Dansportalen

Royal Collective – ett skapande initiativ

STOCKHOLM: ”Royal Collective är en plattform där Kungliga balettens dansare får utrymme att använda sin kreativitet och utforska sin konstnärliga, inre röst,” säger projektledaren Preston McBain till Dansportalen.

I slutet av april gavs verken på Riddarfjärdsteatern och då fick en jury och publiken välja ut sina favoriter som ska visas på Dansens hus 18 och 19 maj.

Royal Collective

Lea Ved. Foto Frida Nilsson.

”Jag fick uppdraget av min chef Johannes Öhman, eftersom jag varit involverad i några produktioner som repetitör. Började med att planera projektet i december och dansarna kom igång i februari. Tanken var att dansarna skulle få utveckla sin artistiska ådra genom att experimentera med vad de kände var intressant för dem.”

”Vi fick också renodlad balett men även röst-experiment. Det var också tanken att de skulle få känna hur de är som artister inifrån dem själva,” säger Preston.

Varför ska publiken och en jury välja ut fem av de åtta verken?

”Det var också Johannes idé att vi skulle få en extra knorr på det hela genom att de fem bästa fick gå vidare till Dansens hus i maj. De får mer tid i en studio och kan även få stöd och uppmuntran av juryn fram till föreställningen på Dansens hus.”

Finns det möjlighet att visa verken senare?

”Några av verken ska visas i augusti på Parkteatern, vi håller på att förhandla med dem just nu.”

Har du jobbat med detta på arbetstid?

”Det har varit cirka 50/50, dvs hälften av tiden har varit min arbetstid på Operan och hälften har varit på min fritid. Men jag har varit med om att se verk växa fram från hjärtat av Kungliga Balettens otroligt talangfulla dansare. Och att man får göra detta i ett litet, intimt format. Det är något ovanligt,” säger Preston McBain.

Följande verk gick vidare till Dansens hus 18 och 19 maj:

The Body of Deepening Inquiry Koreograf Lea Ved Kostym Lea Ved Dansare Lea Ved

Wounds of the Centuries Koreograf Arsen Mehrabyan Kostym Arsen Mehrabayan Dansare Adilijiang Abudureheman, Vahe Matryosan

Koreograf Devon Carbone Kostym Devon Carbone Dansare Pascal Jansson, Devon Carbone

& the Nody Imaginary Koreograf Casia Vengoecha Kostym Casia Vengoechea Dansare Johnny McMillan, Casia Vengoecha

The Four Koreograf, Ljuddesign, Text, Kostym, Dansare Ross Martinsson

Cristian Hillbom

15 maj 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats