Dansportalen
Scott McKenzie på Royal Ballet School. Foto RBS

Scott McKenzie på Royal Ballet School. Foto RBS

Scott McKenzie: Om en dröm som slog in

LONDON: Musikalen Billy Elliot handlar om en pojke som har en dröm om att dansa och som går vidare för att bli studerande vid The Royal Ballet School (RBS).

För Scott McKenzie har drömmen blivt sann! Han spelade Billy i Londonföreställningen och blev även elev vid RBS efter ett år i showen. Nu går han tredje och sista året av utbildningen på skolan.

Dansportalen mötte denne begåvade unge man på den plats som många unga danssuderande skulle önska att de vore på – Royal Ballet School i London – belägen strax intill The Royal Opera House, Covent Garden.

Scott McKenzie Foto RBS

Scott McKenzie Foto RBS

 

Scott är en trevlig ung gentleman med en strålande attityd när han talar om episoder i sitt liv inom dansen, kombinerat med ett stort leende och en lättsam inställning till våra frågor.

Med under intervjun var Maggie Foyer, Dansportalens London-korrespondent och Annalise Gunild, marknads- och kommunikationsansvarig vid Royal Ballet School.

Scott i rollen som Billy Elliot. Foto BETM

Scott i rollen som Billy Elliot. Foto BETM

Han fortsätter: "Jag gjorde min första audition för rollen som Billy i februari 2008, stod på scenen i september 2010 och stannade i föreställningen till september 2011. Det var mycket jobbigt" säger Scott med ett skratt.

För oss låter detta som ett 'understatement' från en som är stjärna i Billy Elliot, the Musical.

"När jag gjorde min första audition var jag bara 11 år. När jag stod på scenen som Billy var jag 13. Det var ganska ungt för att flytta ifrån mina föräldrar och resa till London och showen" säger Scott och tänker på hur drastiskt hans liv förändrats under bara några år.

Man höll en audition för showen i Newcastle och Scott var den ende pojken som gick vidare.

"Sedan måste jag åka till London för fler prov inför showen. Jag gick på en fem veckors sommarkurs för Billy. Vi var sex pojkar som tränade där den sommaren."

Det blev den sista utgallringen innan man beslöt vilka som skulle få vara med i föreställningen!

Efter träningsperioden fick Scott åka tillbaka till Skottland, då han inte ansågs vara tillräckligt råbarkad för rollen. "Det kunde man aldrig tro" säger Scott och ler stort mot oss.

"De sa att jag var för klassisk! Jag måste gå hos en contemporary- och en pop-lärare hemma i Skottland för en månads träning. Först därefter åkte jag tillbaka till London för att börja med de riktiga repetitionerna," säger Scott med ännu ett leende. Och vid det laget var han bara 12 år.

"Min sista föreställning var min hundrade! Jag räknade varenda en" säger Scott – och vi tror honom.

En dag med Billy Elliot

Dagen startade med akademiska skolämnen kl 8.30 på morgonen fram till kl 12.00. Efter lunch åkte man till repetitioner mellan 14.00 och 17.00. Om man skulle vara med i föreställningen slutade man tidigare och åkte till teatern. Om inte, fortsatte repetitionerna. Därefter gick man till "Billyhuset" för kvällen eller till teatern för att vara reserv under föreställningen. Där finns alltid två Billy på teatern varje kväll, om någon skulle bli indisponerad, vilket faktiskt händer rätt ofta.

Jag har fått skador så jag var borta några gånger. Men jag fick hoppa in i andra föreställningar också. Så'nt är livet!" säger Scott.

Pojkarna medverkar normalt ett till två år i showen. En del medverkar i sex månader andra låller på i upp till två år. Det beror på hur mycket de växer och när de kommer i målbrottet. Man kan fortfarande vara kvar i föreställningarna en kort tid efter målbrottet.

"De erbjöd mig att göra så, men jag ville gå tillbaka till en dansskola i Skottland. Jag slutade i föreställningen i september och de frågade om jag ville vara kvar till november, men då hade jag redan missat två månader på dansskolan i Skottland. Och den vanliga skolan dessutom."

"Man måste ha noggrann kontroll på vad man gör!" säger Scott med en mogenhet som en ung man i hans ålder sällan visar.

Scott McKenzie

Scott McKenzie under en workshop. Foto privat

När började du på Royal Ballet School?

"När jag lämnade Billy Elliot stannade jag ett år i Skottland för att träna på dansskolan där. Sen deltog jag två veckor i sommarkursen på White Lodge (Royal Ballet Schools mellanstadieskola). Efter en föreställning som Gailene Stock, chef för RBS, såg blev jag erbjuden att gå ett år på skolan.

"The RBS sägs vara en av de bästa skolorna i världen, så där har man stora förväntningar och det sägs också att det är svårt att leva upp till dessa. Men när det gäller är det du själv som gör jobbbet och man gör vad man måste. Jag skulle inte vilja ändra på nånting," säger Scott med en röst som klart sade oss att det är så det måste vara.

Nu har han ett fast kontrakt med baletten vid Staatsoper i Wien från augusti 2016. Balettchefen i Wien, Manuel Legris, hade följt Scott på Instagram en längre tid.

Wien var hans första öppna audition, med cirka 150 deltagare. Där var 60 pojkar och att se alla dem var för Scott väldigt nervpirrande. "Jag gjorde några andra auditions tidigare, men de var enskilda prov, så då var jag inte alls nervös."

"I Wien kom de från hela världen och jag hade ingen aning om varifrån. Jag hade turen att bli inskriven bland de första och fick plats längst fram vid stången, så jag stod direkt framför domarpanelen, vilket var tursamt . . ."

"De gallrade från 60 till 13 pojkar som fick gå vidare och göra solon. Jag hade med mig två CD – om jag inte var i balans den dagen skulle jag dansa ett lättare solo, om jag var OK skulle jag välja Svansjön. Tur för mig så gick klassen bra och jag kunde dansa Svansjön."

Scott signerar kontraktet i Wien i en självklar pose för en dansare. Foto privat

Scott signerar kontraktet i Wien i en självklar pose för en dansare. Foto privat

Efter solona blev de intervjuade av chefen Manuel Legris. Han erbjöd Scott ett kontrakt, det enda som erbjöds den dagen. "Det var verkligen toppen," säger Scott med ett brett leende.

Scott  McKenzie i Wien

Även en dansare får ta det lugnt och njuta en stund på ett café i Wien, särskilt som man just skrivet på ett kontrakt med Wienbaletten. Foto privat

Scotts familj är bara glada åt hans val av en karriär som dansare.

"De tycker det är jättebra, de har redan planer på att resa till Wien nästa år och se mig dansa. Eftersom jag inte har bott hemma hos dom sedan jag var 12, är dom mer eller mindre vana vid att jag har försvunnit . . ."

Cristian Hillbom/Maggie Foyer

Översättning Anders Jörlén

13 maj 2016

NorrDans
GöteborgsOperan
Dans i Nord

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats