Dansportalen

Dansare: Henriette Hamli, Sergio Junior Benvindo de Souza, Daniel Sarr, Thomas Johansen, Maria Ferguson Rønningen och Jeffrey Young. Foto Jan Erik Filan

Norsk stilexplosion

NORRLAND: En norsk stilexplosion med rötterna i jazzdans och modern dans har turnerat i Sverige under april och maj. Kaboom är det passande namnet på den senaste föreställning som koreograferna Karl Erik Nedregaard och Knut Arild Flatner skapat för kompaniet Subjazz i Oslo.

kaboom duo

Henriette Hamli och Jeffrey Young. Foto Jan Erik Filan

De båda docenterna i jazzdans vid Oslo National Academy of the Arts, har samarbetat i 15 år för att skapa en egen stilart inom modern jazzdans.

De gör det genom att blanda in uttryck från andra dansstilar och i Kaboom märks influenser från såväl gatudans och afro som klassisk balett.

Något utrymme för improvisationer lämnas inte när Daniel Sarr, Henriette Hamli, Jeffrey Young, Maria Ferguson Rønningen, Sergio Junior Benvindo de Souza och Thomas Johansen kontrollerar sina egna och varandras kroppar i det fysiskt krävande dramat.

För publiken är det fritt fram för tolkningar, men att världen som gestaltas är minst sagt jobbig förstärks av den råa sceniska inramningen med kallt ljus, betongliknande fond och en till stor del elektronisk ljudbild.

Mitt i kommer en dämpad sekvens med lugn musik, annat ljus och mjukare fond. Som om solona, duetterna, triona och hela ensemblen begrundar vad som hände på slagfältet för en stund sedan.

Avbrottet är välbehövligt, men snart återkommer den tuffa stämningen utan pardon.

Kaboom turnerar genom Dansnät Sverige fram till mitten av maj.

När föreställningen kom till Norrbotten passade länets regionala resurs- och utvecklingscentrum Dans i Nord på att dela ut sin årliga inspirationsutmärkelse. Denna gång mottogs den av Balkandansarna i Luleå.

Karina Sundkvist
8 maj 2017

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats