Dansportalen

Jean Börlin som Petit Sujet på Kungliga Operan 1906. Foto Den dansante dandyn

En koreograf väcks till liv

BOKRECENSION: Att ingen tidigare skrivit en biografi över Jean Börlin är anmärkningsvärt, eftersom han under sitt alltför korta liv gjorde stora internationella avtryck.

Fakta har inte saknats. Framför allt inte om Svenska Baletten i Paris, som han grundade och drev tillsammans med sin partner Rolf de Maré åren 1920-1925.

Jean Börlin med djur

Jean Börlin med ett favoritdjur. Foto Den dansante dandyn

Jean Börlin var kusin med författarens mormor. Han föddes i Härnösand och utbildade sig vid Kungliga Operan i Stockholm, för att sedan med Paris som utgångspunkt turnera i flera länder. Han dog i New York vid 37 års ålder, efter att i många år ha bränt sitt ljus i båda ändar.

Bokens titel sammanfattar mycket väl den bild Jean Börlins nutida släkting tecknar: En dandy som gjorde den surrealistiska epoken till sin med hull och hår, samtidigt som han än idag framstår som ”en av världens mest kreativa och innovativa dansare”. Han umgicks med den tidens stora konstnärer, musiker och arkitekter. Många av dem blev berömda tack vare honom.

Anne Edelstam har gjort grundliga efterforskningar och det står klart att hon inte utelämnat något av vikt, vare sig ur personliga brev eller mer offentliga handlingar. Till bokens förtjänster hör också urvalet av foton från föreställningar och privatliv.

För att lätta upp det faktaspäckade grundmaterialet har Anne Edelstam romantiserat dialoger och vissa skeenden. Ett grepp som för det mesta fungerar bra och till och med känns nödvändigt bland alla dokumenterade platser, namn och årtal, om än hon därmed inte lämnar mycket utrymme åt läsarens egna fantasi.

Kanske är det just därför jag tänker mig att det här skulle kunna bli ett filmmanus. Varken romantik, dramatik, eller passion saknas i Jean Börlins livsresa. Dessutom är han värd all uppmärksamhet han kan få i egenskap av dansare och koreograf, vilket Anne Edelstam tydligt visar med sin intresseväckande biografi.

Karina Sundkvist

15 jan 2018

 

Den dansante dandyn – Jean Börlin

Författare: Anne Edelstam

Förlag: Bokförlaget Norlén & Slottner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats