Dansportalen
Batsheva

Batsheva Dance Company. Foto Gadi Dagon

Göteborg förvandlas till en stad i rörelse

GÖTEBORGS DANS- och TEATERFESTIVAL: Under tio dagar i augusti förvandlas Göteborg till en stad i rörelse. Programmet under Göteborgs dans- och teaterfestival är saftigt och bjuder på scenkonstikoner som Laurie Anderson, Ohad Naharin/Batsheva Dance Company, Katie Mitchell, Wim Vandekeybus och James Thierrée.

Men också nya stjärnor som Marlene Monteiro Freitas, Arkadi Zaides, Sarah Vanhee och Taoufiq Izeddio. Sarah Melin är en av festivalens curatorer och lyfter danskompaniet Batsheva Dance Company som en av årets höjdpunkter.

"Jag såg föreställningen Last Work i våras och kompaniet är verkligen enastående. Arton dansare som på något sätt utgör en och samma kropp som flyter, vibrerar och pulserar fram i en väldigt distinkt och laddad koreografi," berättar Sarah Melin om en av hennes tre favoriter under festivalen.

"Batsheva Dance Company och Ohad Naharin har betytt mycket för den samtida dansen internationellt och det är väldigt spännande att de gästar oss i Vara och Göteborg snart," fortsätter hon.

Batsheva Dance Companyär ett av världens mest kända danskompanier och Ohad Naharin, kompaniets konstnärliga ledare, är en av samtidens mest originella koreografer. Under årets festivalupplaga gör alltså föreställningen Last Work nedslag på både Vara konserthus och på GöteborgsOperan.

Marlene Monteiros

Marlene Monteiros Freitas Of Ivory and Flesh. Foto Pierre Planchenault

Till festivalen kommer även koreografen Marlene Monteiro Freitas med dubbla föreställningar. Of Ivory and Flesh är en grotesk danstillställning med slagverksbaserad musik och skräckslagna figurer, som konstant rör sig till musiken.

Den andra föreställningen heter Jaguar, och innehåller både dans och teater. Monteiro Freitas och den tyska dansaren Andreas Merk arbetar tillsammans med både påverkan och känslor utifrån dockliknande rörelser.

Stora Teatern är festivalens nav. Här presenteras nästa generations dansare under GBG Dance Festival.

"Genom det här samarbetet kopplar vi ihop två viktiga festivaler för internationell samtida dans och vi får möjlighet att bjuda hit internationella namn inom locking, popping, break och contemporary. Street dance-kompaniet Twisted Feet har skapat en inspirerande och generös plattform för unga dansare från såväl regionen som internationellt. De samlar unga, nya och redan etablerade dansare för att både tävla och uppträda. Att ha alla dessa dansare på en av våra festivalscener blir fantastiskt," berättar Sarah Melin.

Festivalen rör sig även bortom scenerna. Nytt för i år är att den kompletteras med en filmfestival i miniatyr. I samarbete med Bio Roy visas fem uppmärksammade filmer som alla har en stark koppling till programmet.

Under festivalens workshops skiftar förhållandet mellan åskådare och utövare, och festivalbesökaren får möjlighet att bland annat prova på det uttrycksfulla och dynamiska rörelsespråket Gaga/Naharin, utvecklat av Ohad Naharin.

Årets festivalkonferens äger rum under två dagar, då ljuset riktas mot förhållandet mellan scenkonst och socialt ansvarstagande utifrån det senaste årets stora politiska och humanitära fråga: bemötandet av människor på flykt som söker en ny framtid i Europa.

Göteborgs dans- och teaterfestival pågår mellan 18 och 27 augusti, i Göteborg, Tjörn, Vara och Tanum.

Linnéa Fredriksson

11 juli 2016

NorrDans
GöteborgsOperan
Dans i Nord

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats