Dansportalen

Lyssna på Mats Ek och Mikhail Baryshnikov om sitt nya samarbete i Stockholm

Det lyckosamma samarbetet mellan Mikhail Baryshnikov, Mats Ek och Ana Laguna fortsätter – nu även inkluderande Niklas Ek. Ställe (2007) var ett test på vart ett samarbete kunde föra och det slog väl ut. Verket har under tiden sedan dess visats världen runt och besökt snart ett tiotal länder, bland annat USA. I Stockholm såg vi det senast på Dramaten i maj 2009.

Det nya projektet är ett barn av detta och innebär en nyskapad duo mellan Baryshnikov och Niklas Ek, The Other – Den andre. Världspremiären sker den 18 december på Dansens Hus. Mats Ek säger om stycket "Vi är inte ensamma - där finns alltid någon annan. Men vem är den andre? En främling, vår närmaste eller en del av mig själv?"
Mats Ek och Mikhail Baryshnikov på presskonferens i Dansens Hus. Fotograf Cristian Hillbom

Mats Ek och Mikhail Baryshnikov på presskonferens i Dansens Hus. Fotograf Cristian Hillbom

Dansportalen träffade de inblandade vid en presskonferens i Dansens Hus och här kan du lyssna till Mats Ek egen introduktion till föreställningen. Eftersom presskonferensen hölls på engelska talar även Mats engelska här.
LYSSNA HÄR PÅ (LISTEN TO)
Mats Ek (In English)
Press conference Dansens Hus Stockholm Dec 10, 2009
mp3: 6.31 min (8,9 MB)
Utöver The Other ges en trio med Ana Laguna, Niklas och Mats Ek , med namnet Ickea som handlar om ett par som vill bygga bo, de tu vill bliva ett. Men blev de inte tre? Fläskkvartetten står för den mustiga och lyriska musiken och Bente Lycke-Möller har inrett scenen. Ickea är en bearbetning av ett tema från Mats Eks tidigare verk Fluke (2002).
Ana Laguna, Niklas och Mats Ek samt Mikhail Baryshnikov. Fotograf Cristian Hillbom

Ana Laguna, Niklas och Mats Ek samt Mikhail Baryshnikov. Fotograf Cristian Hillbom

Presskonferensen fortsatte med att Baryshnikov berättade om samarbetet med bröderna Ek och Mats kommenterade upprinnelsen om idén till The Other. Baryshnijkov är, som alla förstår, en mycket upptagen man och berättar också om sina prioriteringar. Situationen för äldre dansare har han också funderingar kring.
LYSSNA HÄR PÅ (LISTEN TO)
Mikhail Baryshnikov (In English)
Press conference Dansens Hus Stockholm Dec 10, 2009
mp3: 10,16 min (14,1 MB)
Programmet som ges i fyra föreställningar på Dansens Hus kompletteras med en repris av Ställe. Biljetterna såldes slut på någon timme, så nog är föreställningen efterlängtad.
Ana Laguna verkade i Cullbergbaletten i över 20 år. Hon debuterade som prinsessan i Eks St Göran och Draken och har sedan gjort en mängd oförglömliga rolltolkningar. Hon har även dansat med bland annat Nederlands Danstheater. 2006 utnämndes Laguna till hovdansare.

Niklas Ek var under flera år premiärdansör vid Kungliga Operan. Han har även dansat med kompanier som Cullbergbaletten, Maurice Béjarts Ballet of the 20th Century, Nederlands Dans Theater och i ett flertal baletter för tv. Som skådespelare har han synts på scener såsom Dramaten och Stockholms stadsteater.

Mikhail Baryshnikov är av många känd som ”1900-talets störste manliga dansare”. Fram till 1974 var han Kirovbalettens solist och sedan förste dansare i American Ballet Theatre där han även var chef under många år. Han arbetade också med George Balanchine och hans New York City Ballet under ett och ett halvt år.

Fram till 2004 drev han White Oak Dance Project med syfte att sprida samtida dans över hela världen och sedan 2005 driver han Baryshnikov Arts Center i New York.
Anders Jörlén
Mikhail Barysnikov och Ana Laguna i Ställe. Fotograf Bengt Wanselius

Mikhail Barysnikov och Ana Laguna i Ställe. Fotograf Bengt Wanselius

Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats