Dansportalen

Stockholm: Ny premiärdansare gör heroiskt inhopp.

Jurgita Dronina som Odette i Svansjön. Fotograf Hans Nilsson

Jurgita Dronina som Odette i Svansjön. Fotograf Hans Nilsson

Efter föreställningen torsdagen den 20 februari tillkännagav balettchefen Marc Ribaud utnämningen av Jurgita Dronina till premiärdansare och ytterligare tio solistutnämningar. Då hade Jurgita dansat sin andra Odette-Odile på tre dagar just hemkommen på tisdagsmorgonen från ett gästspel i Italien.

Hugo Therkelson blev befordrad från andra- till förstasolist och nya andrasolister blev samtidigt AdiLiJiang Abudureheman, Jeannette Diaz Barboza, Katariina Edling, Sarah Fontaine, Avetik Karapetyan, Olaf Kollmannsperger, Minji Nam, Aleksander Nikolaev och Mayumi Yamaguchi.

Hugo Therkelson som trollkarlen Rothbart i Svansjön. Fotograf Alexander Kenney

Hugo Therkelson som trollkarlen Rothbart i Svansjön. Fotograf Alexander Kenney

Det har varit en turbulent vecka med Kungliga Balettenlänk till annan webbplats
med tre planerade Svansjö-föreställningar och tre svandrottningar indisponerade. Först kallades, som dansportalen.se meddelat, prima ballerinan vid English National Ballet, Daria Klimentove in för att dansa med Jan-Erik Wikström, men även hon drabbades av sjukdom.

Jurgita Dronina, som var på väg hem efter att ha dansat huvudrollen i Don Quijote i Verona, fick på flygplatsen veta att hon skulle dansa Svansjön samma kväll. Med ungdomens entusiasm tog hon – med Nikolaus Fotiadis som partner – sig an uppgiften med den äran, även om tröttheten satt i kroppen. Nu hade även Odette/Odile nummer två blivit sjukskriven, så det var bara att hoppa in igen på torsdagen.

Det var därför en stor glädje för henne och den fulltaliga publiken att få beskedet att hon utnämnts till premiärdansare. Ingen vila dock, för på söndagen var Jurgita tillbaka i Verona för ytterligare två Don Quijote – med två olika partners!

Fredagens sponsorspublik blev så de enda stockholmare som denna gång fick njuta av den tillfrisknade Daria Klimentovas och Jan-Erik Wikströms utsökta tolkningar och underbara samspel i de båda huvudrollerna. Vi hoppas på ett återseende.

Nikolaus Fotiadis och Jurgita Dronina  i Svansjön. Fotograf Hans Nilsson

Nikolaus Fotiadis och Jurgita Dronina i Svansjön. Fotograf Hans Nilsson

Jurgita Dronina
Jurgita Dronina föddes i Ryssland och kom som fyraåring till Litauen. Hon fick sin balettskolning vid Vilnius Nationella Konstakademi.

Jurgita har deltagit i många balettävlingar med fina resultat till exempel en andraplacering i den internationella balettävlingen i Mora 2002, första pris i Grasse 2003 och andra pris i Helsingfors 2005, Moskva 2005 och Jackson 2006.

Efter tävlingen i Grasse erbjöds hon ett års vidareutbildning vid Balettakademien i München. Samtidigt passade Madeleine Onne på att erbjuda henne ett kontrakt med Kungliga Baletten, dit hon kom hösten 2005 efter sejouren i München.

Hon utmärkte sig snabbt som en förnämlig solist och hösten 2006 dansade hon sin första huvudroll som Nikia i La Bayadère. Sensuellt och briljant gav hon med sin sårbara framtoning ett myckert vackert porträtt av den unga tempeldanserskans tragiska öde.

Framgången befästes med huvudroller i Romeo och Julia av Kenneth MacMillan, i nyuppsättningen av Natalia Conus Svansjön, Pär Isbergs Nötknäpparen och många andra solistuppgifter. 2007 utnämndes hon till förstasolist.

2007 erhöll Jurgita Dronina Mariane Orlandos stipendium som årets dansare.

Anders Jörlén
Jag ville bara dansa
NorrDans
Dans i Nord
GöteborgsOperan

Läs mer här:

Powered by SiteVisionlänk till annan webbplats