Dansportalen
SVBG

Ett jublande applådtack fick eleverna efter föreställningen. Foto Thérèse Eng

Den första föreställningen och den sista

GÖTEBORG: Fredag 1 juni var det premiär på Lorensbergsteatern för Svenska Balettskolans årliga vårföreställning. I år gavs återigen Hans och Greta, den klassiska sagan i koreografi av Mr. Terence Etheridge.

"Hans och Greta är en perfekt balett", berättar Sebastian Michanek, konstnärlig ledare på Svenska Balettskolan i Göteborg. "Terence Etheridge har skapat den just för våra elever här på skolan. Det är en konst att göra en balett som ska vara just för den här åldersgruppen, det ska vara lagom utmanande, men ändå vara på deras nivå. Det är lättare att göra ett verk som ska vara för en årskurs, ett verk för åk 4-9, det är svårt."

Terence Etheridge har gjort flera av skolans sagobaletter och Sebastian menar att det är bra att göra en hel balett för att skapa en helhet för eleverna, de känner att de är med i något som är större:

"När vi gör mer 'revykväll' med bara olika verk så blir man väldigt isolerad i det lilla man gör de där tre-tio minuterna... Nu är alla elever engagerade och lär sig på ett helt annat sätt i och med att man känner en tillhörighet i hela verket."

Några dagar innan premiären träffade Dansportalen fyra av skolans elever, William Vredin, Arion Javér, Linn Lindfors Gabrielsson och Sofia Calander. William och Arion går båda i åk 4 på Svenska Balettskolan i Göteborg och för dem är det allra första gången de medverkar i skolans vårföreställning:

"Vi ska vara grodor. Man ska vara lite kaxig och sen ska man tänka på att titta upp", berättar pojkarna. De har redan lärt sig att man måste tänka på utåtvridningen. "Det är något som är väldigt viktigt", säger Arion med emfas.

För Sofia och Linn som går i nian är det den allra sista föreställningen på skolan. När avgångseleverna ska ge något råd till de yngre eleverna är Linn bestämd:

"Utstrålning. Det är nästan viktigare än tekniken. Särskilt för er mindre. Om ni tycker att det är kul så ska ni bara visa det utåt. När man står där på scenen så får man jättemycket energi från publiken."

William och Arion drömmer om att vara med i en stor föreställning eller, i alla fall, en mellanstor. De är mest nervösa inför finalen, om de ska komma in fel, men annars så är det inte så farligt nervöst skrattar de.

SVBGBG

Från vänster: Arion, Sofia, Linn, William. Foto Thérèse Eng

Hans och Greta började de repetera i februari och det har varit långa repetitioner, speciellt nu på slutet. För åk 9 har det varit en extra pressad termin med inträdesprov runt om i Europa och i Stockholm.

"Vad vi pratar mycket om med de äldre eleverna är att de ska försöka att inte vara elever, utan istället försöka sätta sig in i att vara dansare. När vi har teknikklasser är vi väldigt korrekta med alla positioner och det blir ibland lite fyrkantigt när du dansar, men på scenen så vill vi att de ska släppa det. Testa på att inte vara korrekt och göra steget på riktigt. Det pratar jag mycket om nu med avgångseleverna", berättar Sebastian. "Till de små så vill jag mer att de ska känna hur kul det är, att de ska känna varför de faktiskt går på den här skolan."

Dansportalen önskar alla fyra eleverna lycka till med både utåtvridningen(!) och utstrålningen; såväl till de som dansade sin allra första som de som gjorde sin allra sista föreställning på Svenska Balettskolan i Göteborg.

Thérèse Eng

18 juni 2018

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats