Don Quijote från American Ballet Theatre.

Don Quijote

Prolog – Don Quijote de la Mancha – fattig ädling – lever i böckernas värld av riddarlegender. Hans tjänare Sancho Panza försöker hålla fordringsägarna från dörren. Don Quijote beslutar att ge sig ut och på hjältedåd.

Akt 1 – I staden träffas ungdomarna på torget och roar sig med dans. Barberaren Basilio är förälskad i krögarens dotter Kitri och hon i honom, men hon är svartsjuk. Hennes far vill att hon ska gifta sig med den rike fjanten Gamache. Tumult uppstår – då anländer Don Quijote och försöker lugna ner alla. Basilio och Kitri försvinner från platsen.

Akt 2 – Basilio och Kitri har sökt sig utanför staden. Deras nattläger intill en väderkvarn störs av en grupp zigenare som fattar medlidande med de unga tu och lovar gömma dem. När de andra kommer för att söka flyktingarna blir de vilseledda.

Lämnad ensam tar Don Quijote miste på de svängande kvarnvingarna, han tror de är angripare och går till strid mot dem. Mörbultad faller han i dvala. I en dröm ser han sin drömbild, den sköna Dulcinea, dansa med älvorna.

Akt 3 – På värdshuset träffas man för att dansa och roa sig. Krögaren finner Kitri bland gästerna och vill åter förmå henne att gifta sig med Gamache men hon stretar emot. Don Quijote vill hjälpa henne och Gamache övertalas att utmana honom på duell. Duellen slutar snöpligt för Gamache.

En förklädd Basilio kommer in och begär Kitris hand, annars ska han ta livet av sig. Kitris far nekar och Basilio låtsas sticka sig med rakkniven. Kitri blir förskräckt, men inser snart att Basilio är oskadd. Hon bönfaller att få gifta sig med den "döende" barberaren och fadern bevekas. Då hoppar Basilo upp, till krögarens förvåning, men denne har redan gett sitt bifall och Don Quixote ser till att han håller ord.

Akt 4 – Kitris och Basilios bröllop firas med fest och gamman. Alla dansar – slutet gott, allting gott!

Handlingen utgör endast en episod i Cervantes roman och balettens egentliga huvudpersoner är de unga tu, inte Don Quixote.

Don Quixote tillhör balettklassikerna. Urpremiär i Moskva 1869. Musik Ludwig Minkus. Baletten har getts i otaliga uppsättningar mer eller mindre efter Marius Petipas originalkoreografi. Kitris och Basilios pas de deux i akt 4 är ett ofta förekommande bravurnummer på balettgalor i hela världen.

Anders Jörlén

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats