Dansportalen
Kgl Baletten Distinktion 2016. Daniel Norgren-Jensen i Bill av Sharon Eyal. Foto Mqrkus Gårder

Daniel Norgren-Jensen i Bill av Sharon Eyal. Foto Markus Gårder

Daniel Norgren-Jensen belönad med Gallodierstipendiet

STOCKHOLM: Frimurarorden Den Nordiska Förstas Jubelfond, har beslutat tilldela Kungliga Balettens Daniel Norgren-Jensen årets Gallodierstipendium på 80 000 kronor.

Motiveringen lyder: "Med total kontroll såväl inom den klassiska balettens teknik som den moderna, spänner hans danskvalitéer över de flesta kreationer med Kungliga Baletten."

Daniel Norgren-Jensen. Foto Adam Wrafter

Daniel Norgren-Jensen. Foto Foto Adam Wrafter


Vidare skriver juryn: "Koreograferna står i kö för att få jobba med denne talangfulle och komplette solistdansare. Hans totala scennärvaro fångar omedelbart publikens uppmärksamhet, och håller därefter densamma i ett järngrepp genom föreställning efter föreställning.”

Nomineringskommittén består av Marie-Louise Sid-Sylwander, Anneli Alhanko och Joakim Stephenson.

När jag frågar Daniel vad han ska använda pengarna till säger han: "Jag lutar mot lite olika alternativ och har inte bestämt mig än men ska definitivt börja med att inte snåla med en skymd utsiktsplats nästa gång jag vill gå på Parisoperan – haha."

Daniel N-J leder Kgl baltten iSharon Eyals Half i Life på Kungliga Operan. Foto Hans Nilsson

Daniel Norgren-Jensen (främst) och Kungliga Baletten i Half Life på Kungliga Operan. Foto Hans Nilsson


"I sommar ska jag dansa i koreografen Sharon Eyals nya kreation Love Chapter 2, som får premiär vid festivalen i Montpellier, Frankrike, den 3 juli och därefter turnerar vi till Holland och Tyskland.

Jag fortsätter sedan med Sharons danskompani L-E-V i höst och är tjänstledig från Kungliga Baletten under oktober-december. Då åker jag med Sharons danskompani på en större turné till Taiwan, USA och Kanada med förställningen OCD Love".

BAKGRUND:
Daniel är född i Köpenhamn och startade sin dansutbildning vid Svenska Balettskolan i Malmö 2000-2002. Studerade vidare vid National Ballet School of Canada 2002-2007 och Royal Ballet School i London 2007-2009. Från hösten 2009 är Daniel vid Kungliga Baletten.

Daniel har dansat en mängd stora roller, både i den klassiska och den nutida repertoaren på Operan som: Prinsen och Fågel Blå i Törnrosa (Marcia Haydée), Kolaren i Nötknäpparen (Pär Isberg), Prinsen i Drömmen om Svansjön (Pär Isberg), Narren i Svansjön (Natalia Conus), Lenskij i Onegin (John Cranko), Jean de Brienne i Raymonda (Pontus Lidberg), och Espada i Don Quijote (Rudolf Nureyev-Laurent Hilaire) och i de samtida verken C-Moll Mässa (Stijn Celis), Bill och Half Life (Sharon Eyal), Tyll och Midsommarnattsdröm (Alexander Ekman), samt Körper (Sascha Waltz).

KglB baletten. Desislava Stoeva och Daniel Norgren.Jensen i Törnrosa. Foto Alexander Kenney

Desislava Stoeva och Daniel Norgren-Jensen i Törnrosa. Foto Alexander Kenney


Vid sidan av sitt arbete som första solist vid Kungliga Baletten är Daniel Norgren- Jensen biträdande ledare vid dansgruppen Stockholm 59° North, som består av dansare från Kungliga Baletten.

2015 tilldelades Daniel Norgren-Jensen Operans Balettklubbs Stipendium till Johan Renvalls minne.

Anders Jörlén
22 maj 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats